E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeksin yönü küresel piyasalara endeksli---

Endeksin yönü küresel piyasalara endeksli

Endeksin yönü küresel piyasalara endeksli
16 Nisan 2020 - 09:15 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde dış fiyatlama koşullarındaki eğilimin ekstra ülke ayrışması söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edeceği belirtiliyor.

Enerji fiyatlarındaki düşüşlerin domine ederek başladığı ve ABD endeks vadelilerinde satışların gün boyunca küresel fiyatlama eğilimlerini negatif anlamda baskıladığı 15 Nisan işlemlerinde riskli varlıklardan çıkış isteği genele yayıldı. Amerikan doları bir kez daha DXY özelinde hareket incelendiğinde 99 bölgesinden güç tazeleyerek 100 sınırına doğru hareketlenirken, gelişmiş, gelişmekte olan ve emtia grubu nezdinde primlenirken, eğilimin sürmesi durumunda endişe boyutunun artacağını düşündüğümüz 101-103 aralığı hedeflenebilir. Bu nedenle Amerikan doları performansının gelecek birkaç gün içerisinde ne yönde evrileceğini yakından takip edeceğiz.

Manşette bir önceki paragrafta yer verdiğimiz şekilde her ne kadar enerji grubu fiyatlamalarının yönlendirdiği bir hareket söz konusu olsa da esas oyun değiştirici faktörün tahvil fiyatlamaları özelinde gerçekleştiğini düşünüyoruz. Nitekim ABD ve Almanya tahvil piyasası fiyatlamaları risk algısı değişiminin sertleşmesine zemin hazırladı.

Petrol kontratları üzerinden gerçekleşen satış yeni günde nispeten hız kesmiş durumda. OPEC+ hamlelerine rağmen –gecikmeli ve boyutu düşük olduğuna dair düşüncemizi daha önce paylaşmıştık- stoklardaki artış eğiliminin sürmesi ve talebin arzdan daha hızlı gerilemesi nedeniyle fiyatlarda kısa vadede spekülatif davranışlar dışında ciddi ölçekte bir toparlanma beklentisi içerisinde değiliz.

Gözler yeniden haftalık işsizlik başvurularında

Yeni gün işlemlerinde satıcılı seyir ABD endeks vadelilerinde hız kesmekle birlikte devam ederken, Asya seansında da sürmekte. Başkan Trump’ın Kovid-19 salgın rakamlarında zirve noktanın görüldüğüne dair yaptığı değerlendirmeler ve bugün gerçekleştireceği açıklamalarla ekonomiyi yeniden açmak için düşüncelerini paylaşabileceği beklentisi 16 Nisan işlemlerinde belirleyici faktör olarak öne çıkabilir. Benzer şekilde Almanya ekonomisi de gelecek hafta başlangıcından itibaren kademeli açılış sürecini başlatacağını belirtti. Başbakan Merkel’in açıklamaları sonrasında Avrupa’nın diğer üye ülkelerinde de benzer eğilim yakın dönemde belirebilir.

Küresel resesyona ilişkin endişeler gündemde

Globalde yukarıda özetlemeye çalıştığımız gelişmeler yakından izlenirken, G-20 toplantısından Afrika’daki geliri düşük ülkeler için borç ertelemesi hamlesi dışında yeni bir hamle gelmediği görüldü. Yerel varlıkların fiyatlamaları hisse senedi ve paritede dış eğilime paralel gerçekleşirken, CDS’in 615bp ile yeniden kritik 600bp bölgesinin üzerine hareketlenmesi lira cinsi varlıklardaki baskılanmanın devamına zemin hazırlayabilir. USDTRY paritesinde yukarı yön açısından yakından izlediğimiz kritik 6.80 direncinin geçildiği görülürken, odak noktamıza giren yeni seviyeler destek olarak 6.87, dirençte ise 7.04. DXY hareketinin ivmesi yakından izlenmeli.

Kısa vadede satış baskısı devam edecek

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.38 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi
kapanışı %-2.73 ile 95854 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık tahvilde faizin son düzeyi %14.24
olurken, 5 yıl vadeli CDS kapanışı 615bp seviyesi ile izlendi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıplarına işaret etti.

Euro Stoxx 50 %-3.75, FTSE 100 %-3.34 ve DAX %-3.90 düzeyinde performans sergilerken,
Rusya (RTS, USD) varlıkları günü %-7.62 ile tamamlayarak dikkat çekti.

Global risk iştahı zayıflıyor

Amerika kıtası işlemlerinde satış baskısının devam ettiği görüldü. Majör ABD endeksleri gün boyu
sergiledikleri eğilimlerini muhafaza ederken, kapanışlar %1-2 civarı değer kayıpları ile gerçekleşti.
S&P 500 endeksi yakından izlediğimiz 2800-2850 puan bölgesinden satış baskısı ile karşılaşırken,
zayıflamanın kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarında da etkili olduğu görüldü.

Bovespa kapanışı gün sonunda %-1.36, Merval ise %4.19 ile takip edildi.

Asya seansında yeni gün işlemlerine baktığımızda satıcılı seyrin korunduğunu görüyoruz.

TSİ 08.41/ NKY 225 %-1.54, Hang Seng %-0.70 ve KOSPI %0.06 ile takip edilirken, CNH-CNY
spreadi 16 pips seviyesinde oluşum göstermekte.

Endekslerde hisse bazlı hareketlilik görüldü

BİST 100 işlemlerinde uzun vadeli eğilim açısından 83500 bölgesini dip arayışı açısından önemli gördüğümüzü bir süredir belirtiyoruz. Yukarı yön açısından kritik gördüğümüz iki nokta olan 93200 ve
96600 seviyelerini 99200 bölgesinin bir sonraki hedef olarak belirmesi açısından yakından izliyoruz. Üzerinde kapanış olması durumunda 104000 seviyesini izleyeceğiz. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim ekstra ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.87-6.80 bölgesi haftalık bazda destek, 7.04 ise direnç olarak izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan fiyatlamalarda lira aleyhine baskılanmanın devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS gelişmeleri gün içerisinde lira
fiyatlamalarında etkili oluyor.

Ekonomik veri akışı, küresel risk algısını baskılıyor

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda. 1.0860 civarını önemli destek seviyesi olarak görüp 1.06 potansiyeli açısından yakından izlerken,
1.0950-1.1020 bölgesi ise direnç olarak takip edilebilir.

Küresel piyasalar veri odaklı seyir izleyecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)