E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST-NASDAQ gong töreninde yeni işbirliği mesajı---

BİST-NASDAQ gong töreninde yeni işbirliği mesajı

BİST-NASDAQ gong töreninde yeni işbirliği mesajı
20 Ocak 2014 - 11:28 borsagundem.com

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Nasdaq anlaşmasının gong töreninin ardından önemli açıklamalarda bulundu

Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde İstanbul'un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olması yolundaki en önemli kuruluşlardan Borsa İstanbul ile dünyanın önde gelen borsalarından NASDAQ OMX Group (Nasdaq:NDAQ) arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması dolayısıyla 20 Ocak 2014 tarihinde Borsa İstanbul İşlem Salonu’nda gong töreni düzenlendi.

Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, NASDAQ OMX Group CEO’su Robert Greifeld ile ve her iki kurumun üst düzey yöneticileri katıldı.

Törende konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul’un bölgesindeki gücü ve enerjisi itibarıyla iş birliği noktasında herkese büyük katkılar sunduğunu ifade etti. İki borsanın işbirliğiyle İstanbul’un dünya ile entegre olması yolunda önemli bir adım atıldığını belirten İstanbul Valisi  Hüseyin Avni Mutlu,  Borsa İstanbul’un, NASDAQ OMX’in gücüyle daha da güçlü bir borsa haline geldiğini söyledi.

NASDAQ 30 ayrı projede hem insan kaynağı hem de know-how olarak yardımcı olacak

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan da yaptığı konuşmada, teknoloji paketi alımını içeren bu stratejik ortaklıkla NASDAQ OMX’in endeks hesaplamadan pazarlamaya kadar geniş bir alana yayılan 30 ayrı projede Borsa İstanbul’a hem insan kaynağı hem de know-how olarak yardımcı olacağını belirtti.

Dr. M. İbrahim Turhan, bu adımla Türkiye sermaye piyasalarının, ülke ekonomisinin ve bölgenin potansiyelini eksiksiz bir şekilde yansıtabilecek, dünyanın gelişmiş sermaye piyasalarıyla entegre olabilecek ve bütün ihtiyaçları sıkıntısız bir şekilde karşılayabilecek uluslararası bir finans merkezi olma noktasında çok önemli bir adım atıldığını söyledi.

Bu anlaşmanın gerçekleşmesini mümkün kılan Borsa İstanbul ve NASDAQ OMX’teki bütün çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Dr. M. İbrahim Turhan, “Bu süreci başından beri destekleyen başta Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanımız Dr. Vahdettin Ertaş ve Hazine Müsteşarımız Sayın Halil İbrahim Çanakçı olmak üzere hem hükümetten hem de kamu otoritelerinden emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.

NASDAQ OMX Group CEO’su Robert Greifeld: “İki senelik yoğun çalışmaların sonuna bugün gelmiş bulunuyoruz”

NASDAQ OMX Group CEO’su Robert Greifeld de, gerçekleşen ortaklık ile hem Borsa İstanbul’a katkı yapacaklarını hem de kendilerinin öğreneceği şeyler olacağını belirterek, “İki senelik yoğun çalışmaların sonuna bugün gelmiş bulunuyoruz. Neyi gerçekleştirmek istediğimizi çok iyi ortaya koyduk. Borsa İstanbul’a küresel standartlar dediğimiz her şeyi getiriyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, NASDAQ OMX CEO’su Robert Greifeld, NASDAQ OMX Group Başkan Yardımcısı Sandy Meyer Frucher, NASDAQ OMX Group Piyasa Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdürü Yardımcısı Lars Ottersgard, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Baltacı ve Ali Çöplü gongu birlikte çaldı.

Gong töreninin ardından Borsa İstanbul Konferans Salonu’nda bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

SORULARI YANITLADILAR

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan ve NASDAQ Başkan Yardımcısı Lars Ottersgård yeni yapılan anlaşma ile ilgili sorularını yanıtladı.

NASDAQ OMX ile yapılan işbirliğinin en önemli unsurunun teknoloji olduğunu belirten BİST Başkanı Turhan dünyada 37 ülkenin NASDAQ teknolojisinden faydalandığını ve anlaşma ile birlikte aracı kurumlarını sunucularını BİST'te tutulabileceğini açıkladı.

Borsa İstanbul'dan yaklaşık 60 personelin 6-9 ay teknoloji eğitimi alacağını belirten Turhan, böylece bölgedeki 25 ülkede NASDAQ OMX ile birlikte hareket edileceğini ve bunun NASDAQ'ın hisse alımı sermaye piyasasının kredibilitesine olumlu yansıyacağını söyledi.

Turhan NASDAQ dışında da başka borsalarla da ortaklık kurulacağını ve 20 kadar kuruluşla stratejik ortaklık için temas halinde olduklarını belirtti. Türev piyasalarıyla ilgili çok büyük bir piyasayla görüşme yaptıklarını söyleyen Turhan, türev konusunda yapılacak anlaşmanın BIST'in işlem hacmine ciddi katkı yapacağını ifade etti.

Öte yandan Ottersgård ise Türkiye'nin ve bölgesinin en heyecanlı piyasalardan biri olduğunu ve Türkiye ve BİST'in bölgedeki küçük piyasalara yardım eli uzatarak erişim için öncü olabileceğini açıkladı.
Türkiye'nin büyük yatırımcıların radarında yer aldığını söyleyen Ottersgård, uluslararası anlamda da Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunu belirtti ve risk yönetiminin altını çizdi. BİST ile NASDAQ arasında çok derin ve çok köklü bir işbirliği olacağını açıklayan NASDAQ Başkan Yardımcısı, BİST ile sadece teknoloji değil, kapsamlı bir işbirliği yapacaklarını belirtti. Bütün bölgeye teknolojiyi sunacaklarını açıklayan Ottersgård, Borsa İstanbul'un bölgedeki teknolojik ortağı olmasıyla portföylerindeki bütün teknolojileri ulaştıracaklarını ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KY20 Ocak 2014 18:22

    Goldaş'ın kayıp 15 ton altın'ını bulmadan, bütün dünya borsaları ile birleşseniz farketmez!

  • BRSX20 Ocak 2014 13:56

    Dunyada farklı ulkedeki insanların BİST ten çok kolay alış satış yapma olanağı oluşturulmalı.

  • Hasan20 Ocak 2014 11:38

    Artık ABD tüm alan-satanları her detayı rahatlıkla önceden görür. Ne güzel ortaklık. Telekom ve borsa gibi ortaklıklara şaşıyorum doğrusu...