E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBirim işgücü maliyeti artıyor---

Birim işgücü maliyeti artıyor

Birim işgücü maliyeti artıyor
08 Aralık 2022 - 08:16 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Asya borsaları, ekonomik yavaşlamaya ilişkin artan korkular ve FED’in faiz artırımlarının hızına ilişkin endişelerin risk iştahını baskılamasınarağmen rağmen, bu sabah Hong Kong ve Çin hisselerinin desteğiyle yükselmiş durumda.
ABD tarafında ise, işçi verimliliğinin üçüncü çeyrekte başlangıçta düşünülenden biraz daha hızlı bir şekilde toparlandığını gösteren verileri sindirirken, eğilim zayıf kalarak işgücü maliyetlerini yüksek tutunca, piyasa da genel olarak yön bulmakta zorlandı.

İşçi başına saatlik çıktıyı ölçen tarım dışı üretkenlik, geçen çeyrekte yıllık %0,8 arttı. Bu, geçen ay bildirilen %0,3'lük hızdan yukarı doğru revize edilmesine ve üç ayda bir art arda iki düşüşün sonlamasına imkan tanıdı.

Birim işgücü maliyeti artışı, tıpkı son dört çeyrekte %7,1 artan tarım dışı fiyat deflatörü ile birim fiyat büyümesi gibi, Fed'in enflasyon hedefiyle tutarlı olamayacak kadar hızlı ilerlediğini göstermekte.

ABD merkez bankasının, güçlü istihdam ve hizmet sektörü raporlarının ardından daha uzun bir faiz artırım döngüsüne bağlı kalabileceğine dair artan korkular, yatırımcıların risk iştahını azaltmasına yardımcı olmakta.

Piyasa enflasyonun yavaşladığına ve tahvil getirilerinin zirve yaptığına inanıyor ve bu da merkez bankalarının Fed, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'ndan politika yapıcıların önümüzdeki hafta bir araya gelmesiyle faiz artırımlarını yavaşlatmaya başlamasına olanak tanımakta. Kanada, Hindistan, Brezilya ve Polanya bu gelişmelere son örnekler.

Kanada Merkez Bankası dün , gösterge gecelik faiz oranlarını 50 baz puan artırarak yaklaşık 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4,25'e yükselttiği için tarihi sıkılaştırma kampanyasının sona yaklaştığını ima ederken, Daha önce, Hindistan Merkez Bankası, kilit borç verme oranını 35 baz puan artırarak %6,25'e yükselterek oran artışlarının hızını yavaşlatmış , ancak enflasyonun yaygın ve yüksek kalabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
Bu sabah da , Brezilya Merkez Bankası(BCB), gösterge faiz oranında beklendiği gibi değişikliğe gitmedi ve yüzde 13,75 sabit bıraktı. BCB, 12 toplantı üst üste toplamda 1175 baz puan olarak gerçekleştirdiği faiz artışına, Eylül ayı toplantısında ara vermişti.

Polonya Merkez Bankası(NBP), son iki toplantısında olduğu gibi dün akşam sonuçlarını açıkladığı toplantısında da piyasanın 25 baz puanlık artış beklentisine karşın gösterge faiz oranında bir değişikliğe gitmedi ve yüzde 6,75 olarak sabit bıraktı.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik borsa endeksi %0,19 yükseldi ve iki günlük kayıp serisini sonlandırmaya hazırlanıyor. Çin borsası %0,12 ve Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yaklaşık %2 arttı Çin hisselerindeki kazançlar, zorlu bir KOVID-19 karşıtı politikasını hafifletmek için kapsamlı değişiklikler açıklamasının ardında, Hong Kong’daki yükseliş ise açık havada maske kuralının sonlandırılması beklentisiyle geldi. 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi 4,3 baz puan artışla %3,451'e, 30
yıllık Hazine tahvilinin getirisi ise 3,4 baz puan artışla %3,448'e gelirken, her iki tahvilin de getirisi üç ayın en düşük seviyesine dokundu. Tipik olarak faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvil getirisi 3,9 baz puan artışla %4,296 oldu. Sonuç olarak ise durgunluğun habercisi
olan iki ve 10 yıllık tahvil getirilerinin ters çevrilmesi -84,5 baz puanlık derinliğe ulaştı. Döviz piyasasında dolar endeksi %0,171 artışla, euro %0,05 düşüşle 1,05$'dan işlem görmekte.

Petrol fiyatları, bu yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra bu sabah istikrar kazanmış gibi ve ABD ham petrolü %0,96 artışla varil başına 72,70 dolara, Brent ise %0,8 artışla 77,79 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatları 2022'nin dibinden toparlandı

 

Goldman, bakır fiyat beklentisini yükseltti

 

Asya borsaları karışık seyretti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)