E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBIST kısa vadede güçlü pozitif ayrışabilir---

BIST kısa vadede güçlü pozitif ayrışabilir

BIST kısa vadede güçlü pozitif ayrışabilir
28 Nisan 2020 - 09:10 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST’in yurt dışı borsalara paralel hareket etmesi beklense de swap konusunda pozitif bir gelişme olması durumunda TL ve BIST’in kısa vadeli güçlü pozitif ayrışması bekleniyor.

BİST: Güne pozitif eğilimle başlangıç yapan BIST-100 endeksi gün içinde bankacılık endeksi öncülüğünde yükselişini devam ettirerek günü %2,54 yükselişle 101.267’den kapattı. Başta Avrupa olmak üzere majör ekonomilerin kademeli olarak açılacağı ve Covid-19’un yayılma hızının yavaşlayacağı beklentisiyle yurtdışı borsalar günü yükselişlerle kapattı.

BIST yurtdışı borsalardaki eğilime paralel yükselişini devam ettirdi. TL negatif ayrışmasını ve sınırlı değer kayıplarını devam ettirirken CDS’ler hafif gerileyerek günü 598 seviyelerinden tamamladı. VIX volatilite endeksinin 33 seviyelerine gerilemesi borsalardaki yükselişi desteklemektedir.

ABD başta olmak üzere Majör ekonomilerden gelecek veriler ekonomik daralmanın boyutu konusunda ipucu vermesi nedeniyle yakından izlenmeye devam ederken beklentilerden daha kötü gelecek veriler, güçlü resesyon beklentileriyle borsalarda kar satışlarını tetikleyebilir. Ancak, kısa vadede ekonomilerde karantina uygulamalarının gevşetilmeye başlanacağı beklentisi, nedeniyle borsalarda yükseliş eğiliminin bir süre daha devam etmesi beklenir.

Bu durumda, BIST’in de yurtdışı borsalardaki eğilime paralel hareket etmesi beklenmektedir. Bununla beraber, yurtiçi piyasalar için Swap anlaşması konusundaki gelişmeler de önemli olacaktır. Bu konuda pozitif bir gelişme olması durumunda TL ve BIST’in kısa vadeli güçlü pozitif ayrışması beklenir. Bu beklentilerin ışığında kısa vadede endekste kar satışları yaşansa da yurtdışı borsalarda ciddi bir bozulma yaşanmadıkça yükseliş eğiliminin korunması beklenmektedir. Bugün ABD’de açıklanacak Case-Shiller konut fiyat endeksi ve tüketici güvene endeksi verileri takip edilecek. ABD ve Avrupa vadelileri BIST kapanışına göre pozitif seyir izlerken, Asya borsalarında genel olarak pozitif seyir var. Endeksin güne pozitif eğilimle başlaması beklenmektedir. Gün içinde yükseliş eğiliminin devam etmesi beklenirken, sınırlı da olsa kar satışları yaşanabilir.

Kar satışlarına hazırlıklı olun

Dün, 6,9523-6,9950 bandında işlem gören Dolar paritesi önceki gün sonuna göre %0,06 oranında değer kaybederek gün sonunu 6,9870 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,14 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında dün on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 9 baz puan düşüşle günü %11,75 seviyesinden tamamladı.

Sektör Haberleri:

Bir habere göre, BDDK'nın Aktif Rasyosu düzenlemesi sonrası TBB üyesi bütün bankaların genel müdürlerinin video konferansla bir araya geldiği ve BDDK'dan 5 maddelik talepte bulunduğu öğrenildi. Bankacıların BDDK'dan talepleri şöyle:

1- Yeni hesaplama yönteminin uygulamaya geçeceği sürenin ileri tarihe ötelenmesi,
2-Aktif rasyosu denkleminde, paydada, zorunlu karşılıkların düşülmesi,
3-Formülün pay kısmına net takipteki kredilerin eklenmesi,
4-Kredilere gayri nakdi kredilerin de dahil edilmesi,
5-Ana hissedardan fonlama alan bankaların bu fonlamalarının mevduat payından düşülmesi.

Bankaların bu taleplerinin TBB aracılığıyla BDDK'ya ulaştığı, BDDK'nın konu üzerinde çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. BDDK'nın bankaların taleplerine vereceği yanıtın bu hafta içinde bankalara iletilmesi bekleniyor.

Borsada kısa vadeli görünüm olumlu

BIST'te iyimser hava sürüyor

Bilanço sezonu başladı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)