E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBIST100 haftalık bazda %9,3 düştü ---

BIST100 haftalık bazda %9,3 düştü

BIST100  haftalık bazda %9,3 düştü
02 Mart 2020 - 09:27 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende "Küresel çapta, destekleyici para politikası beklentileri güçleniyor" başlığı öne çıkıyor.

Mart ayında Fed’den faizindirimi bekleniyor

Küresel riskli varlıklar, haftaya toparlanma çabasıylabaşlıyor

Bugün yurtiçinde ve dışarıda, PMI beklenti endeksleri açıklanacak

ABD’de Cuma günü açıklanan verilerde, Ocak ayında kişisel gelirler %0,6 artarken, kişisel harcamalar ise %0,2 artış gösterdi. Fed’in yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonu ise, yıllık bazda %1,7 düzeyindeki beklentilerin altında %1,6 düzeyinde açıklandı. Çin’de bu sabah açıklanan Caixin imalat sanayi beklenti endeksi, Ocak’taki 51,1 düzeyinden, Şubat ayında 40,3 ile tarihi düşük düzeyine geriledi.

Diğer taraftan yeni tip Korona virüsü ile ilgili gelişmeler takip edilmeye devam ediyor. Çin’de virüs nedeniyle, can kaybı 2 bin 914 olurken son 24 saatte 202 yeni vaka tespit edildi. Bu vakaların,
196’sının virüsün merkez üssü Hubey’de olması, Çin yönetiminin aldığı önlemlerin oldukça başarılı olduğuna işaret ediyor. Ancak Avrupa’da vaka sayısı artmaya devam ediyor. Son verilere göre,
Almanya’da 129, Fransa’da 100, İspanya’da 74 kişide virüs tespit edildi. Gelişmelerle merkez bankalarından destekleyici adım beklentileri de güçleniyor. Goldman Sachs, gelinen noktada Fed’den bu ay gerçekleştirilecek para politikası toplantısında 50 baz puan indirim bekliyor. Piyasalarda da, Fed’in 25 ilâ 50 baz puan faiz indirmesi fiyatlanıyor.

Küresel piyasalar ise destekleyici politika beklentileri ile, haftaya toparlanma eğilimiyle başlıyor. Cuma günü ABD hisse senetlerinin genel olarak satıcılı eğilimle kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse piyasalarında da toparlanma eğilimi hakim. Dolar endeksi, son günlerde yaşadığı ılımlı gerileme eğilimini sürdürüyor, bu sabah 98 düzeylerine yakın seyrediyor. ¬/$ paritesi ise, kademeli toparlanma eğilimini sürdürüyor, bu sabah 1,1040 düzeylerinde. ABD 10 yıllık devlettahvil getirileri ise, %1,09 ile tarihi düşük düzeylerde.

Yurt içinde ise Türkiye ekonomisi, 2019 yılı dördüncü çeyrekte %6 büyüme göstererek, yılı %0,9 büyüme ile tamamladı. 2019 genelinde ise %0,9’luk büyümeye en önemli katkı, yılın ilk yarısında ithalatta görülen daralmanın etkisiyle, 2,3 puan ile net ihracattan geldi. Kamunun katkısı 0,6 puan olurken, %0,7 artan özel tüketim ise 0,6 puan katkı yaptı. Yurt içinde yarın açıklanacak enflasyon verileri öncesinde, İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı fiyat endekslerine göre, İstanbul’da Şubat’ta perakende fiyatlar %1,13 artış gösterdi. Yurt içi piyasalarda, $/TL güne 6,23 düzeylerinden başlıyor.

Piyasalarda bugün ülkemiz dahil birçok ülkede imalat sanayi beklenti endeksleri takip edilecek.
Hazine Mart-Mayıs dönemi iç borçlanma programını açıkladı. Buna göre 3 aylık dönemde toplam 64,7 milyar TL iç borç ödemesine karşılık, 60,4 milyar TL iç borçlanma planlanıyor. Hazine’nin Mart ayında 26 milyar TL iç borç ödemesi bulunuyor 20 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor. Gösterge faiz haftalık bazda toplam 117 baz puan artışla haftayı %12,41’den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise toplam 95 baz puan artışla %13,00 seviyesinden tamamladı.

BIST-100 endeksi haftalık bazda %9,3 düşüş gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)