E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBIST, küresel borsalardaki eğilime paralel yükseliyor---

BIST, küresel borsalardaki eğilime paralel yükseliyor

BIST,  küresel borsalardaki eğilime paralel yükseliyor
30 Nisan 2020 - 09:30 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne pozitif eğilimle başlaması bekleniyor

Güne pozitif eğilimle başlangıç yapan BIST-100 endeksi yurtdışı borsalardaki eğilime paralel yükselişini devam ettirerek günü %0,88 yükselişle 101.595’den kapattı. ABD büyüme verisi beklentilerden daha zayıf gelmesine rağmen virüsün tedavisine yönelik pozitif gelişmeler ve ekonomilerin yakın zamanda açılacağı beklentisiyle yurtdışı borsalar günü güçlü yükselişle kapattı.

Petrol fiyatlarındaki güçlü artış da borsalardaki yükselişi destekledi. BIST yurtdışı borsalardaki yükselişe göre daha sınırlı bir artışla günü kapatırken, EM para birimlerindeki güçlü değer kazançlarına rağmen TL negatif ayrışmaya devam ederek günü daha sınırlı değer kazancı ile kapattı.

CDS’ler ise günü 584 seviyelerinden kapattı. VIX volatilite endeksi 31 seviyelerine kadar gerilerken volatilitedeki kademeli düşüş borsalardaki yükselişi destekliyor. Ancak endeksin tekrardan 42 seviyesi üzerine yönelmesi başta ABD borsaları olmak üzere kar satışlarının güçleneceğine işaret edecektir.

Fed faizleri %0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Fed ekonomik toparlanmayı desteklemek için agresif adımlar atmaya ve tüm araçları kullanmaya devam edeceğini söyledi. Fed başkanı Powell, Ekonomik aktivitenin ikinci çeyrekte eşi görülmemiş hızda daralacağını belirtirken, işsizlik oranın çift hanelere yükselebileceğini vurguladı. Powell, ekonomik toparlamadan emin olana kadar yetkilerini kullanacaklarını belirtti. Fed karar sonrası sınırlı kar satışları yaşansa da ABD borsaları yükseliş eğilimini devam ettirdi. Yurtdışı borsalarda virüsün tedavisine yönelik pozitif beklentiler ve ekonomilerin açılacağı beklentisiyle kısa vadede yükseliş eğiliminin devam etmesi beklenmektedir.

BIST’in de yurtdışına paralel ama daha düşük momentumla yükseliş eğilimini devam ettirmesi beklenmektedir. Bugün ABD’de açıklanacak haftalık işsizlik, Chicago PMI endeksi, kişisel gelir ve harcamalar verisi ile AMB faiz kararı takip edilecek. ABD ve Avrupa vadelileri BIST kapanışına yükselişle hareket ederken, Asya borsalarında güçlü yükseliş eğilimi devam ediyor. Endeksin güne pozitif eğilimle başlaması ve yükseliş eğilimini düşük momentumla devam ettirmesi beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün, 6,9457-6,9643 bandında işlem gören Dolar paritesi, önceki gün sonuna göre %0,43 oranında değer kaybederek gün sonunu 6,9640 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,35 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında dün on yıllık gösterge tahvilinin getirisi %11,76-%11,95 seviyeleri arasında hareket ederek günü, önceki kapanışa göre 13 baz puan artışla %11,84 seviyesinden tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

TCMB bugün çeyreklik enflasyon raporunu açıklayacak: Piyasa bu sabah TCMB Başkanı Murat Uysal’ın saat 10:30’da sanal ortamda tanıtacağı çeyreklik enflasyon raporu sunumuna odaklanacak. TCMB son iki PPK toplantısında, TL’deki değer kaybına karşın, emtia fiyatlarındaki düşüş ve toplam talep koşullarının yardımıyla, sene sonu TÜFE enflasyon tahmininde (%8,2) risklerin aşağı yönlü olduğunu belirtmişti. Bu nedenle, bugünkü enflasyon raporunda, sene sonu enflasyon tahmininin %8,2’den %7,0-7,5 aralığına revize edildiğini görmemiz muhtemel. Bu aynı zamanda TCMB’ye faiz indirimlerine devam etme konusunda argüman da sunacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)