E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBIST ticaret savaşları endişeleriyle düştü---

BIST ticaret savaşları endişeleriyle düştü

BIST ticaret savaşları endişeleriyle düştü
05 Ağustos 2019 - 09:55 borsagundem.com

Ticaret savaşları endişeleriyle BIST satıcılı seyrini 5. güne taşıdı. Endeks haftanın ilk işlem gününü %1.01 oranında düşüşle 98.673 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Yoğun haber akışının olduğu bir haftayı geride bıraktık. Geçen haftanın en önemli gündem konusunun FED’in faiz kararı olması beklenirken, ABD-Çin müzakerelerindeki tıkanıklık bu durumun önüne geçti ve piyasalarda ABD Başkanı Trump’ın rüzgârı esti.

Önce FED faizleri beklentilere paralel 25 baz puan indirdi. Ardından FED Başkanı Powell bu faiz indiriminin yeni bir faiz indirim döngüsünün başlangıcı olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirtti. Piyasalar zaten faiz indirimini fiyatlamıştı. Bundan sonra fiyatlamalarda Powell’ın açıklamaları etkili oldu. Küresel piyasalarda ve Borsa İstanbul’da geçen hafta Powell’ın bu açıklamasının öncülüğünde satışlar etkili oldu.

Powell’la başlayan satış dalgası ABD Başkanı Trump’ın 1 Eylül'den geçerli olmak üzere 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 ilave vergi koyduklarını ve ticaret müzakerelerinin yolunda gitmediğini açıklamasıyla hızlandı. Trump’ın özellikle anlaşma olana dek Çin’i vergiye boğacaklarını ifade etmesi Borsa İstanbul’da satışları derinleştirdi ve endeks kritik psikolojik destek olan 100 bin puan bandının altına sarktı.

Çin, kamu şirketlerinden ABD'den tarım ürünleri ithalatını durdurmalarını isterken, ek vergilere karşılık veririz söylemi ABD-Çin ticaret görüşmesinde tıkanıklık algısını kuvvetlendirdi.

Öte yandan S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı. S&P beklentilere paralel Türkiye'nin kredi notunu değiştirmedi.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul yeni haftaya güne %0.27 oranında düşüşle 99.406 puandan başladı. Endekste açılışın ardından Temmuz ayı enflasyon verisi açıklandı. 

Enflasyon Temmuz'da beklentinin hafif altında gerçekleşti. Tüketici fiyatları Temmuz'da yüzde 1.36 artarken, yıllık bazda yüzde 16.65 oldu. Beklenti yıllık bazda 16.95'di.

TÜİK enflasyon verisini açıkladı

Yeni haftayı yataya yakın hafif düşüşle karşılayan BIST, enflasyon verisinin piyasa beklentisinin altında açıklanmasının ardından toparladı. 

Borsa İstanbul gün ortasına %0.20 oranında yükselişle 99.874 puandan girdi. Endeks günün ilk yarısında 500 puanlık düşük bir bantta sert hareketlerden yoksun sakin seyretti.

GÜN ORTASININ ARDINDAN

Günün ilk yarısını sakin geçiren BIST, ikinci yarıda ABD Başkanı Trump'ın tweetleri sonrası satıcılı seyre yöneldi. 

Ticaret savaşları borsaları sallamayı sürdürdü. BIST'de satıcılı seyir 5. güne taşınırken, Avrupa borsalarındaki kayıp yüzde 2'nin üzerine çıktı.

ABD Başkanı Trump, Çin'i kur manipülasyonu yapmakla suçladı ve bu durumu Çin'i zaman içinde büyük oranda zayıflatacak büyük bir ihlal olarak nitelendirdi.

Trump Çin'e yuan üzerinden yüklendi

Ticaret savaşları endişeleriyle BIST satıcılı seyrini 5. güne taşıdı. Endes haftanın ilk işlem gününü %1.01 oranında düşüşle 98.673 puandan tamamladı. Kurban bayramı öncesi son haftada hacmin azalması dikkat çekti. Hacim bugün 5.1 milyar lirayı aştı.

Günün önemli şirket haberli 05/08/2019

Dünyada ve Türkiye'de veri gündemi 05/08/2019

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.5571 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5295 lira, en yüksek 5.6197 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2174 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.118 seviyesinde. Gram altın 261.704 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.08 seviyesinde.

Dolar yükseliş kaydederken enflasyon verisi bekleniyor

 

TRUMP ŞOKU: BIST 100 BİNİN ALTINDA HAFTAYI TAMAMLADI

Cuma günü ABD-Çin ticaret müzakerelerindeki tıkanıklık algısı piyasalarda baskı unsuru oluşturdu. Kapanışa dakikalar kala gelen sert satışlarla Borsa İstanbul günü %2.18 oranında düşüşle 99.679 puandan tamamladı.

Trump şoku: BIST 100 binin altında haftayı tamamladı

 

ÇİN'DEN TRUMP'A MİSİLLEME: TARIM ÜRÜNLERİ İTHALİ DURACAK

ABD Başkanı Donald Trump'ın 1 Eylül sonrası Çin'e yeni ek vergiler getirileceği açıklamasının ardından iki ülke arasında gerilim yeniden arttı.

Çin'den Trump'a misilleme: Tarım ürünleri ithali duracak

 

ERDOĞAN: FAİZLER DAHA DA İNECEK

Erdoğan, "Merkez Bankası faizleri indirdi, daha da indirecek. Müjdeyi veriyorum, enflasyon da düşecek" dedi.

ERDOĞAN: FAİZLER DAHA DA İNECEK

 

İŞÇİ PARTİSİ ANLAŞMASIZ BREXIT'İ DURDURMADA KARARLI

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden Ashworth, "Parlamento anlaşmasız Brexit'i Eylül'de durdurabilir" dedi.

İşçi Partisi anlaşmasız Brexit'i durdurmada kararlı

 

S&P, TÜRKİYE KARARINI AÇIKLADI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P), Türkiye'nin kredi notu ve görünümünde bir değişikliğe gitmedi.

S&P'den yapılan açıklamaya göre, uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notu 'B+', yerel para cinsinden kredi notu 'BB-' olarak teyit edildi. Kısa dönem için yabancı ve yerel para cinsinden notlar 'B' olarak yinelendi. Kredi notlarının görünümü 'Durağan' olarak kaldı.

S&P, Türkiye kararını açıkladı

 

GEÇEN HAFTA ALTIN KAZANDIRDI, BORSA VE DÖVİZ KAYBETTİRDİ

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 3,07, dolar/TL yüzde 1,22, avro/TL yüzde 1,57 değer kaybederken, külçe altının gram satış fiyatı yüzde 0,19 değer kazandı.

Bu hafta altın kazandırdı, borsa ve döviz kaybettirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)