E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'de 70.000 seviyesi güçlendi---

BİST'de 70.000 seviyesi güçlendi

BİST'de 70.000 seviyesi güçlendi
23 Aralık 2013 - 08:59 borsagundem.com

Yurtiçi gelişmelere hassasiyetin hala yüksek olması nedeniyle BİST’in dolar ve faiz gibi gelişmelere bağlı olarak yurtdışından ayrışma ihtimali yükseK

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
    "YÜKSEK HASSASİYET.. YENİ HAFTA..
Geride bıraktığımız haftada yurtdışı piyasalar FED’e odaklı günler geçirirken yurtiçinde ise artan siyasi tansiyonun etkisi Amerikan Merkez Bankası’nı gölgede bıraktı ve uzun zamandır kendi dinamiklerini göz ardı ederek yurtdışına paralel hareketi seçen BIST yurtiçi gelişmelere göre hareket etti.
Kısaca yurtdışına baktığımızda  FED’in aylık tahvil alımlarında azaltıma başlaması ile şimdilik korkulan olmadı ve küresel piyasalarda bir türbülans gözlenmedi. Bunun yeterince korkulduğu için taperingin fiyatlanmış olmasından mı, ekonominin toparlanmasından teselli bulunmasından mı, yılsonunda bir Noel Baba rallisi için stresin ertelenmesinden mi yoksa hala tahvil alımlarının veri akışına göre yukarı veya aşağı yönlü revize edilebilir olmasından mı kaynaklandığı ise gelecek dönemde anlaşılacak.. Görüldüğü gibi pek çok senaryo oluşturulabilir ancak şuan için piyasalar rahat ve ABD’nin büyüme verisinin yukarı yönlü revizyonunun memnuniyetle karşılanması da bu tabloyu destekliyor..
Gelişen piyasalar ise bu performans ve tablodan ayrışır durumda kalmaya devam ediyor.. FED’in taperinge başlamasından en çok gelişen ülkelerin ve bunlar arasında içinde bizim de bulunduğumuz kırılgan beşli’nin etkilenmesi bekleniyordu. Bu duruma bir de Çin’de artan likidite sıkışıklığının getirdiği yükselen para piyasası oranları eklenince gelişen piyasalarda hisseler ve para birimlerinde değer kayıplarının artması kaçınılmaz oldu, ancak Çin MB’nin likidite enjeksiyonu ile %6.6’ya yükselmiş olan yedi günlük repo oranının Cuma günü %4,98'e gevşemesi şimdilik bir rahatlama getirmiş görünüyor.
Gelelim yurtiçine..
17 Aralık’ta başlatılan İstanbul merkezli soruşturma yurtiçinde siyasi tansiyonu artırırken belirsizliğin de artması ile oluşan stres DolarTL, faiz ve BIST üzerinde kayda değer etkilere neden oldu.. Hatta Cuma günü, ABD verisinin doları güçlendirmesinin de baskısı eklenince DolarTL tarihinin en yüksek seviyesi olan 2.0947’yi gördü, oynaklığın arttığı günlerde döviz satım tutarını 10 kata kadar artırabileceğini açıklamış olan TCMB ise buna 400 milyon dolarlık döviz satım ihalesi ile cevap verdi ancak kurda düşüş 2.0880’li seviyelerle sınırlı kaldı. 10 yıllıklarda faizde ise %10’un üzeri görüldü..
Bu haftaya bakıldığında normalde Avrupa ve ABD'de Noel tatili nedeniyle daha yatay ve hacimsiz bir seyir bekleyecekken yurtiçi gelişmelere hassasiyetin hala yüksek olması nedeniyle BIST’in de dolar ve faiz gibi gelişmelere bağlı olarak yurtdışından ayrışabilecek şekilde hareket etme ihtimali yüksek. Bugün TCMB EPS sıkılaştırma uygulayacak, min. Döviz ihale tutarı şimdilik 250 mn USD.  Kurdaki hareketlere bağlı olarak Merkez’in yanıtları önemli, ayrıca 24 Aralık’ta sunulacak 2014 Para ve Kur politikası da hayli önemli, sözlü yönlendirmeler olup olmayacağını izleyeceğiz.
BIST için 68.500 ve 67.500 seviyelerinde ilk destekler var ancak yurtiçinde tansiyonun yeniden tırmanması halinde güçlü kalmayabilirler, Cuma günü yükseliş denemelerinde aşılamayan 70.000 seviyesi ise güçlü kalmaya devam ediyor, aşılması halinde üzerinde tutunulması ile algı iyileşip iyimserlik oluşmaya başlayabilir, bu durumda görüşümüze göre 71.500 ilk direnç olacaktır ancak endeks 70.000 puanın altında kaldığı sürece satış baskıları devam edebilir."
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)