E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBireysel yatırımcı dipten alım fırsatını fonlarda buluyor---

Bireysel yatırımcı dipten alım fırsatını fonlarda buluyor

Bireysel yatırımcı dipten alım fırsatını fonlarda buluyor
08 Haziran 2021 - 13:13 borsagundem.com

Borsa yatırım fonlarına (ETF) bireysel yatırımcı ilgisi devam ediyor. Fonlara gelen yatırımlar geçtiğimiz yıl kasım ayından bu yana piyasalardaki kısıtlı geri çekilmeyi açıklıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amatör yatırımcılardan bu yıl borsa yatırım fonlarına (ETF) rekor seviyelerde ilgi görüldü. Bu durum ise bireysel yatırımcıların sosyal medya mecraları üzerinden organize olarak yükselttiği bireysel hisselerin haricinde, endekslerde düşüşleri engelleme görevi de gördükleri anlamına geldi. ABD’de listelenen hisse ETF’leri 2020 yılında toplamda 249 milyar dolarlık yatırım çekti.

Yılbaşından bu yana ise ETF’lerde rekor bir seviye olan 305 milyar dolarlık yatırım akışı görüldü. Bu miktarın büyük bir bölümü ise araştırma şirketi CFRA’ya göre bireysel yatırımcılardan geldi. CFRA’nın ETF ve Fon Araştırmaları Başkanı Todd Rosenbluth, “yatırımcılar satış dalgası gerçekleştiğinde paniklemiyor ve yatırımlara yönelen yeni paranın büyük bir bölümü piyasaları kapsamlı olarak dahil eden ETF’lere gidiyor” dedi.

ETF’lere yönelen yatırımlar ABD hisse endekslerinde geçtiğimiz kasım ayından bu yana görülen sınırlı orandaki geri çekilmeleri de açıkladı. Genellikle %5 oranında hisse piyasası düşüşü yılda üç kez gerçekleşir. Ancak geçtiğimiz yedi ayda herhangi bir geri çekilme görülmedi. Financial Times’ın haberine göre, Bank of America aynı zamanda geçtiğimiz 15 ayda S&P 500 endeksinde %10’luk bir düzeltme de görülmediğini söyledi.

Bu orandaki bir düzeltme ise genellikle yılda en az bir kez görülüyor. Vanda Research Analisti Eric Liu, “hisselerde ani bir düşüş olduğunda, perakende yatırımcıları dipten alım yapmaya geliyor” dedi. Açıklamasının devamında, “insanlar dipten alım yapmak için standart aracı ETF’ler olarak görüyor. Ve son zamanda perakende yatırımcıları en çok ETF’lere yöneliyor” ifadelerini kullandı.

Yatırım danışmanları ve yatırım şirketleri de ETF’lere yönelen yatırımları destekledi. Bu alanda da bireysel yatırımcılar sektördeki akışların %70’ini karşıladı. JPMorgan analistleri yayınladıkları araştırma notunda, “ETF’lere akış bu yıl hisse piyasalarındaki her dip noktasını engelledi” dedi. Açıklamanın devamında, “dip noktası ne kadar büyük olursa, ETF’lere akan yatırımlar o kadar fazla oldu” ifadesi kullanıldı.

Analistler bu boğa piyasası algısının ömrünün ne kadar süreceğini merak ediyor. Piyasalar oldukça büyük bir ralli gördü ve şimdi yüksek değerlemeler ile rekor fiyat seviyelerinde seyrediyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, gelecek aylarda enflasyon endişelerinin, şirketlerin yükselen maaş ve girdi maliyetlerinin oluşturduğu baskıyla birlikte yoğunlaşması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen tahvil alımlarının hızını düşürme konusundaki sinyaller de borç piyasalarından çıkan yatırımcıların ilgisinin artmasıyla yükselen varlık fiyatları için bir başka zorluk oluşturuyor. Bireysel yatırımcılar halen dipten büyük miktarlarda alım yapmaya devam ediyor ve varlık miktarları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 1 trilyon doları buldu.

Bu para sıfır faiz oranıyla duruyor ve alımların devam edebileceğine işaret ediyor. DataTrek Research’ün kurucu ortaklarından Nicholas Colas, “bireysel yatırımcıların dipten alım yapıp yapmayacağını ve piyasalarda volatilite görülüp görülmeyeceğini merak ediyorsanız, tüm söyleyebileceğimiz bunu yapabilecek nakde sahip oldukları” dedi.

Küresel yatırımcılar ABD hisselerine ilgisini kaybediyor

 

Mayısta kazandırmayan yatırım aracı kalmadı!

 

Küresel piyasalarda artan belirsizliklerle karışık seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)