E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBİST100 küresel piyasalardan ayrışıyor---

BİST100 küresel piyasalardan ayrışıyor

BİST100 küresel piyasalardan ayrışıyor
27 Şubat 2019 - 09:27 borsagundem.com

BIST100 yurtdışı piyasaları ile ayrışmaya devam ederken, önemli olan yurtiçi jeopolitik ve ekonomik riskler, yaklaşan yerel seçimler ve Suriye ile ilgili haberler olacaktır.

"BIST 100… KÜRESEL PİYASALARDAN AYRIŞTI

BIST geçen haftaki primli kapanışından sonra bu haftada primli seyrini devam ettirerek 105.082 (%0,72) seviyesinden kapandı. Yükselişi ile en çok dikkat çeken hisse %6,39’luk yükselişi ile VESTL olurken, düşüşü ile en çok dikkat çeken hisse ise BIST100 içinde %- 8,18’lik düşüşü ile IHLGM oldu. Moody’s Türkiye’de kredi büyümesi için alınan tedbirler sebebiyle bankaların negatif riskli bulunduğunu belirtmesine rağmen dolar ve Hisse senedi piyasalarında fazla satış tepkisi ile karşılanmadı. Küresel bazlı resesyon endişeler ABD-Çin ticaret görüşmelerinden gelen olumlu haberler ile ertelenmişken FED’den ekonomik verilerde karışık sinyaller geldiğini açıklanması üzerine beklenen global resesyon endişelere bir kere daha gündeme gelmiş oldu. Ancak şimdilik BIST yurtdışı piyasaları ile ayrışmaya devam etmekte. BIST için önemli olan yurtiçi jeopolitik ve ekonomik riskler, yaklaşan yerel seçimler ve Suriye ile ilgili haber akışları yakından takip edilmeye devam edilecektir.

USDTRY… 5,30 SEVİYESİNDE SEYREDİYOR

Geçen hafta 5,30 seviyesinin üstünde seyreden USDTRY 5,30 seviyelerinde seyrediyor. Türk Lirasındaki reel faiz farkı hala çekiciliğini koruyor olmasına rağmen Goldman Sachs analistleri TCMB’nin düşen enflasyon ile birlikte faiz indirimlerine ikinci çeyrekte başlayabileceği ve önümüzde beklenen TCMB toplantısı önemini korumaktadır. Ayrıca geçen hafta S&P’nin Türkiye’nin ekonomik görünümünde daralma beklediklerine yönelik açıklamaları Türk Lirası’nın değer kazanmasını engelleyici diğer bir risk faktörleri olarak gündemini korumaya devam ediyor. FED’in açıklamalarından sonra Amerikan Doları’nın diğer para birimlerine karşı değer kaybı devam ediyor. İki yönlü risk faktörleri ile USDTRY yatay hareketlerine devam ettirebilir.

EURTRY… EURO'NUN DEĞER KAZANMASI İLE 6,05 TEST EDİLİYOR

Geçen hafta EURUSD paritesinin değer kaybı ardından toparlanması ve bu momentumun yukarıya ivmelenmesi ile EURTRY paritesi tekrardan 6,05 seviyelerini test ediyor. Yurtiçi risk faktörlerinin etkisiyle 6,05 seviyesi test edilebilir.

EURUSD… 1.14 SEVİYELERİ TEST EDİLİYOR

İngiltere Başbakanı May’in Avam Kamarasına yaptığı konuşmada eğer Brexit anlaşması olmaz ise erteleme isteyeceğini duyurdu. İngiltere mevcut bu durumda belirgin talep olması durumunda 29 Mart’ta İngiltere’nin anlaşmasız ayrılacağını belirtti. Mevcut durumda Brexit konusu belirsizliğini korumaya devam ediyor. Brexit belirsizliğinin, AB büyüme tahmininin aşağı yönlü revizesi, İtalya’nın resesyon durumunda olması ve İspanya’da bütçenin reddedilmesi ile erken seçime gidilmesi bölgeye dair riskleri halen yukarı yönlü tutmaktadır. Bu risk faktörlerinin fazlalığına rağmen şimdilik ticaret görüşmelerinin pozitif etkisi daha önemli bir haber akışı olup, EURUSD paritesini tekrardan 1,13 seviyelerinin üstüne çıkardı ve 1,14 seviyeleri test ediliyor.

XAUUSD… MEVCUT EKONOMİK RİSKLER İLE TOPARLADI

Vietnam’da yapılacak olan ABD-Kuzey Kore görüşmesi jeopolitik riskler açısından takip edilecektir. FED’in açıklamaları ile küresel bazda ekonomik risklerin arttığı görülmekte olup, bu riskler altını primli kılmaktadır. Piyasanın resesyon riskini ciddi anlamda önemsine rağmen Ticaret Savaşındaki ateşkesin uzatılması, bekleneni daha erteleyebilme etkisinde bulundurabilir ancak FED tarafından gelen mesajlar piyasanın fazla erteleyemeyeceğini de işaret etmektedir.

GLDGR… YATAY SEYİRDE DEVAM EDİYOR

Global haber akışının ons altını desteklemesi ve USDTRY’nin primli seyri ile gram altın 227 TL seviyelerini test ediyor.

BRENT… TRUMP'IN AÇIKLAMALARI İLE NEGATİF

OPEC üyesi Venezuela’nın yaşadığı siyasi krizin devam etmesi ile birlikte, ABD-Çin ticaret görüşmesinin pozitif haberler ile değerini korumaya devam ediyor. Trump’ın OPEC’i hedef alan açıklamaları ile petrol fiyatının çok yüksek olduğunu, global ekonominin kırılganlığına dikkat çekmesi ve bunun üzerine aynı kırılganlığa FED’in işaret etmesi talep yönlü riskleri arttırmaktadır. Petrol negatif seyrinden sonra 65US$ seviyelerinde yatay seyrediyor.

S&P 500… FED’İN AÇIKLAMALARI KIRILGANLIĞA İŞARET EDİYOR

ABD-Çin Ticaret görüşmelerinin “olumlu” geçerek ilgili konularda anlaşılması, vergi artırımının ertelenmesi ve Çin’in ABD’nin yuan’ın değerini düşürme politikasını etkisiz hale getirmesini kabul etmesi ile global resesyona ilişkin beklentiler ertelenmişti ancak Powel’in geçmiş bazı gelen ekonomik verilerde sinyal niteliğinde riskler görmesi bu iyimser beklentileri kısıtladı."

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)