E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te 93 bin puan stop seviyesi---

BİST'te 93 bin puan stop seviyesi

BİST'te 93 bin puan stop seviyesi
30 Kasım 2018 - 09:36 borsagundem.com

Borsa İstanbul, Fed'in faizleri daha yavaş artıracağı beklentisiyle yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu

G-20 Öncesi Genel Bakış

IMF verilerine göre; 2016 yılında % 3.3 büyüyen dünya ekonomisi 2017 yılında % 3.7 büyümüştür. 2017 sonu itibariyle dünya ekonomisi içinde ABD 19.4 trilyon dolarlık ekonomi ile birinci sıradaki yerini korurken, 12.0 trilyon dolarlık Çin ikinci sırada yer almıştır. ABD; 2018 yılı ilk çeyreğinde % 2.0, ikinci çeyreğinde % 4.2, 3. çeyreğinde % 3.5 büyüme yaşadı. Üstelik bu süreçte işsizlik oranı % 3.7’ye kadar düştü. ABD borsa endeksleri de rekor seviyelere yükselerek tasarruflara yüksek getiri sağladı. Bu güçlü ekonomik gelişme karşısında Merkez Bankası FED, faizleri her üç ayda bir artırarak ekonomideki ısınmanın aşırıya kaçmasını önlemeye çalışıyor. Dün akşam açıklanan son toplantı tutanağına göre 19 Aralık’ta bir artış daha olacak ki 2018’de 4. artırım olacak.

Piyasalar 2019 yılında FED’in kendi öngörüsü olan 3 artırımı yapamayacağını 2 hatta 1 artırım yapacağını fiyatlıyor. Çünkü Trump kızıyor! Trump neden kızıyor? Çünkü ekonomiyi büyütmek için canla başla çabalarken, Merkez Bankası ise ekonomi büyüme hızını yavaşlatmaya çalışıyor. IMF, ABD için 2019 beklentisini %2.5’e indirirken Morgan Stanley %2.3 büyüme öngörüyor. Çarşamba akşamı FED başkanı Powel, nötr faiz seviyesinden uzakta değil yakındayız" şeklinde açıklaması ile 2019 faiz artırım beklentilerini azalttı. Bu ise gelişmekte olan ülkelerde rallinin devamını sağladı. TL de bu sayede 5.12 USD seviyesine kadar geriledi. Ancak biz buna ihtiyatla yaklaşıyoruz. Zira FED hem faiz artırarak doların maliyetini artırırken hem de bilanço küçültme operasyonu ile piyasalardan doları çekip “kıtlığını” artırmaktadır. Doların faizini 0.25 artırmadı diye bayram edilmesi geri kalan şartların görmezden gelinmesi anlamına gelecektir. Görmezden gelmeyen Fitch önceki gün, yükselen piyasa ekonomilerine yönelik sermaye girişlerinin gelecek iki yıl boyunca zayıf kalacağı öngörüsünde bulundu. Üstelik bir diğer sorun ticaret savaşları da 2019da devam edecektir. Bu hafta sonu G-20 toplantılarından da konuya ilişkin bir çözüm beklemiyoruz. Hatta Trump’ın her global toplantıda yaptığı gibi şov yapması muhhtemel!

Her yıl fonların yılı kapatması için Kasım’da satış yaptıkları ve Aralık’ta da noel baba rallisinin başladığı yeni yılda da devam ettiği bilinir. Bu yıl Ekim ayında ABD’de S&P 500 % 7, Emerging Market Endeksi % 9 düşerken BIST 100 % 10 düşmüştü. Bugünü hariç tutarsak Kasım da ise toparlanma geldi. S&P500 % 1 artarken Emerging Market Endeksi % 4.5 yükseldi. Bizim borsada ise bu ay bankalar % 14 artış yaşarken sanayi Endeksi % 3 düştü ve BIST 100 % 5.5 yükseldi. Dolar bazında ise % 15 arttı. Bu çok çok iyi bir getiri! Ancak yerli yatırımcının bundan faydalanmadığını görüyoruz. Onlar, dolar almayı tercih ediyor: Son 3 ayda dolar mevduatı 7.5 milyar Dolar artmış durumda. Borsada ise aynı sürede yabancı payı % 61 den % 63.5 e kadar yükseldi. Yani hem borsadaki hem TL deki düşüşten kârı, yabancılar alıyor diyebiliriz.

STRATEJI

13 Kasım’dan beri yükselen trendde olan borsa, FED sayesinde dün 95 bini geçti. Artık üzerinde kalmak maharet! 93 bin stop olmak üzere pozisyonlar korunabilir.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 300 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.2 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)