E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBIST düşüşünü üst üste 4. güne taşıdı---

BIST düşüşünü üst üste 4. güne taşıdı

BIST düşüşünü üst üste 4. güne taşıdı
10 Ekim 2019 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul, Suriye operasyonu ve ABD Başkanı'nın yaptığı çelişkili ve tutarsız açıklamalarının etkisiyle düşüşünü üst üste 4. güne taşıdı. Endeks günü %0.87 oranında düşüşle 98.780 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Eylül ayının son işlem gününü 105 bin puan bandının üzerinde tamamlayan Borsa İstanbul’da, Ekim ayıyla beraber göstergeler kırmızıya döndü.

Küresel piyasalarda gündem ABD-Çin ticaret görüşmeleri olurken, yurt içinde piyasaların radarında dün resmen başlayan Barış Pınarı Harekâtı bulunuyor.

Dün Suriye operasyonu ile artan jeopolitik risklerle düşüş kaydeden borsada, harekâtın resmen başladığının duyurulmasının ardından düşüş bankacılık hisseleri öncülüğünde hızlandı. Bankacılık hisselerine diğer lokomotif sektör endeksi olan sanayi de eşlik edince satışlar derinleşti. Borsa İstanbul kritik psikolojik destek olan 100 bin puan bandının altına sarktı.

Barış Pınarı Harekâtı’nda ABD’den karışık mesajlar geliyor. ABD Başkanı Trump, Türkiye’den yana tavır alarak kendisinden önceki yönetimleri Türkiye’nin düşmanlarına yardım ettiği için eleştirdi. Hal böyleyken ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen ise Türkiye’nin Suriye’de başlattığı operasyona tepki olarak bir yaptırım paketi üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump’ın bazen Türkiye karşıtı gibi açıklama yapmasını, Trump’ın muhalif görüşleri ve baskıları hafifletmek için yaptığını ifade etti.

Pekin kaynaklı haberler, Çin’in ABD’de yaşanan ticari gerilimleri azaltmak istediğini ve kısmi bir ticaret anlaşması karşılığında daha fazla Amerikan tarım ürünü almayı teklif ettiğini gösteriyor. Bu durum dün ABD’de borsalarına yaradı ve özellikle Çin’e duyarlı hisselerin yükselişiyle endeksler yükselişle kapandı. Asya hisse senetleri ise karışık seyretti.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul güne %0.31 oranında yükselişle 99.957 puandan başladı.

Günü tepki alımlarıyla başlayan BIST, açılışın ardından bankacılık ve sanayi hisseleri öncülüğünde düşüşe geçti.

Avrupa borsaları düşüşle başladı

BORSA GÜNÜN İLK YARISINDA GERİLEDİ

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 853,03 puan azalırken, toplam işlem hacmi 3,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,81, holding endeksi yüzde 0,42 değer kaybetti.

Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,76 ile metal, ana sanayi, en çok gerileyen ise yüzde 2,77 ile turizm oldu. Güne yükselişle başlayan ve 102.259,52 puana kadar çıkan BIST 100 endeksi, döviz kurlarındaki yükselişin negatif etkisiyle bu seviyeden gelen satışlarla 98.500 - 99.000 bandında dengelendi.

ABD'de TÜFE Eylül'de beklentinin altında kaldı

Günün ikinci yarısında ABD yönünden gelen TÜFE verisi takip edildi. ABD'de TÜFE Eylül'de 2. el otomobil maliyetlerinin bir yılın en büyük düşüşünü kaydetmesiyle beklentinin altında kaldı. Beklentinin altında kalan veri, Fed'in bu sene 3. kez faiz indireceği beklentisini kuvvetlendiriyor.

ABD Başkanı Trump'ın Suriye operasyonunda Türkiye'nin yanında gözükmesine rağmen, partililerin ve senatörlerin operasyon konusunda Trump'a zıd düşmesi ve baskısını artırması, daha önceki açıklamalarına istinaden ABD Başkanı Trump'ın güven vermemesi yurt içi piyasalarda belirsizliği artıran başlıca unsur olarak dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın iç siyasi endişeleri gözeterek yaptığı çelişkili açıklamalar Borsa İstanbul'da tepki alımlarını sınırlandırırken, satışları derinleştirdi.

Trump: Türkiye'yi yaptırımlarla vururum

TRUMP'DAN TÜRKİYE'YE YENİ TEHDİT

ABD Başkanı Trump, Türkiye'ye yönelik çelişkili açıklamalarına bir yenisi daha ekledi. Trump, "Kuralına göre oynamazlarsa Türkiye'yi ekonomik olarak yaptırımlarla mahvederim. Yakından izliyorum" dedi. Bu açıklamayla borsa 97.510 puana kadar gerilese bu noktadan sonra gelen tepki alımlarıyla yeniden 98 bin puan bandının üzerine çıkıldı.

Ve... Merakla beklenen müzakereler başladı!

Önemli konularda anlaşmaya ulaşmaya istekliyiz

Öte yandan merakla beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri Washington'da başladı. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD-Çin ticaret müzakerelerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Her iki taraf için önemli konularda anlaşmaya ulaşmaya istekliyiz" dedi. Çin'in bu tutumu görüşmelerde pozitif hava estirirken, bu rüzgârın etkisini yine Trump sınırladı. Trump, "Çin bir anlaşma yapmak istiyor ama ben istiyor muyum?" diyerek konuya kinayeli yaklaştı.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞÜNÜ 4. GÜNE TAŞIDI

Borsa İstanbul, Suriye operasyonu ve ABD Başkanı'nın yaptığı çelişkili ve tutarsız açıklamalarının etkisiyle düşüşünü üst üste 4. güne taşıdı. Endeks günü %0.87 oranında düşüşle 98.780 puandan tamamladı.

Endekste hacim 9.4 milyar lirayı aşarken, iki büyük sektör endeksinden bankacılık %0.65 oranında düşüş kaydederken, sanayi %0.87 oranında eksi kapattı.

Günün önemli şirket haberleri 10/10/2019

Türkiye ve dünyada veri gündemi 10/10/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 18:03 itibariyle 5.8529 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.8479 lira, en yüksek 5.8990 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4548 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1010 seviyesinde. Gram altın 280.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.83 seviyesinde.

Dolar kapanışa doğru düşüşe geçti

 

HAREKÂT BAŞLADI! BORSA 100 BİNDE TUTUNAMADI

Borsa İstanbul dün günü %2.17 oranında düşüşle 99.648 puandan tamamlayarak kritik psikolojik sınırın altına gerilemiş oldu. Hacim 9.3 milyar lirayı aştı. Bankacılık endeksindeki kayıp %3.07 olarak, sanayi endeksindeki kayıp %2.18 olarak dikkat çekti.

Harekât başladı! Borsa 100 binde tutunamadı

 

ERDOĞAN: GÜVENLİ BÖLGE İLE HEDEFİMİZ TERÖR ÖRGÜTLERİDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvenli bölgeyle mültecilerin geldikleri yere döneceklerini belirterek, "Ama kimseyi de istemediği yere zorla gönderecek değiliz" dedi. Erdoğan, Barış Pınarı Harekâtı'nda hedefin Kürtler değil terör olduğunu söyledi.

Erdoğan: Güvenli bölge ile hedefimiz terör örgütleridir

 

ABD'DE İKİ PARTİ 'TÜRKİYE YAPTIRIMLARI' TASARISINDA ANLAŞTI

Cumhuriyetçi Senatör Graham, Demokratlarla anlaştığını belirterek Türkiye'ye uygulanması için Senato'nun onayına sunulacak yaptırım tasarısını paylaştı.

ABD'de iki parti 'Türkiye yaptırımları' tasarısında anlaştı

 

ERDOĞAN VE TRUMP 13 KASIM'DA DEAŞ'I GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Aybet, Trump ve Erdoğan'ın operasyonun keyfiyeti konusunda tam anlaşma içinde olduklarını söyledi. Aybet, iki liderin 13 Kasım'da DEAŞ ile mücadele konusunu görüşeceklerini ifade etti.

Erdoğan ve Trump 13 Kasım'da DEAŞ'ı görüşecek

 

TRUMP: ÇİN TİCARET ANLAŞMASI YAPILMASINI ABD'DEN ÇOK İSTİYOR

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in bir ticaret anlaşmasının yapılmasını ABD'den çok istediğini, bu nedenle ticaret anlaşması için çok iyi bir şans bulunduğunu söyledi.

Trump: Çin ticaret anlaşması yapılmasını ABD'den çok istiyor

 

FED'İN TOPLANTI TUTANAKLARI YAYIMLANDI

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül toplantısında faiz indirimini birçok politika yapıcı destekse de, para politikasının gelecekteki gelişimine ilişkin fikir ayrılıkları artmaya devam ediyor.

Fed'in toplantı tutanakları yayımlandı

 

UYSAL: PARA POLİTİKASINDAKİ TEMKİNLİ DURUŞ SÜRDÜRÜLMELİ

Merkez Bankası Başkanı Uysal "Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir" dedi.

Uysal: Para politikasındaki temkinli duruş sürdürülmeli

 

ASYA BORSALARI KARIŞIK BİR SEYİR İZLEDİ

Asya'da endeksler Perşembe günkü işlemlerde karışık seyretti.

Asya borsaları karışık bir seyir izledi

 

ABD BORSALARI ÇİN'DEN GELEN İYİMSER MESAJLARLA YÜKSELDİ

Bugün başlayacak olan ABD-Çin ticaret müzakereleri öncesi Pekin'den gelen olumlu mesajlarla endişeleri hafifleyen yatırımcılar pay alımlarına yöneldi.

ABD borsaları Çin'den gelen iyimser mesajlarla yükseldi

 

AVRUPA BORSALARI GÜNÜ YÜKSELİŞLE KAPATTI

Avrupa borsaları, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine ilişkin iyimser beklentilerin etkisiyle günü yükselişle tamamladı.

Avrupa borsaları günü yükselişle kapattı

 

EYLÜLDE EN FAZLA REEL GETİRİ BIST 100 ENDEKSİNDEN

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ve Tüketici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde eylül ayında en fazla reel getiri BIST 100 endeksinden elde edildi.

Eylülde en fazla reel getiri BIST 100 endeksinden

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uzay12 Ekim 2019 00:07

    T.C Devleti çok büyük bir operasyon yapıyor.Bu operasyon profesyonel asker ve kendi milli silâhlarımızla yürütülüyor.Bu mücadele çok hızlı gidiyor pislikler temizleniyor.Allah bu devlete millete ve en önemlisi Türk Askerimize zeval vermesin.Allah korusun.Bu yapılan operasyon Türkiyenin ve bölge ülkelerinin geleceği açısından çok önemli.Türkiye bölücülere ve onların taşeron örgütlerine dur diyerek arı kovanına çomak sokmuştur.Onun için Amerika ve Avrupa zıplıyor.

  • Uzay11 Ekim 2019 21:34

    Borsada şu anda kırmızıları görüp uzak durmak yanlış.Şimdilerde alıp beklemek daha kazançlı olacaktır.Dolardan uzak duralım.

  • BORSACI 11 Ekim 2019 07:54

    GÖNÜLLÜ OLARAK SAVAŞMAYA HAZIRIM REİSİM BİZLEREDE İMKAN TANIRSANIZ MENMUN OLURUM.

  • KILIÇ10 Ekim 2019 18:25

     ALIŞ İÇİN İYİ FIRSAT OLDU FULLEDİM.

  • Yalnız10 Ekim 2019 16:44

    YA BA nı alırsın.

  • selim10 Ekim 2019 10:56

    soz konusu vatansa birak borsayi hersey teferruattir 

  • mehmet yılmaz10 Ekim 2019 10:12

    70 binden alcemmm mallarınızı son 20 gün