E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST’te negatif açılış beklentisi---

BİST’te negatif açılış beklentisi

BİST’te negatif açılış beklentisi
30 Eylül 2020 - 09:26 borsagundem.com

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliğe Türkiye’nin de çekilmesi iç piyasayı baskılıyor.

Ne oldu?

• Türkiye’de toplam coronavirüs vaka sayısı 1.427 kişi artarak 317.272’ye, hayatını kaybeden kişi sayısı 68 kişi artarak 8.130’a yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 278.504.

• Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ilişkiler, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve bölgesel meseleler ele alındı.

• Mayıs ayında ‰2'den %1'e çıkarılan kambiyo işlemlerindeki BSMV oranı yeniden ‰2'ye indirildi.

• Türk Lirası mevduatta yılsonuna kadar 1 yılın üstünde mevduat yapanlardan vergi alınmayacak .

• ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken Trump ve Biden ilk yüz yüze münazarasını gerçekleştirdi. Ağırlıklı olarak iç politika gündemi ve 3 Kasım seçimleri tartışılırken, adayların birbirlerine yönelik sert eleştirileri dikkati çekti.

• Trump, 2016 ve 2017de milyonlarca dolar vergi ödediğini belirterek, 2016'da seçilmeden önceki 15 yılın 10'unda hiç gelir vergisi ödemediği iddiasını yalanladı. Biden, Trump'ın yüksek gelirli kesimler için yaptığı vergi indirimlerini kaldırmayı planladığını söyledi.

• Fox Business'ın haberine göre, Trump yönetimi, Demokratlara yeni koronavirüs teşvik paketinin 1,5-1,6 trilyon dolar olmasını önerecek.

• JP Morgan Chase, değerli metaller ve hazine vadeli işlem piyasalarının manipülasyonuna ilişkin soruşturmalarda anlaşma yoluna giderek 920 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Ne olacak?

• İçeride Dış Ticaret Dengesi açıklanacakken, ABD’de ADP Tarım Dışı İstihdam ve 2Ç20 GSYH ön planda olacak.

• AB Liderler Zirvesi yarın gerçekleşecek.

• BDDK’nın aktif rasyo revizyonu yarından itibaren geçerli olacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

"BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz"

Küresel piyasalarda aşı çalışmalarından gelen olumlu haberler ile pozitif seyir korunuyor. İç piyasanın ise negatif ayrılmasının nedeni ise Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalara Türkiye’nin Azerbeycan'ın yanında Rusya’nın karşısında yer alması olarak görünüyor.

Ermenistan tarafının Türkiye’nin herhangi bir hamlesinin bölgede ve komşular arasında yıkıcı sonuçları olabilir.’’ açıklaması Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliğe Türkiye’yi de çekmesi iç piyasayı baskılıyor.

Asya piyasaları ve ABD vadelilerindeki hafif alıcılı seyir ile BİST100 endeksi güne 3,50 puan yükselişle 1.124 seviyesinden başladı.

Açılışın ardından piyasalar Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın YEP açıklamalarına çevrildi. Albayrak Türkiye ekonomisinin 2020 büyüme tahminini, pandeminin de etkisiyle yüzde 5’ten %0,3’e düştüğünü açıkladı. Ayrıca ‘’V’’ tipi toparlanma beklediğinin altını çizdi.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BİST100 endeksi, gün sonuna kadar küresel piyasalara paralel olarak hareket etti. BİST100 endeksi hafif alıcılı başladığı işlem gününde pozitif seyrederken, haber merkezlerinde Ermenistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklama damga vurdu. Ermenistan Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçağı, ‘’Ermenistan'a ait Su-25 savaş uçağını düşürdü’’. dedi. Haberin ardından BİST100 endeksine sert satışlar gelse de Fahrettin Altun haberin gerçeği yansıtmadığını bildirdi ve endeks günü %0,19 artışla 1.123 seviyesinden tamamladı.

Teknoloji payları %4,58 oranında değer kazanırken, turizm payları %2,11 oranında değer kaybetti.

Haftanın ikinci gününde Dolar/ TL eğilimine baktığımızda küresel piyasalarda dolar talebi devam ederken, içeride geçtiğimiz hafta TCMB’nin politika faizini yükseltti. Ardından kısa süreli değer kazanımı gerçekleşse de oluşan jeopolitik riskler, Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan çatışma Dolar/ TL tarafında değer kaybını artırdı. Kur dün tarihi zirve seviyesi olan 7,85’i görürken buraya yakın seviyelerde hareketini sürdürüyor. Dolar/TL’de 7,85 direnç seviyesinin kırılması durumunda 7,90 hedef haline gelirken, 7,77 destek seviyesinin aşağı kırılması 7,70 seviyesini destek haline getirebilir.

"VİOP 30 Endeks kontratında negatif açılış bekliyoruz"

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Salı günü 1.243 - 1.270 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.260 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 17.732 adet azalarak 455.442 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.254 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.285’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.320 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.242 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.265 ve 1.273 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.250 ve 1.242 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Günün önemli şirket haberleri 30/09/2020

Yüksek performanslı hisseler

Zirveler sürer mi?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)