E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakBir yılda 4 bin 579 inşaat şirketi kapandı---

Bir yılda 4 bin 579 inşaat şirketi kapandı

Bir yılda 4 bin 579 inşaat şirketi kapandı
19 Temmuz 2019 - 14:00 borsagundem.com

TOBB’ın bugün yayımladığı verilere göre, son bir yılda konut veya ikamet amaçlı olmayan bina inşa eden 4 bin 579 şirket kapısına kilit vurdu.

Ekonomideki türbülansın en fazla etkilediği sektörlerden biri olan inşaatta kan kaybı sürüyor. Son yıllarda ağırlıklı olarak kamunun büyük ölçekli altyapı projeleriyle büyüme sağlayan sektörde kapanan işletme sayısı hızla artıyor.

Kamu-özel işbirliği modeliyle hayata geçirilen havalimanı, yol-köprü-tünel, sağlık tesisi gibi projeler sektöre ivme katarken, ticari hayattaki yavaşlama küçük ve orta boy işletmeleri olumsuz etkiliyor.

TOPLAM SAYI 60 BİNE DAYANDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerinden yapılan hesaplamaya göre, Haziran 2018 – Haziran 2019 tarihlerini kapsayan bir yıllık dönemde 207'si anonim, 959'u limited, 3 bin 413'ü şahıs olmak üzere inşaat sektöründe bina yapım işi alanında faaliyet gösteren toplam 4 bin 579 şirket kapısına kilit vurdu. Müteahhitler son bir yılda faaliyetini sonlandıran sektörler arasında ilk sırada yer alırken, verilerin yayınlanmaya başladığı Ocak 2010’dan Haziran 2019'a geçen sürede kapanan inşaat şirketi sayısı ise 59 bin 440 oldu.

NAKİT SIKINTISI ÖNE ÇIKTI

Döviz kurlarının yüksek seyri ve faiz tarafındaki gelişmeler sektörde maliyetleri yukarı çekerken, nakit akışında zorlanan firmalar faaliyetlerini sonlandırma yolunu seçiyor. En fazla giriş çıkışın olduğu sektörlerden biri olan inşaat sektöründe, küçük ölçekli, teknik birikimi sınırlı ve profesyonellik bakımından eksiklikleri bulunan şirketlerin faaliyet göstermesi, sektörde gelişim ve katma değer potansiyelini de sınırlıyor. Artan konut stoku arz ve talep arasındaki dengesizliği ortaya koyarken, satışlardaki düşüş de gayrimenkul ticareti yapan ve aracılık eden firma sayısının azalmasına neden oluyor. (İsmail Şahin/Sözcü)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet yılmaz19 Temmuz 2019 22:29

    İNŞAAT MÜHENDİSİ olmayan mutlaka batmalı.amelsiz arsa sahipleride TABİİKİ BATSIN.herkes işini yapsın NOKTA.

  • Atakan19 Temmuz 2019 21:11

    Almanya'da 5bin küsür Türkiye'de 150 bine yakın müteahhit var iki kelimeyi bir araya getiremeyenler müteahhit oldu bu ülkede devranın böyle gitmeyeceği belliydi tedbirlerini alsalardı fazla açılmasalardı şimdi Devletin kendilerini kurtarmasını bekliyorlar aç gözlü olmasaydınız bu hallere düşmezdiniz

  • Nihat19 Temmuz 2019 20:35

    ipini koparan   müteahhitlik yaparsa olacağı bu!

  • Osmanlı 19 Temmuz 2019 20:18

    Asrın lideri binada bir çözüm bulur İnşaata olup bitenler hep dış mihraklatın işi sna büyük dünya lideri onlarıda dize getirecektir

  • Erhan 19 Temmuz 2019 18:29

    Sıvacı, boyacı bile mütahhit olmuştu, nasıl olsa satarım diye borç, harç inşaata girdi, satılmayıncada nalları diktiler, olan evini kentsel dönüşüme verene oldu, evde gitti ellerinden

  • mezarci 19 Temmuz 2019 17:22

    ev fiyatlaribir  %30 daha geri gelmeliki gercek fiyatini bulsun........

  • Derya19 Temmuz 2019 16:53

    DAHA BETER OLUN INS. 70E YAP 300E SAT OH CANIMA DEGSIN

  • Ryu ken 19 Temmuz 2019 14:52

    metrekaresi 1200 e mal ettiği evi 4000 e satarlarsa olacağı bu.. Daha da kapansın batsın. her yer inşaat oldu zaten boğulduk inşaattan.

  • Ken kendi kendisi20 Temmuz 2019 00:02

    İnsan cahil olmaya dursun.Üzerimden müteahhitlere saldırıyor zavallı. Sürekli müteahhit değilim demem mi lazım ? Yazdıklarımdan bunu mu çıkartıyorsun? Yazık . Bu arada Uransan vakasını bilmiyorum, zira ben İstanbuldayım buradakileri takip edebiliyorum, kısmen . Ama buradan da örnekler verebilirim. Hemen her inşaat firması için dedikodular var. Büyük bir kısmı nakit darlığı yaşadığından hep bilançoda borçlar kısmı dikkati celb ediyor. unutmamak lazım bu şirketlerin hepsinin bir de bilanço aktifleri var ve iş bitirmeleri mevcut ve çoğunun devam eden projeleri de. İsim vermeden belirtmek gerekirse mesela yaprak rengi firmamızın durumu belirttiğin cinsten. Fakat durumunu bilmeyen yoktu ve o da başka kulvarlarda meşguliyet sahibidir malum olduğu üzere.... Son cümlem de beter olun ve benzeri ifadeleri sarfedenlere... Düşmez kalkmaz bir ALLAH CC Amenna... Umarım bu temennileriniz sizin başınıza gelmez ve çoluk çocuğunuz ile sizler de ağır bir imtihan geçirmezsiniz...

  • Ryu ken19 Temmuz 2019 22:24

    Ankaraya git uransan nasıl batmış öğren mağdur olanları gör ondan sonra konuş. Adam parasını ödemiş tapu yok inşaat yarım. Gittim bizzat gördüm. Adamlar mahkemede şirket ortada yok. Yöneticilik yapmışın ama boş boş konuşuyon..bırak kuyumcuyu sanayiciyi.. Ot gibi bitiyor hergün bi taneniz.. %500 kar yapıyonuz yine de doymuyonuz. O zamanlar iyiydi yap sat yap sat böyle gidecek sandınız bu devran.. Hehh şimdi zamanında yediklerinizin yerine sayın bunları..daha beter olun..

  • Ken kendi kendisi19 Temmuz 2019 20:33

    Bak kel aynak. Müteahhit değilim ama yurt dışı da dahil inşaat firmalarında orta düzey yöneticilik yaptım. Şimdi iyi dinle tabii anlayabilirsen. Son dönemde benim bildiğim hiç bir firma ama hiç bir firma inşaat işinden dolayı batmadı. Bu ne demek , evet batanlar oldu ama sebebler farklı. Mesela: Firma hazır betoncu inşaat sektörü zorda o da zorlanıyor ama uyanık nasıl olsa bende sıcak para var deyip vaktiyle bir de inşaat işine girmiş eee tabii kazanmış kazandıkça tüm işletme sermayesini bu işe gömmüş sonuç malum. Adam sanayici o da modaya uymuş aynı şekilde kilitlenmiş. Adam kuyumcu ve hem de korkunç sermayesi var durur mu o da furyaya uymuş çift taraflı vurgun peşinde ama altından da dövizden de inş maliyetinden de satışlardanda yemiş tokatı. Bunun yanında tanıdığım başka sanayiciler var. Mesela 1 tanesi 450 personeli olan ve başta zorlanıp şimdi tamamen ihracata yönelmiş bir fabrikatör. 3 vardiya çalışıyor .... örnekler bitmez ... ama sen yine masala devam et olmaz mı!!!

  • Hitit19 Temmuz 2019 16:02

    200 e yakın kalemi etki ediyor inşaat sektörü, bu sektörü duzeltmezsen kolay kolay işsizligi azaltamazsin. İnsanlar yillardir iyi giden bir sektör diye buna yatırım yaptı kötüye gidince de battı tabi. Başka sektöre yönelmeleri de fazla Zaman alır... Cevrendeki işsiz insanları bı gözle bakalım hangi sektörden

  • Ryu ken 19 Temmuz 2019 15:20

    Belli ki müteahhitsin..dikkat et batma. Ama işallah batarsın. Hepsi içinde abicim tüm maliyet içinde..sen bu masalla normal vatandaşı uyutursun..

  • Ken kendi kendisi 19 Temmuz 2019 14:58

    Adam m2 1200 maliyetli yeri 4000 satıyor diyen kel aynak... Nerde bunun arsa payı ? Ve hangi evsafta malzeme ile o maliyetler ? Asıl sorun oradan buradan yarım yamalak bir şeyler öğrenmiş senin zihniyetindeki insanların bu ülkede iş yapıyor olması. Yoksa müteahhit olmuş sanayici olmuş farketmez...

  • S19 Temmuz 2019 14:42

    Cidden bu inşaat sektörüne bir çare bulunmalı. Her parası olan inşaat sektörüne giriyor cidden önü alınmaz bir çok kişi batacak..

  • pazarci19 Temmuz 2019 14:31

    1,onune gelen/parasi olan mutahit olmus ,2,TC de bina yapmak o kadarda basit ki yeterince denetleme ve hakkiyla bina yapilmiyor zaten onun icinde 5 10 senede bina oluyor elek.3,hesabini bilmeyen kasabin masati neresine kacar?

  • Tufan19 Temmuz 2019 14:19

    Batanların çoğu borç parayla cebinde olmayan parayla nasılsa satarım mantığıyla iş yapan satılmayınca da batan kendisiyle beraber milleti de batıran kesim. Cebinde parası olan inşaatçılar yaptı bitirdi baktı satılmıyor verdi kiraya işine baktı.

  • Angaralı 19 Temmuz 2019 14:12

    Bu gidişle bütün sektörler kilit vuracak gibi görünüyor en son telefon piyasası nasibini almış konuşulanlara göre