E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'e düşen dolar da destek veriyor---

BİST'e düşen dolar da destek veriyor

BİST'e düşen dolar da destek veriyor
22 Kasım 2018 - 09:25 borsagundem.com

Doların 7 liradan 5 lira seviyelerine gerilemesi hisselerin dolar bazında değerini artırmaya başladı

Bankaların Şükranı

Dün bahsettiğimiz gibi "volatilite" artmaya devam ediyor. BIST 100 endeksi 5 günde kazandığını 1 günde geri verirken dün de yüzde 1.1 artarak 92,700 seviyesine yükseldi. Borsalarda ve bizim borsamızda Kasım ayında ilginç bir durum oluştu: ABD endeksleri hafif gerilemiş ve yıllık kazancını sıfırlamış durumda. Örneğin S&P500 Endeksi Kasım'da yüzde 2.3 kayıp yaşadı. ABD endekslerinin ağırlığı yüksek olan dünya borsa endeksi de Kasım'da yüzde 1.8 düşmüş durumda. Ancak Emerging Market Endeksi Kasım'da yüzde 2.0 yükseldi. BIST 100'de yüzde 2.8 artmış durumda. Ancak BIST'de sanayi endeksi yüzde 3.5 gerilerken Bankacılık Endeksi yüzde 11 yükseldi. Dolar bazında bakarsak; Kasım'da banka Endeksi yüzde 16 artıda iken BIST 100 yüzde 8 artış yaşamış durumda.

Bu farklılıkta TL'nin güçlenmesinin büyük etkisi var. TL karşısında Eylülde yüzde 8, Ekimde yüzde 8 değer kaybeden USD, Kasım'da yüzde 5 daha değer kaybedince banka hisseleri cazibesini daha da artırdı. Tabi, borsa da bunu fiyatlamış oldu. Örneğin Garanti Bankası hissesi Eylül başında 0.90 USD iken dün 1.51 USD’ye yükseldi. Yani 3 ay geçmeden yüzde 67 dolar bazında artış yaşadı. Aynı sürede TL bazındaki artış ise yüzde 41 boyutunda. Gelen yabancılar sayesinde borsada yabancı payı sürekli artarak yüzde 61'den yüzde 63.3e yükseldi. Dün de yabancı kurumlardan gelen alımlar ciddi boyuttaydı.

Bu sabah, dünkü kapanışımıza göre ABD Endeks futureları yüzde 0.5 geriye gitmiş durumda. Latin Amerika ve Asya pasifik endeksleri ise yatayda. ABD'de kasım ayının dördüncü perşembe gününe denk gelen Şükran Günü kutlamaları nedeniyle bugün ABD piyasaları tatilde olacak. ABD tatilde olunca BIST'te de işlem hacminde genelde bir azalış sözkonusu olmaktadır. Trump, bu akşam -gelenek gereği- iki hindiyi affederek hayatlarını kurtaracak.

1960’lı yıllarda bu tatil sezonu sırasındaki trafik sıkışıklığını ifade etmek için ertesi gününe Kara Cuma denilmiş. Zamanla alışverişte iskontolu satışların yapıldığı gün olarak benimsenmiş. Bu yüzden, alacağınız ürünler varsa yarın bir fiyatlarını kontrol etmekte fayda var.

STRATEJI

88.6 binden gelen yükseliş trendi 96 binden döndü. 93.5 bin yukarı geçmeden olumluya dönmemek faydalı olabilir.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100de güne yatay başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)