E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBirol: Virüste ikinci dalga bazı sektör oyuncuları için 'ölümcül darbe' olur---

Birol: Virüste ikinci dalga bazı sektör oyuncuları için 'ölümcül darbe' olur

Birol: Virüste ikinci dalga bazı sektör oyuncuları için 'ölümcül darbe' olur
26 Haziran 2020 - 17:30 borsagundem.com

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, korona virüste ikinci dalganın bazı sektörler ve enerji sektöründeki bazı oyuncular için ölümcül darbe olacağını söyledi

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programında Açıl Sezen'e konuk oldu.

Birol Nisan ayının dünya petrol endüstrisi için kara Nisan olduğunu, fiyatların eksiye geçtiğini, şimdi petrol piyasalarında beklentiye paralel olarak toparlanma görüldüğünü kaydetti.

Toparlanmanın sebeplerinden bahseden Birol "Opec plus ülkeleri ciddi üretim kısıntısına gitti, Opec dışı ABD gibi üretici ülkelerin üretimi düştü ve üçüncüsü insanların yavaş yavaş dışarı çıkmasıyla birlikte talepte yukarı çıkış başladı, bu nedenle petrol piyasalarında toparlanma görüyoruz" diye konuştu.

"PETROL İHRACATÇISI ÜLKELERE DARBE VURDU"

Petrol fiyatlarının uzun süre 5 - 10 dolarda seyretmesinin dünya petrol sektörüne ciddi darbe vurduğunu belirten Birol hem petrol şirketlerinin hem de ekonomisi petrole bağlı olan Rusya, Suudi Arabistan gibi ülke ekonomilerinin büyük darbe aldığını ifade etti.

Petrol sektöründe yatırımlarda çok ciddi kısıntı olduğunu kaydeden Birol, "aynı zamanda ciddi anlamda işten çıkarmalar var, binlerce kişi işsiz kaldı. Irak, Cezayir, Venezüela, İran gibi kırılgan ülkeler büyüme ekonomik baskı altında" şeklinde konuştu.

"ÖLÜMCÜL DARBE OLUR"

Önümüzdeki 6 ay için ekonomide 3 kritik belirsizlik olduğunu belirten Birol "birincisi ikinci dalga gelecek mi, ikincisi toparlanmanın seyri nasıl olacak, üçüncüsü de Kasımda ABD seçimlerinin sonucu ne olacak. Bunları takip etmemiz gerekiyor" dedi. Birol virüste ikinci dalga olmasının sektördeki bazı oyuncular için ölümcül bir darbe olacağını kaydetti.

Doğalgaz piyasasındaki son durumun Türkiye gibi ithalatçı ülkeler için "bulunmaz fırsat" olduğunu kaydeden Birol "doğalgazda arz fazlası çok fazla ve ihracatçı ülkeler müşteri bulma kaygısında, 2021'de mevcut anlaşmamızı yeniden müzakere edeceğiz, eminim ki fiyatları ciddi anlamda revize edeceklerdir" yorumunu yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şovmen şoven türkücü27 Haziran 2020 07:35

    Yıllardır aynı hikaye, vatan millet din iman atatürk ama gel gör ki dünyanın en pahalı doğalgazını, petrolünü almaya devam. 

  • &&&& ^^^^ &&&&26 Haziran 2020 21:26

    bizim borsaya ya bir şey olmaz ki.bizim borsada yabancılar tüm hisseleri KY yatırımcılarımıza devredip çıktılar.