E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te toparlanma sürebilir---

BİST'te toparlanma sürebilir

BİST'te toparlanma sürebilir
18 Temmuz 2018 - 09:34 borsagundem.com

Borsa İstanbul, gelişen ülke piyasalarındaki pozitiflikten etkilenebilir

BIST… Yurtiçinde güçlü gelen sanayi üretimi verisiyle beraber toparlandı… Mayıs ayı sanayi üretimi artışı %5,9 şeklindeki beklentinin üzerinde %6,4 olarak açıklandı, bir önceki ay artış %6,3 şeklindeydi. Bununla beraber endeks günü %2,10 yükselişle 91,630 seviyesinden tamamladı. Yüksek gelen sanayi verisinin ardından sanayi sektöründe %3,10, bankacılık sektöründe %1,44 yükseliş gerçekleşti. Endekste ağırlığı olan hisselerden KRDMD %5,45, ASELS %7,23, THYAO %5,23, PGSUS %10,86 yükselişle dikkat çekti. Gelişen ülke piyasalarındaki %0,5’lik yükselişin de BIST’teki toparlanmaya katkısı olduğunu söyleyebiliriz.

USDTRY… Gelecek haftaki TCMB faiz kararı toplantısı öncesinde TL pozitif seyir izledi… TL dün dolara karşı, gelişen ülke para birimlerine göre daha iyi performans gösterdi ve parite %1,03 düştü. Piyasalardaki TCMB faiz artırım beklentileri nedeniyle söz konusu faiz toplantısına kadar paritede hafif düşüş eğilimli seyir beklenebilir. Bununla birlikte dün FED başkanı Powell’ın açıklamaları Eylül ayında da faiz artırımı olasılığını güçlendirmesi, USDTRY’deki geri çekilmenin kısa süreli olabileceğini göstermekte. Global olarak genel görüşümüz doların uzun vadede tüm para birimlerine karşı değer kazanacağı yönünde. Bloomberg anketine göre FED’in Eylül ayındaki toplantısında faiz artırma olasılığı %91,5 seviyesinde bulunuyor. Bu olasılık bazında FED’in Eylül toplantısında politika faizlerini %2,00’dan %2,25’e yükseltmesi bekleniyor.

EURTRY… TL’deki güçlenmeye bağlı olarak parite hafif negatif seyir izledi… Euro Bölgesinde önemli bir veri olmaması ve Türkiye sanayi üretimi verisinin beklentinin üzerinde gelmesi TL’yi euroya karşı güçlendirdi ve parite %1,39 düştü.

EURUSD… Powell’ın konuşmalarıyla birlikte yatay hareket etti… Powell, dünkü açıklamasında kademeli faiz artışının şuan için en iyi yol olduğunu, mevcut durumda düşük olan işsizlik oranında gerileme beklendiğini, global büyümeye ilişkin görünümün bazı alanlardaki belirsizliklere rağmen güçlü kalmaya devam ettiğini, federal vergiler ve harcama politikalarının ekonomik genişlemeyi desteklediğini, ABD 2018 2.Çeyrek GSYH versinin ilk çeyrekten daha güçlü olduğunu, finansal sistemin kriz öncesinden daha güçlü olduğunu, mevcut durumda finansal koşulların faizler ile birlikte büyümenin lehine olduğunu ve %2’ye yakın enflasyonun yakından izlenmeye devam edileceğini belirtti. Pazartesi günü Trump’ın BREXIT yorumlarının ardından 1,18 seviyelerine yükselen parite, dün Powell’ın açıklamaları ardından %0,4 değer düşüşle 1,16 seviyelerine geriledi.

XAUUSD… Dolardaki güçlenmeyle birlikte altın baskılandı… Powell’ın global ekonomi ve ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin pozitif görüşte olduğunu açıklamasının ardından, dolardaki güçlenmeyle birlikte 1230 seviyelerine kadar gerileyen altın, günü %0,93 değer kaybıyla tamamladı. Dolardaki yükseliş trendi eşliğinde bir süre daha ons altındaki baskılanma sürebilir.

GLDGR… TL’deki yükseliş ve Ons altındaki düşüş eşliğinde geriledi… Gram altının 185 – 200 bandındaki hareketi devam etmekte. TL’deki sınırlı yükseliş ve ons altındaki baskılanma, gram altını kısa vadede baskılamaya devam edebilir.

BRENT… Uzun vadede düşüşe devam etmekte… Pazartesi günü ABD Hazine Bakanı’nın ABD’nin İran yaptırımlarına ilişkin açıklamalarının ardından brentte %5 düşüş gerçekleşmişti, söz konusu düşüşün ardından fiyatlamaları etkileyebilecek önemli bir veri akışı olmaması nedeniyle dün sakin seyir izledi.

S&P 500… Powell’ın konuşması piyasaları rahatlattı… Dün Powell’ın Trump’ın vergi indirimleri paralelinde ABD ekonomisinin güçlü şekilde büyümeye devam edeceğine yönelik açıklamaları, piyasalardaki endişelerin giderilmesini sağladı ve endeks günü yükselişle kapattı. Endekse ilişkin uzun vadeli görüşümüz negatif seyir izleyebileceği yönünde olsa da, orta vadede ABD’ye olan sermaye akımları nedeniyle pozitif seyir görülebilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)