E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'de 67.500 üzeri kapanışlar olumlu---

BİST'de 67.500 üzeri kapanışlar olumlu

BİST'de 67.500 üzeri kapanışlar olumlu
02 Ocak 2014 - 08:49 borsagundem.com

2013 yılının son işlem gününde volatil ancak oldukça düşük hacimli seyreden BIST100'de hafif satıcılı bir kapanış gerçekleşti

''SANTA ZAM GETİRDİ …
Küresel piyasalarda özellik ABD ve Avrupa borsaları özelinde rekorların görüldüğü 2013 yılı yıllık değer kazançları ile tamamlanırken yurtiçinde ise BIST 31 Aralık gününü %0,27 düşüşle, yılı ise toplamda %13,31 değer kaybı ile tamamladı.
17 Aralık'tan beri soruşturma haberleri ile yüksek oynaklık gösteren yurtiçi piyasalarda son iki günde nispeten daha iyimser ve sakin bir seyir olduğunu söyleyebiliriz, yine de Cuma kapanışa doğru olan hareketleri anımsayacak olursak DolarTL'de volatilitenin yeniden artmaya başladığını ve paritenin yönünü yılın en yüksek kapanış seviyesine çevirdiğini görmüştük.
Yurtiçi konjonktürün özellikle kur ve faiz tarafında zorlayıcı kalmaya devam ettiği ortamda yeni yıla da zamlarla girmiş olduk, yeni yılın ilk gününde Bakanlar Kurulu Kararına göre, yeni binek otomobil, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve cep telefonlarında uygulanan ÖTV'de artış yönünde düzenleme yapıldı. Düzenleme ile binek otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3,5-4 civarında artış bekleniyor. Kurdaki yükseliş nedeniyle sektörde ortalama %10 civarında bir fiyat artış beklentilerinin ortaya çıktığı sektörde şimdi ÖTV tarafından da bir baskı söz konusu olacak gibi görünüyor, bu da Borsa'daki otomotiv firmaları açısından Kasım ayına ait olumlu OSD raporunun etkisini giderip stresi artırabilecektir görüşündeyiz, dolayısıyla göreceli olarak zor geçmesi beklenen  2014 yılı hızlı başlamış oldu.
ÖTV artışı otomotiv sektörü ve bağlantılı sektörlerdeki istihdamı ve planlanan yatırımları olumsuz etkileyebilir. Düzenleme 2014 yılı için tahminlerin daha da bozulmasına neden olabilir, mevcut durumda otomotiv şirketlerinin bu yıl için önceden belirlemiş ve açıklamış oldukları tahminlerde revizyona gitmeleri gerekecek gibi görünüyor.. Geçtiğimiz yıl sektörün umut bağladığı hurda araç teşvikinin de gelmeyeceği yönündeki açıklamaların ardından bu düzenlemenin zora sokacağını düşündüğümüz sektörde gelecek dönemde de teşviklere dair olası sinyaller şuan için beklentilerde toparlanma için tek geçerli unsur olabilecektir…
ÖTV dışında 2013 yılının son gününde motorine de zam yapıldı, motorinin litresi 31-12-2013 gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 9 kuruş zamlandı. Benzin, mazot, elektrik ve doğalgaz gibi ürünlere yapılan zamlar hemen hemen tüm malların üretim sürecinde etkili oluyor, dolayısıyla bir maliyet baskısı kaçınılmaz hale geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın "Dolar kurunun 1 yıl böyle devam ediyor olması halinde enerjideki eksi fatura 7 milyar dolardır" açıklaması da gelecek döneme ilişkin beklentileri olumsuzlaştırıyor.
BIST100 özelinde baktığımızda ise; 2013 yılının son işlem gününde volatil ancak oldukça düşük hacimli seyreden BIST100'de hafif satıcılı bir kapanış gerçekleşti. Özellikle kapanıştan önceki son yarım saatte tatil öncesi işlem hacmi çok düşük ve hareket bandı da 67,500-67,800 ile oldukça sınırlıydı. 67,500 ara desteği üzerinde kapanış olumlu olmakla beraber kur ve faizdeki hareketlere duyarlılığın devam etmesini beklediğimiz yeni yılın ilk günlerinde direnç olarak 68.000 ve 68.500, desteklerde ise 66.000 ve 64.500 seviyelerini ilk olarak izlemeye devam edeceğiz.
Haftanın kalanında gündeme bakıldığında yurtiçinde, ABD'de ve Avrupa'da imalat sektörü PMI verileri açıklanacak, yurtiçinde özellikle yurtiçinde siyasi gelişmeler ve Aralık ayı enflasyon verileri ön plana çıkıyor. ''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)