E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBIST artan jeopolitik risklerle düştü---

BIST artan jeopolitik risklerle düştü

BIST artan jeopolitik risklerle düştü
16 Eylül 2019 - 09:55 borsagundem.com

ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki iyimserlik algısı ve FED'in faiz indirimi beklentisi Borsa İstanbul'da petrol saldırısının etkilerini sınırladı. Endeks günü %0.47 oranında düşüşle 102.589 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Piyasalar FED’in faiz kararlarının konuşulacağı haftaya Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine yapılan saldırıyla artan jeopolitik riskler eşliğinde zayıf risk iştahıyla başladı.

Saldırı sonrası brent petrol %10’u aşan fiyat artışıyla güne başlarken, uzmanlar saldırının üretim tarafında güçlü risk içerdiğini belirtiyor. Saldırı nedeniyle petrol 1991 yılındaki Körfez Savaşı'ndan bu yana en sert gün içi yükselişi kaydetti.

Aramco'nun Üst Yöneticisi (CEO) Amin Nasser, üretimi tekrar tesis etmek için çalışmaların başladığını belirterek, tesislerdeki zarara aşina yetkililer ise tekrar tam kapasiteyle üretimin haftalar alabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan ABD Başkanı Trump saldırı ile ilgili İran’ı işaret etti. Trump, Suudi Arabistan'ın doğusundaki petrol tesislerine yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırısına yanıt vermek için 'ateşe hazır' olduklarını söyledi.

ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları zaten nükleerde kriz yaşayan iki devletin arasındaki gerilimi tırmandırırken, piyasalar için jeopolitik riskleri derinleştiren unsur oldu.

FED’İN KRİTİK FAİZ KARARI 18 EYLÜL’DE

18 Eylül'de ABD Merkez Bankasının (FED) faiz kararları takip edilecekken, beklenti 25 baz puan indirim olacağı yönünde birleşti. FED’in vereceği faiz kararı dünya piyasalarında güçlü bir şekilde fiyatlamalarda etkili olacak.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Aramco'ya yapılan SİHA saldırısının jeopolitik riskleri artırmasıyla Borsa İstanbul güne %0.50 oranında düşüşle 102.551 puandan başladı.

Piyasa açılışının ardından işsizlik verisi takip edildi. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 938 bin kişi artarak 4 milyon 253 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2,8 puanlık artış ile %13,0 seviyesinde gerçekleşti. Piyasalar işsizlik verisine tepkisiz kaldı.

İşsizlik oranı Haziran'da yüzde 13'e yükseldi

ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki iyimserlik algısı ve FED'in faiz indirimi beklentisi Borsa İstanbul'da petrol saldırısının etkilerini sınırlayarak sert düşüşlerin önüne geçti.

Aşağıda 102.341 puanın test edilmesinin ardından Borsa İstanbul gün ortasına %0.12 oranında yükselişle 103.195 puandan girdi.

GÜN ORTASININ ARDINDAN

Günün ikinci yarısında petrol fiyatlarda yukarı yönlü hareketlerin artması Borsa İstanbul'a satış getirdi. Endekste aşağıda 102.246 puanın görülmesinin ardından kapanışa doğru bir miktar toparladı.

Özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi ve ileriye dönük verilecek mesajların küresel piyasalarda ve gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Borsa İstanbul günü %0.47 oranında düşüşle 102.589 puandan tamamladı. Hacim 7.7 milyar lirayı aştı. Bankacılık hisselerindeki %1.21 oranında kayıp dikkat çekti.

Günün önemli şirket haberleri 16/09/2019

Bugün açıklanacak önemli veriler 16/09/2019

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7105 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7034 lira, en yüksek 5.7427 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2860 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0997 seviyesinde. Gram altın 275.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.43 seviyesinde.

Petrol saldırısıyla dolar fırladı

 

BORSA İSTANBUL CUMA GÜNÜ 103 BİNİN ÜZERİNDE KAPANDI

ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki iyimserlik algısının ve FED'in faiz indirimi beklentisinin güçlenmesi hisse senedi piyasalarında risk iştahını artırmasıyla BIST Cuma gününü %0.61 oranında yükselişle 103.071 puandan kapattı.

Borsa İstanbul 103 binin üzerinde kapandı


KÜRESEL PİYASALAR FED'E ODAKLANDI

Küresel piyasalarda, petrol fiyatlarındaki sert yükselişle birlikte tedirginlik artarken, bu hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı takip edilecek.

Küresel piyasalar Fed'e odaklandı

 

ARAMCO PETROL ÜRETİMİNİ TAMAMEN DURDURDU

Dün şafak saatlerinde, Suudi Arabistan'ın Aramco petrol tesislerine yönelik bir drone (SİHA) saldırısı gerçekleştirildi.

Aramco petrol üretimini tamamen durdurdu

 

ARAMCO SALDIRISI İÇİN TRUMP'TAN TEHDİT: ATEŞE HAZIRIZ

ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırı için tehdit etti: Suçlunun kim olduğunu biliyoruz. Yanıt vermek için ateşe hazırız.

Aramco saldırısı için Trump'tan tehdit: Ateşe hazırız

 

JOHNSON AB İLE ANLAŞMA KONUSUNDA İDDİALI KONUŞTU

İngiltere Başbakanı Johnson, önümüzdeki haftalarda AB ile bir anlaşma yapabileceğine inandığını söyledi.

Johnson AB ile anlaşma konusunda iddialı konuştu

 

SUUDİ ARABİSTAN PETROL ÜRETİMİNE KISMEN BAŞLAYABİLİR

Husilerin İHA saldırısının ardından üretimi durduran Aramco'nun bugün içinde üretiminin üçte birine yeniden başlayabileceği, tam üretimin ise haftalar alabileceği belirtildi.

Suudi Arabistan petrol üretimine kısmen başlayabilir

 

ASYA'DA HİSSE SENETLERİ HAFTAYA KAYIPLA BAŞLADI

Asya borsaları Saudi Aramco'ya ait 2 fabrikaya saldırı düzenlenmesi sonucunda artan jeopolitik endişelerle haftaya düşüşle başladı.

Asya'da hisse senetleri haftaya kayıpla başladı

 

2020'DE YENİ RESESYON İHTİMALİ NE KADAR GERÇEKÇİ?

Gittikçe artan sayıda ekonomist ve yorumcu dünya ekonomisinin bir viraja geldiğini, 2020 yılının bir kırılma noktası olabileceğini düşünüyor. Bu beklentilerin arkasında biri seküler, diğeri en azından şimdilik ideolojik iki gelişme var.

2020'de yeni resesyon ihtimali ne kadar gerçekçi?

 

GEÇEN HAFTA BORSA KAZANDIRDI, ALTIN VE DÖVİZ KAYBETTİRDİ

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri, haftalık bazda ortalama yüzde 4,13 artış kaydetti, bu hafta 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 2,00, dolar/TL yüzde 0,56, euro/TL yüzde 0,47 değer kaybetti.

Borsa kazandırdı, altın ve döviz kaybettirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Omur17 Eylül 2019 00:01

    Dumanlı havayı semem kurt değil çakal olucan borsada. 103 bine tepki geldiğinde sattım nakite geçtim iki gün sonra faize geçerim puslu hava dağılırsa dönerim

  • South Park 16 Eylül 2019 17:31

    THY, Pegasus, petkim üçü fena satış yemiş durumda.

  • Okie Dokie16 Eylül 2019 10:22

    Çılgınlar gibi açığa satıyoruz. Yavaş yavaş yedire yedire mal çıkıyoruz. Hissetirmeden acıtmadan incitmeden ürkütmeden...

  • bokimoki16 Eylül 2019 14:57

    doru kardeşim ..haklısın ahuahhahhuhauhahahau ,,ben fantoma uahhahuah damad uçuruyom diyo tibit atıyo u.uyozzz aşşaaaaa .hahuhahahaaaahahu tarihe geçti damad .hauhahahahauh