E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST Çarşamba'ya kadar seçimi kutlayacak---

BİST Çarşamba'ya kadar seçimi kutlayacak

BİST Çarşamba'ya kadar seçimi kutlayacak
03 Kasım 2015 - 08:09 borsagundem.com

Erken seçimden AK Parti'nin galibiyetle çıkmasıyla birlikte Borsa İstanbul'a ilişkin beklentiler yükseldi

Türkiye’nin ‘kader sandığı’ diye baktığı 1 Kasım seçimleri tüm analistlerdi yanılttı. Koalisyon beklenirken tek başına iktidar çıktı. Sandıktan zaferle ayrılan AK Parti, 4. döneme de damgasını vurdu. Sonuçla birlikte faiz geriledi, dolar düştü, TL değer kazandı. Borsa ile uzun zaman sonra yüzde 5.35’lik primle açılış yaptı. Piyasalarda “Tek başına, iş başına” rüzgarı hakim. Peki, bundan sonra ne olur? A1 Capital'den Belgin Maviş, gelişmeleri Borsagundem.com için yorumladı.

BİST100 & DOLAR/TL 
Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonraki ilk etapta sert bir düşüş yaşayan Dolar, gelen tepki satışlarıyla 2.75 seviyesine kadar geriledi. Doların zaman zaman yukarı seviyelere tırmanma çabalarını görsek de bu hareketlerin yeniden geri çekilmeyle sonuçlanması muhtemel (Gün sonu kapanış seviyeleri yön gösterici olacak). 
Seçim sonrasında Bist100 endeksi ilk seansta %5.61’lik bir yükseliş gerçekleştirdi. İlk seansta 84.000’in hemen altında gerçekleşen kapanışta, endeksi etkileyen bankacılık sektörü hisselerinde, açılışta ve açılış sonrasında tavan seviyelerden kapanışlar gerçekleşti. Doların yeniden 2.80 seviyesine çıkmasına rağmen bu durum değişmedi. Görünen o ki piyasalar Çarşamba gününe kadar seçim sonuçlarını kutlamaya devam edecek. 
Çarşamba gününün önemine gelince, Amerika tarafından gelecek olan datalar ve Fed başkanlarının ardı ardına yapacağı konuşmalar.. Sonrasında ise Cuma günü Amerika tarafında açıklanacak olan TİD rakamı, Fed’in faiz konusunda kapıyı “ARALIK” bırakmasını bu veriler ışığında faiz artıramaz şeklinde yorumlayıp, dolarda aşağı yönlü, hisse senedi piyasasında ise yukarı yönlü hareketlere neden olacaktır. 

Ya da verilerin “Aralık ayı faiz artırımı için uygundur” mesajını vermesi durumunda ise dolarda yukarı yönlü gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda ise aşağı yönlü hareketlerin başlangıcı olacaktır.

ALTIN; 
Fed ve dışarıdan gelen verilerin ardından sert satışlar ile gerileyen altın, Dolar/TL ‘deki aşağı yönlü hareketlenmelerden olumlu etkilenecektir. Ancak Altın, siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasından çok dışarıdaki durumdan etkilenmeye devam edecektir. 
En fazla altın tüketen Çin, Hindistan gibi ülkelerin ekonomilerinde yavaşlama ve diğer yandan ABD verilerinin çok kötü gelmemesinin altında baskı yaratarak yukarı yönlü atakları engellemesi muhtemeldir. Doların değer kazanımında olumsuz etkilenen altında bant aralığına baktığımızda 1.080-1.230 geniş bant hareketi, kısa vadeli hareketlere baktığımızda 1.100-1.150 bandına sıkıştığını görmekteyiz. Bu durum Amerikan dataları ile birlikte yeniden şekillenecek. Ancak görünen o ki Altın yavaş yavaş görevini tamamlamanın etkisi ile 1.100 seviyesinde yatay bir sürece girebilir.

PETROL;
Özellikle İran’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaları bu konuda yön verici bir faktör gibi görünüyor. Rezervlerinde ki çalışmaların bittiğini ve oldukça yüklü miktarda petrol ihraç edebileceğini belirten İran, kızışacak petrol mücadelesinde kozlarını şimdiden gösterdi. 
Bununla birlikte Irak’ın günlük petrol üretiminin 4 milyon varili aşması ve ABD petrol üretiminde arz fazlası yaratması ile tepki alımlarını beraberinde getirmişti. 
Suudi Arabistan bütçesinin çok büyük bir kısmı Petrol gelirlerinden oluşuyor. Uzun süre önce başlayan ucuz petrol tartışmalarıyla adını sık sık duyuran Suudilerin, IMF’nin de uyarısı üzerine düşük petrol fiyatlarının bütçede ki deliği daha da genişletmemek için petrol konusunda atacağı adımlar Petrol fiyatları açısından önemli bir nokta.  

EURO/TL;
Draghi’nin parasal genişlemeye dair verdiği her sinyal Euro üzerinde satış baskısını devam ettirecektir. 2008’den bu yana dolar karşısında ciddi değer kazanan Euro’da yavaş yavaş geri çekilmelerin yaşanması bizce son derece normal. Bu durum Fed kararına kadar dalgalı bir seyir izlese de, Fed’in olası faiz artırımı durumunda, doların değer kazanımı, Euro’nun istemiş olduğu değer kaybını hızlandıracaktır. Euro/TL’de 3 seviyesinin altına sarkmaları bekliyoruz. 3’ün altına doğru gerilemelerde 2,85-2,90 destekleri çalışacaktır. 

EURO/ DOLAR;
Paritede Aşağı yönlü hareketleri Fed ‘in Aralık ayı toplantısına kadar FOMC üyelerinin piyasaları ikna edici konuşmaları ve gelecek olan ABD datalarının iyimser olması halinde görebiliriz. Tersi hareketlerinde ise, Draghinin Gelecek AMB toplantısına kadar Avrupa datalarının iyimser olması ve bununla birlikte teşvik paketi ile ilgili desteklerin sürüp sürmeyeceği açıklamaları etkili olacak. Öte yandan halen toparlanma aşamasında olan “Avrupa” tarafından gelecek olan verilerde bu yön verici olacak. Çarşamba günü gerçekleşecek Fed Başkanları’nın resmi geçit töreninde söyledikleri Euro/Dolar paritesindeki hareketlenmenin yönünü etkileyecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yeni yıl, hammallık yılı muhtemelen!03 Kasım 2015 15:36

    tam tersi ,satan kurtulur bence abd faizleri seneye artıracak(aralıkta başlayabilirler dahi),çin'de küçülme sürecekse ki öyle,o zaman borsalarda hercümerc yaklaşıyor olmalı yeni yılda kağıtta kalan yük taşımacılık işlerinde başarılı olabilir yani hammallıkta.

  • BUTKAN6903 Kasım 2015 09:31

    BORSADAN BAŞKA ALTERNATİF YATIRIM ARACI GÖRÜNMÜYOR

  • Musti03 Kasım 2015 08:59

    Bu hatun işi biliyor eski goodyear'cılarından hoş senetle işi olmaz ama almıştı o zaman şuradan aşşagısı batak kaçın dedi, dinledik iyiki dinlemişiz, sagol tombul maviş :)