E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBirleşme sonrası Mardin Çimento sektöre damgasını vuracak mı?---

Birleşme sonrası Mardin Çimento sektöre damgasını vuracak mı?

Birleşme sonrası Mardin Çimento sektöre damgasını vuracak mı?
28 Mart 2020 - 11:48 borsagundem.com

Olağanüstü genel kurullar sona erdi. Peki, hangi çimento hissesi birleşmeye göre ucuz kaldı, hangisi pahalı? 90’ların lokomotifi tekrar sahneye mi çıkıyor? İşte Marbaş Menkul Değerler’den önemli bir analiz…

Oyak Çimento Grubu şirket hisselerinde birleşme işlemleri için SPK onayı geldikten sonra yaşanması gereken süreçte olağanüstü genel kurullar, 23 Mart  Pazartesi Aslan Çimento ile başlayıp 27 Mart Cuma günü Mardin Çimento ile sona erdi. Yatırımcılar virüs krizi sebebiyle geçen hafta, genel kurulların yapılıp yapılmayacağı ile ilgili heyecandan hop oturup hop kalkarken, Oyak Grubu genel kurulların zamanında gerçekleştirilebilmesi için yoğun çaba harcayarak bu toplantıların yapılmasında olağanüstü efor sarfetti. Özellikle Aslan Çimento yatırımcı ilişkileri yöneticisi Kamil Özdemir yatırımcılardan gelen her türlü soruyu bizzat cevaplayarak  doğru bilgilendirilmelerini sağlamış ve  sürece çok büyük katkı sağlamıştır. Yatırımcılar virüs krizi sebebi ile toplantılara bizzat katılmak yerine elektronik imza ile online katılmayı tercih etmişlerdir.

Mardin Çimento’nun Olağanüstü Genel Kurulu’nun sona ermesi ile birlikte 30 Mart Pazartesi gününden itibaren birleşmeyi onaylamayıp çağrı yoluyla hisselerini Oyak Çimento’ya devreden yatırımcıların ödemeleri gerçekleşmeye başlayacaktır. Yatırımcılar isterlerse 20 gün boyunca çağrı yönetmeliği gereği ellerindeki hisseleri bekletebilecek, gerekirse piyasa fiyatları, çağrı fiyatlarının üzerine çıktığında piyasada satabilecek ya da 20 günün sonunda çağrıdan vazgeçip şirketlerin katsayı oranında ellerindeki hisseleri Mardin Çimento’ya dönüştürebileceklerdir.

Peki, olağanüstü genel kurullar sona erdiğine göre bundan sonra hangi çimento hissesi birleşmeye göre ucuz kaldı, hangisi pahalı onu inceleyelim. Aşağıdaki tabloda hafta sonu kapanış fiyatlarına göre tüm hisselerin birleşme oranlarını görmektesiniz.

                                              BİRLEŞME MARDİN

Yukarıdaki tabloda hafta sonu kapanış fiyatlarına göre Bolu Çimento, Ünye Çimento ve Adana Çimento A hissesi alan yatırımcıların oldukça uygun fiyatlama ile Mardin Çimento hissesi sahibi olacaklarını görmekteyiz. Örnek vermek gerekirse cuma günü 4.90 kapanış gerçekleştiren Mardin Çimento hissesine, aslında 3.4170 seviyesinden Bolu Çimento hissesi alarak yatırım yapabiliyorsunuz. Olağan üstü genel kurullar bittiğinden ve 20 günlük sürecin  başlamasından dolayı gün geçtikçe aradaki bu farkın kapanmasını beklemek doğru bir yaklaşım olacaktır.

En önemli detayın ise piyasa tarafından pek takip edilmediğini düşünüyoruz. 20 günlük süreç bittiğinde ve birleşmeye katılacak yatırımcıların hesaplarındaki çimento hisseleri Mardin ile değiştirildikten bir gün sonra yepyeni bir hisse olarak işleme başlayacak Mardin Çimento’nun açılış fiyatının hesaplanması nasıl olacak? Aşağıdaki tabloda açılış fiyatı ile ilgili hesaplamaları paylaştık. Cuma günü çimento hisselerinin kapanışlarına göre yeni hisse  adayı Mardin Çimento’nun açılış fiyatı 4.36  olacaktır.


 
                                             MARDİN AÇILIŞ FİYATI

Burada en önemli detaylardan bir tanesi tabloda ağırlığın Aslan Çimento’da olmasından kaynaklanmaktadır. Yani kalan 20 gün içerisinde Aslan Çimento’da yaşanacak fiyat hareketlilikleri açılış fiyatında önemli bir etki yaratacaktır. Virüs krizi öncesi açılış fiyatlamasının 5.20’lerde olduğunu yatırımcılara hatırlatmak isteriz. 

 

Yukarıdaki tabloda virüs krizi başlamadan Şubat ayında çimento hisselerinin kapanış değerlerine göre Nisan sonunda işleme başlayacak yeni sermayeli Mardin hisselerinin potansiyel açılış fiyatlamasını görmektesiniz. Oyak Çimento'nun çağrı garantisine rağmen fiyatların virüs krizi nedeniyle hızla geri çekildiğini görüyoruz.

Şimdi filmin ikinci bölümüne geçelim. Birleşme sonrası nasıl bir şirket hangi beklentilerle işlem görmeye başlayacak? Yeni şirket hem sermaye yapısı olarak hem de piyasa değeri olarak Türkiye borsasının en büyük şirketlerinden bir tanesi olacaktır. Piyasa değeri yaklaşık 6 milyar TL olacak bu şirketin Bist 30 Endeksine dahil olmasını beklemekteyiz. Bist 30 Endeksine dahil olacak bir şirket hisselerinde yabancı pay oranının artması muhtemel beklentilerimiz dahilindedir. Gerek MSCI gerekse FTSE fonlarının şirkete ve hisselerine ilgilerinin artmasını bekliyoruz. Çimento hisseleri içerisinde en büyük piyasa değerine sahip Akçansa ve Çimsa’nın Piyasa değerleri toplamı yaklaşık 2.280 milyar TL, bu değerin yaklaşık 3 katı olan bir şirketten bahsettiğimizi göz ardı etmemeliyiz. Toplam  5  şirketin bir şirket çatısı altında birleşmesiyle birlikte yönetim giderlerindeki azalmanın bilançoya olumlu etki yapacağını düşünüyoruz.

4 Ekim 2018 tarihinde Oyak Çimento’nun %40’ına ortak olan TCC şirketinin Tayvan Borsasında 8 milyar dolar piyasa değeri ile işlem gördüğünü, son 10 yıl içerisinde Tayvan Borsasında hisse fiyatlarının 10 TWD seviyesinden 45 TWD seviyesine yükseldiğini hatırlatmak istiyoruz. Tayvanlı bu şirket Oyak Çimento’ya 1.600.000 (milyar) USD piyasa değeri üzerinden 2018 yılında ortak olmuştur. Yaklaşık 640 milyon dolar karşılığında %40 hisseye sahip olan bu şirketin Çin'de 23 adet çimento fabrikası bulunmaktadır. Çin'de yaşanabilecek talep daralmasına karşı Ortadoğu, Avrupa ve Güney Afrika da  genişlemek isteyen bu şirket Oyak Çimento ile güçlü bir ortaklık ilişkisine girmiştir. Oyak Çimento bünyesinde bulunan ve bugünkü birleşmeden muaf tutulan Denizli Çimento ve Oyak Beton hisse paylarının yaklaşık 500 milyon Dolar olarak hesaplandığını düşünürsek Tayvanlı şirketin yaklaşık 1.100.000 (milyar) USD değer üzerinden 2018 yılında çimento talebinin daraldığı ve Türkiye piyasalarında kriz yaşandığı bir dönemde ortak olduğunu görürüz.

Oyak Çimento şirketin %40’ını Tayvanlı TCC şirketine sattıktan sonra 26 Ekim 2018 tarihinde yeni bir hamle yaparak Avrupa'nın en eski ve en köklü çimento şirketi olan Cimpor'un Portekiz ve Cape Verde operasyonlarını satın aldı. İlk fabrikası 1894 yılında kurulan Cimpor yaklaşık 6.5 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip. Cimpor'un Portekiz'de yerleşik 3 entegre çimento fabrikası, 2 çimento öğütme tesisi,15 agrega ocağı, 43 beton tesisi, 2 harç fabrikası ve bir paketleme terminali, Yeşil Burun Adaları'nda iki katkı maddesi ocağı, üç beton tesisi ve bir terminali bulunmaktadır.

Oyak Çimento'nun birleşmenin amacı ile ilgili basın açıklamasını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

"Birleşme ile şirketlerin kapasitelerinin ve buna bağlı olarak karlılıklarının tek çatı altında toplanması sağlanarak yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini daha fazla çekecek büyüklükte bir yapı oluşturulması. Birleşmenin kısa ve orta vadede hızlı ve karlı bir büyüme stratejisi çerçevesinde şirket pay sahiplerine daha fazla değer yaratması."

Temettü açısından borsanın en güvenilir şirketleri arasında yer alan Oyak Çimento şirketi genellikle dağıtılabilir karın büyük bir yüzdesini yatırımcıları ile paylaşmaktadır. Önümüzdeki dönem geçmiş temettü hesaplamalarını baz alarak yaptığımız çalışmalarda işlem görecek yeni şirketin hisselerine yatırım yapan yatırımcıların yaklaşık 10-12 sene arasında potansiyel temettü verimliliği ile hisse maliyetlerini sıfırlayabileceklerini düşünmekteyiz.



                                                 2019 YILI ÇİMENTO VERİLERİ

Yukarıdaki tabloda 2019 yılı çimento verilerini görmektesiniz. Özellikle üretim ve yurtiçi satıştaki daralma dikkat çekmekte. Ancak ihracat rakamlarına baktığımızda bir önceki seneye göre %50 oranında artış yaşanmış. Çimentoyu en çok talep eden ülkeler sıralamasında ABD birinci sırada olurken ikinci sırada İsrail yer almakta. Suriye üçüncü sırada yer alırken dördüncü sırada çok ilginç Haiti bulunmaktadır. Yurt içindeki daralmaya rağmen ihracatın yükselmesi önümüzdeki dönem Mardin Çimento açısından oldukça önemli olacaktır.

SONUÇ 

Mardin Çimento birleşme sonrası 1.167.268 (milyar) TL sermaye yapısı ve bugünkü piyasa rakamlarıyla yaklaşık 5-6 milyar TL piyasa değeri ile Türkiye Borsasının Piyasa değeri en büyük çimento şirketi olarak Nisan sonuna doğru borsada işlem görmeye başlayacaktır. Tayvanlı ortağı ve yeni yatırımları sayesinde Çin'den Avrupa ve Ortadoğu'ya oradan da fildişi sahilleri ile Afrika kıtasına kadar çok büyük bir bölgede söz sahibi olacak potansiyele sahip bir şirket haline gelmektedir. Yurt içerisinde çimentoda yaşanacak satış daralmasına karşılık ihracat potansiyeli, mevcut coğrafya hakimiyetinden dolayı yükselecek ve bu da önümüzdeki yıllar ciroya yansıyacaktır. 90’lı yıllarda Mardin Çimento İMKB’nin lokomotif hisse senetleri arasındaydı. Biz 2020 ve sonrasında da Mardin Çimento'nun eski günlerine geri döneceğini ve BİST'in lokomotif hisseleri arasında yer alacağını düşünüyoruz. Ekim 2018 tarihinde Asya coğrafyasının önemli bir şirketi ile ortak olan, sonrasında çok tesadüf aynı ay Portekiz'in en büyük Avrupa'nın da sayılı büyüklükteki çimento fabrikasını satın aldıktan bir sene sonra şirket hisselerini aynı çatı altında toplamak için başvuru yapan Oyak Çimento'nun bundan sonra hangi adımı atacağını siz yatırımcıların yorumlarına  bırakıyoruz…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (56)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • abdüllatif22 Mayıs 2020 08:03

    çimsa  çok daha ucuz 

  • Süleyman karaman08 Mayıs 2020 00:35

    Arkadaşlar şuan uzun vadeli hisse alıcamda yani mardin çimento mu alıyım bunun adı altında mı birleşcekler

  • Murtiye katılıyorum02 Mayıs 2020 21:06

    Bu senetlerde oranlar değişmez umarım

  • MURTİİİ28 Nisan 2020 17:14

    ADANA İÇİN 2081 SAYISI İLERLEYEN ZAMANLARDA DEĞİŞİRMİ YOKSA SABİT Mİ ?

  • tedyak13 Nisan 2020 10:54

    ARKADAŞLAR BİRLEŞME HANGİ TARİHTE OLACAK BİLEN VARMI

  • Bekir bekir17 Nisan 2020 19:06

    Birleşme 5 mayıs tarihinden itibaren 6 iş günü içerisinde görünüyor bu tarih 14 Mayıs a denk gelmektedir

  • Bora pan11 Nisan 2020 15:12

    Elimde aslan çimento var ne yapmam gerekiyor çagrı fiyatı ne kadar şu an zaten zarardayım dahada zarar edermiyim bunalttı bu hisse beni

  • Mustafa Günay04 Nisan 2020 21:08

    İlk defa hisse seneti alcam mardin çimento alsam yardımcı olurmusunuz.

  • abdüllatif22 Mayıs 2020 08:04

    defter değerinin altın da olan hisse seçebilirsin çimsa gibi

  • es-es okan05 Nisan 2020 14:29

    Mardin almayı düşünenler adan a Bolu Ünye başta olmak üzere birleşme oranlarını hesaplayıp birleşme sonrasi eline geçecek Mardin (oyakc) sayısını hesaplayıp sonra karar verirse iyi olur yazdığım hisseler sırasına göre avantajli duruyor diye düşünüyorum kararını herkes kendi versin yazdıklarım kendi düşüncelerimdir ytd aeo bol kazançlar herkese...

  • Ağca01 Nisan 2020 12:46

    Şahane çalışma olmuş, çok teşekkürler.

  • Haydar30 Mart 2020 13:07

    olaganüstü bir calısma . her sey açık sekilde ortada. Birleşme yaklaştıkca bu hisseleri daha yakından izlemek lazım

  • Babuu29 Mart 2020 13:56

    Kamil bey helal olsun sizin gibi profesyonellere. Aldığınız paranın hakkını fazlası ile veriyorsunuz.

  • Yunus29 Mart 2020 11:33

    Cok guzel anlaşılır bir analiz olmuş cok teşekkürler

  • mzd29 Mart 2020 11:21

    bu ortamda almak,valla sıkar be..ben yokum...

  • Taylan dağ29 Mart 2020 10:33

    Merhaba yaklaşık 4 ay önce Aslan çimento Hissesi aldım bu birleşme öncesi birşey yapmama gerek varmı yoksa kendisi otomatik olarak Mardin çimentoya dönecekmi teşk

  • küçük yatırımcı16 Nisan 2020 00:49

    otomatik dönüşüm sağlanaçaktır .herhangi bir işlem yapmanıza gerek olmadıgını düşünüyorum.

  • KRAL CÜNEYT29 Mart 2020 09:57

    Birleşme sonra oluşacak güçlü sermaye yapısı olarak yabancıların ve  fonların ilgisini daha çok çekeceği kanatindeyim. şu virüs belasının ilacı bulunduktan sonra ki ben yakın zamanda bulunacağına inanıyorum.İşte ozaman dünyada oluşan para bolluğunda gelecekte yatırımcısına para kazandıracak hisselerin başında gelecektir.

  • Hakan Karayılan29 Mart 2020 09:13

    Oyak bu işlemleri boşuna yapmamıştır bu zamanda genel kurul iptal etmiyorsa bir an evvel birleşmeye gitmeye çalışıyorsa mutlaka sonucunda çok daha önemli bir sonuç içindir.Mardin bence gelecek yılların hissesi olabilir.Durum bunu gösteriyor.

  • Mustafa Günay04 Nisan 2020 20:51

    İlk defa borsadan hisse alıcam sizce mardin çimento alınırmı 2-3 ay durcak

  • Dündar ALtay28 Mart 2020 23:48

    Mardin sanıyorum eski günlerine geri dönecek 

  • DürZi28 Mart 2020 23:22

    Aslan Borsagündem Maraş’ta ne analiz yapmış inşallah Mardin Li senelere

  • MELİHA28 Mart 2020 22:16

    Bu birleşmeden oluşacak yeni mardin çimento hisseleri için bende yeni bir halka arz hissesi çıkacak gibi heyecan uyandırdı , tabiki şimdiden avantajlı fiyatlı çimentola hisselerinden almak (BOLU veya ADANA) biriktirmenin kazançlı ve mantıklı olabileceğini değerlendirdim. Emeği geçenlere teşekkür ederim.

  • bence..28 Mart 2020 21:22

    mardin alıp beklemektense, o kadar cazip ve sansasyondan etkilenmiş kağıt alıp beklemek daha mantıklı ve hızlı olur.

  • ismail özcan28 Mart 2020 20:33

     oyak bu birleşme ile sermayesini  ve karlılığını güçlendirecek ve  sektördede lider konumda olacaktır. bildiğim kadarıyla OYAK çalışanlarına bile emekli olduklarında diğer kurumlarda çalışanlardan yaklaşık 2,3 katı fazla ikramiye ödemektedir. hatta sahip olduğu şirket karlarından hersene önemli oranda nema vermektedir. Dolayısı ile bu birleşmeden sonra yeni MARDİN ÇİMENTONUN  çoğu yatırımcıya iyi bir kazanç olacağı kanaatindeyim. Bunu tespit etmek ve herkesle paylaşmak her analizcinin harcı değildir . Şahsım adına teşekkür ederim. iyiki varsınız.

  • Mustafa Günay04 Nisan 2020 21:02

    İlk defa hisse alcam siz mardin çimentoyu önerirmisiniz

  • KAHRAMANMARAŞ28 Mart 2020 20:17

    MARDİN GELECEĞİN HİSSESİ OLUR BU VERİLERE BAKILDIĞINDA HER DÜŞÜŞ ALIM FIRSATI DERSEK YANLIŞ MI OLUR?

  • nuri zaim28 Mart 2020 21:59

    Tabiki yanlış olmaz

  • ZAFO28 Mart 2020 19:56

    OYAK tüm çimento şirketlerini MARDİN ÇİMENTO başlığı adı altında toplamasının doğudaki vergi muafiyeti gibi avantajı olacağı vede bunun şirket karlılığına artı yönde olumlu olacağınıda düşünmüştür. mantıklı ytd

  • ULAŞ28 Mart 2020 19:48

    Marbaş yatırım ve analizcisinin emeğine sağlık teşekkür ederim . Güzel bir konuyu bu denli NET açıklamış , son zamanlarda çalışmaları çok verimli. 

  • Kerem Kerem28 Mart 2020 19:47

    Ne analiz olmuş beeer asfalt ağlamış

  • Bolulu28 Mart 2020 19:43

    Bolu Adana Aslan Ünye Mardin hey yavrum hey ne şirket geliyor

  • Sinan Kasapoğlu 28 Mart 2020 19:22

    Mükemmel bir analiz olmuş Marbaş be Borsa gündeme çok teşekkür ediyoruz

  • mzd28 Mart 2020 18:55

    bu işte bi gariplik var,yani ben boluyu bu fiyattan aldım,1 ay sonra çağrı fiyatından satabilicemmi yoksa genel kurula katılmadım diye o hakkım yokmu...

  • Sedat28 Mart 2020 18:34

    Kafamızdaki soruların hepsini cevaplayan kapsamlı bir analiz olmuş.Elinize saglik

  • TANKÇIYIZ28 Mart 2020 18:31

    analiz çok objektif ve detaylarıyla yapılmış çok beğendim ,çimento yatırımcıları ve özelliklede  biz küçük yatırımcılar için göz ardı edilmeyecektir. Rabbim işinizi gücünüzü rast getirsin

  • mehmet kara 28 Mart 2020 18:13

    emeği geçen ,analizi yapan, yayınlayan herkese teşekkür ederim . önümüzdeki zaman sürecinde tüm yatırımcılar için faydalı olacağına inanıyorum.

  • Borsacı28 Mart 2020 17:54

    Borsagündem bu ara süper analizler gönderiyor Marbaş Menkule teşekkürler

  • Yaylanın gülü28 Mart 2020 17:54

    Katiliyorum kamil bey vede kaleme alan analiz eden kişiye büyük emek var Allah razı olsun

  • Özbilgiç28 Mart 2020 17:42

    Herkesin anlayabileceği bir dilde anlatmışsınız. Teşekkürler.

  • Haydar 28 Mart 2020 17:38

    Mükemmel analiz . Piyasa düzelmeye yakın portföyde bulunmalı . Her sene temettü dağıtan çok büyük bir şirket olacak . Teşekkürler paylaşım için

  • Malatyalı 28 Mart 2020 17:22

    Kamil Bey helal olsun size yatırımcı düşmanlarına çok büyük ders verdiniz sağolun var olun

  • Nesim. 19 Mayıs 2020 16:29

    21 mayısta 2020 hayırlısıyla birleşme tamamlanacak , benim bilmek istedigin oyak çimento hissesi almak için Mardin hissesi mi almalıyım ? Cevap yazarsanız minetar kalırım...

  • Karadenizin incisi EREGLI28 Mart 2020 17:01

    Konusunda yeni bir lider keşfetmişsiniz marbaş kutlarim sizi güzel bir analiz olmuş. Kendi kurumumuz bile bu kadar aydinlaticı olamiyor malesef. 🙏

  • Hızır 28 Mart 2020 17:00

    Bolu mu alsak Adana A mı karar veremdim

  • Sivaslı 28 Mart 2020 16:56

    Emeğinize sağlık hocam, selametle. 👍

  • Büşra Nur Bilir28 Mart 2020 16:49

    Kanal istanbul projesinin çimento ihtiyacını ancak böylesi devasal bir kurum üstlenebilir OYAK

  • Drogba28 Mart 2020 16:39

    Kral analiz olmuş bir de piyasalar düzelse çok daha iyi olacak ama uzun vadeli bence çok iyi bir şirket olacak hayırlısı

  • Meto28 Mart 2020 16:37

    Tek kelimeyle Muhteşem bir analiz emeklerinize sağlik

  • Dursun Kocaman28 Mart 2020 16:34

    Aslan KAmil bey helal olsun adam gibi adammış 

  • Devrim Baykal28 Mart 2020 16:32

    Parayı mezara götüremeyeceğime Mardini götüremem daha iyi!!!!!!!

  • Çimentocu28 Mart 2020 16:31

    Değerli yorum ve araştırmalar için teşekkürler.

  • Kemal Kartal28 Mart 2020 16:30

    Değerli bilgilerin için teşekkürler

  • mETİN kaR28 Mart 2020 16:30

    Kesinlikle çok iyi bir analiz olmuş Oyak Çimento için karar anı 

  • &&&& ^^^^ &&&&28 Mart 2020 12:10

    su ortamda borsalara yatırım yapmak oldukca riskli .diyelim ki virüs olayı bitti ülkeler arasına duvar örüldüğü için ticaretler eskisi gibi olacak herkes kendini korumaya alacaklar.sonra bu virüsün dip yaptığınıda görmek gerekir.yoksa borsalarda her zamanlar fırsatlar vardır önemli olan elindeki sermayeni kayıp etmemek yanı pirince gider iken evdeki bulgurumdan olmak istemem.fed yine para basım kararı aldı.zaten borsalar gidecek ise  altının ucması gerekmektedir.ben ağırlıklı olarak altındayım.alının onsu yakın zamanda 2000 $ orta vadede de 5000 $ rahat beklemekteyim.

  • ggff28 Mart 2020 12:58

    altını sonra nakite çevirmen gerekir yine dolar lazım yani 2000 bulursa op başına koy