E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'de hedef 77.000---

BİST'de hedef 77.000

BİST'de hedef 77.000
13 Ağustos 2013 - 08:52 borsagundem.com

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi % 4.2’lik bir büyüme kaydetti

Turkish Yatırım TarafındanHazırlanan Günlük Bülten:
Takılma bantları
Euro dolar 1,2755- 1,3390 bandında, 1,340 dolar seviyesini geçemeyen altın 1,200 -1,340 bandında , Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizleri 8,80- 9,50 bandında BIST-100 endeksi 71,200- 77,000 bandında salınmalarına devam ediyor. Çıkamayan düşer, Düşemeyen çıkar anlayışı bantlar arasında sıkışınca yatırım kararı almak zorlaşırken, elde tutma süresi de kısalıyor.
Avrupa ile ABD borsaları, Japon ekonomisinin ikinci çeyrekte beklentilerden az büyümesinin ki çeyreksel olarak %0,6, yıllıklandırılmış olarak %2,6 büyüme gerçekleşirken piyasa beklentisi çeyreksel bazda %0,9 büyüme idi., yarattığı hayal kırıklığını fiyatlarken, Gelişen piyasa hisse senetleri piyasaları Çin ekonomisine yönelik güvenin artmasıyla iki haftanın zirve seviyelerinde dolaşıyor. Çin tarafındaki en önemli değişim Çin’in ekonomisini net ihracat ve yatırım ağırlıklı büyümeden iç tüketime doğru yöneltmeye çalışmasından
kaynaklanıyor.
Euro bölgesi dalgalı seyrediyor ama ekonomisinin 2011 yılından bu yana ilk defa geçtiğimiz çeyrekte büyümeye döndüğü tahmin edilmesi , bölgenin bugüne kadar yaşadığı en uzun süreli resesyondan çıkıyor olabileceği sinyali vermesi düşüşlerin bir süre sonra yerine konmasına neden oluyor. Yarın açıklanacak olan büyüme verisinin 0,2 olması beklenirken, Almanya’nın ise 0,75 büyümesi bekleniyor. Son iki haftadır Euro bölgesinden hem PMI hem de sanayi üretim verilerinin beklentilerden iyi gelmesi bizim açımızdan da önem taşıyor. Özellikle Almanya’dan gelen verilerin toparlanmaya işaret etmesi ülkemiz ekonomik aktivitesi açısından da aşağı yönlü risklerin sınırlı kalmasını sağlıyor.
Dün hem gelişen ülkelerle biz bayram tatilindeyken açılan aranın kapanması hem de beklentiler üzerinde gelen Haziran ayı sanayi üretim verisi ile günü en yüksek seviyeden 75,374’den kapattık. Sanayii üretimi demişken sonu başta söyleyelim ikinci çeyrek büyüme verisi görülen ilk çeyrekteki %3’lük büyümenin üzerinde gelecek.
Şimdi sanayi üretimin karmaşık endekslerini üzerinden geçersek   takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi %4.2’lik bir büyüme kaydetti, Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks Mayıs ayındaki daralmanın ardından Haziran’da %1.4’lük belirgin bir artış gösterdi, mevsimsel olarak düzeltilmiş üretim büyümesi son dört çeyrek itibariyle sırasıyla %-0.4, %0.9, %1.0 ve %1.2 bir ivmelenmeye işaret etti.
Nisan ve Mayıs aylarında toplam üretime negatif katkı yapan ve Yatırım iştahının göstergesi olan sermaye malı üretimi Haziran’da mevsimsellikten arındırılmış bazda 2007 başından bu yana gözlenen en güçlü aylık büyümeyi sergilerken, %2.4 puanlık katkı yaparken, Nisan ve Mayıs ayındaki olumlu katkıların ardından enerji sektörünün Haziran’da tekrar sanayi üretimini olumsuz etki yapması henüz net bir eğilimin oluşmadığını ortaya koydu.
Yılın üçüncü çeyreğin ilk ayına ait bazı öncü göstergeleri bunların başlıcaları PMI, tüketici ve reel kesim güven endeksi, elektrik üretimi olmaktadır, ekonomik aktivitenin biraz soluklanmaya başladığını göstermektedir. Diğer taraftan da hem Ramazan ayı hem bayram tatili hem de faizlerdeki artış gibi nedenlerle sanayi üretiminde canlanma kaydedilmesi olasılığını düşük görünmektedir. Buna karşılıkta , ihracatın üçüncü çeyreğe güçlü bir başlangıç yaptığını görmekteyiz. İşte bu karışık tablo 2013 yılı için %3,2 seviyesinden bulunan büyüme tahminimizi değiştirmemize neden olmuştur.
BIST-100’e teknik olarak baktığımızda ise 77,000 endekse gitmek için 75,000 üzerinde kapanış yapılması gerekiyordu dün bunu gerçekleştirdik. Kısa vadeli göstergeler beklenmedik değişimler olmadığı takdirde 76,300- 77,000 bandında yönelmemiz gerektiğini göstermektedir.
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)