E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBIST 50’de olağan uygulamaya dönüldü---

BIST 50’de olağan uygulamaya dönüldü

BIST 50’de olağan uygulamaya dönüldü
11 Ocak 2022 - 09:29 borsagundem.com

BIST 50 Endeksi'nde yukarı adıma neden devam edilmeyecek sorusunun cevabı belli oldu. Kur hareketleri ve yabancı satışları nedeniyle artan yüksek volatilitenin azalması borsada yukarı adım kuralında normale dönüşü sağladı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul yönetimi tarafından, BIST 50 Endeksi’ndeki paylar için açığa satışta yukarı adım kuralına devam edilmeyeceği duyuruldu.

Borsa İstanbul yönetimi, pay piyasasında açığa satış yapabilen BIST 50 sıralarında 20.12.2021-10.01.2022 tarihleri arasında uygulanan yukarı adım kuralına devam edilmeyeceğini açıkladı.

Açıklamada, söz konusu sıralarda 11 Ocak 2022 tarihinden itibaren olağan uygulamaya geçileceği ve fiyat limitleri dâhilinde her fiyat seviyesinden açığa satış emrinin girilebileceği kaydedildi.

YUKARI ADIM NEDİR?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kararı gereği BİST 50 Endeksi içerisinde yer alan hisselerde yapılabilen açığa satış; fiyatta düşüş bekleyen yatırımcının, elinde bulunmayan hisseleri satıp, vade sonunda ilgili hisseleri satın alan kişiye teslim etmeleridir. Açığa satışta yukarı adım kuralı ise açığa satışa konu olacak hissenin en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilmesi anlamına geliyor. Eğer, açığa satışa konu olan hissenin en son fiyatı bir önceki fiyattan daha yüksekse bu durumda açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyattan da yapılabilmekteydi.

YUKARI ADIM NEDEN UYGULANIYORDU?

Daha çok volatilitenin yüksek ve satışların ağırlıkta olduğu dönemlerde gündeme gelen yukarı adım kuralı, hisse senetlerinde açığa satış nedeniyle yaşanan düşüşleri azaltan bir uygulama olup, satış baskısını kısıtlamak için uygulanmakta idi. Piyasalar üzerindeki riskin düşmesiyle birlikte bu uygulamaya da gerek kalmadı.

Piyasalarda mart korkusu

 

Günün önemli şirket haberleri 11/01/2022

 

BİST, İntema hisselerine tek fiyat tedbiri getirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)