E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiBir sonraki büyük yenilik 'yapay zeka' mı?---

Bir sonraki büyük yenilik 'yapay zeka' mı?

Bir sonraki büyük yenilik 'yapay zeka' mı?
09 Mart 2023 - 17:12 borsagundem.com

Bank of America, yapay zeka teknolojisinin küresel ekonomi için bir kırılma noktası olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka, Bank of America tarafından 'iPhone etkisi’ne benzetiliyor ve hem endüstri hem küresel ekonomi için bir kırılma noktası olacağı öngörülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zekanın 2030 yılına kadar küresel ekonomi üzerinde 15,7 trilyon dolarlık bir etkiye sahip olması bekleniyor. Bank of America, bu etkinin dört ana nedenini paylaşıyor ve yapay zekanın 13 sektör üzerinde belirgin ve olumlu farklılıklar yaratacağını belirtiyor.

ChatGPT yeni iPhone mu?

Insider’dan James Faris’in haberine göre, Apple'ın kurucu ortağı Steve Jobs, 9 Ocak 2007 tarihinde orijinal iPhone'u duyurduğunda, şu anda dünyanın en değerli şirketinin hisseleri 2,81 dolardan işlem görüyordu. On altı yıl sonra, Apple dünya çapında akıllara durgunluk verecek şekilde 2,2 milyar adet iPhone sattı ve stoğu 54 kat arttı.

iPhone dünyayı değiştirdiğinden beri, bir sonraki büyük yenilik olmayı vaat eden birçok ürün başarısız oldu. Bank of America, yapay zekanın (Artificial Intelligence - AI) bir istisna olacağına bahse giriyor. Aslında firma, PwC'nin yapay zekanın ekonomik etkisinin 2030 yılına kadar 15,7 trilyon dolar olabileceğine dair tahminine atıfta bulunuyor.

BofA'nın Küresel Tematik Araştırma ekibinin başkanı Haim Israel, yakın tarihli bir notta “Yapay zeka her şeyi kökten değiştirmek üzere. Bu, AI için 'iPhone anı' olabilir” diye yazmıştı. Bank of America'nın AI'nın dönüştürücü olduğu konusundaki görüşü açık olsa da, iPhone-AI benzetmesi kusurlu gözüküyor. Apple'ın akıllı telefonu, milyarlarca kullanıcının mobil cihazlar aracılığıyla internete kolayca eriştiği bir yol işlevi görüyordu ancak iPhone o kadar heyecan verici yeni bir dünya vadetmiyordu.

iPhone için daha iyi bir paralellik, iPhone'un akıllı telefonları kitlelere ulaştırmasına benzer şekilde yapay zekayı ana akıma iten akıllı, kullanıcı dostu bir sohbet robotu olan ChatGPT olabilir. Akıllı telefonların iPhone'dan önce var olması gibi, yapay zeka da ChatGPT'den yıllar öncesine dayanıyor. Israel, farkın, sohbet robotlarının artık içeriği anlayabilmesi ve insan benzeri diyaloglar oluşturabilmesi olduğunu söylüyor.

İsrail, “Yapay zekanın kitlesel olarak benimsenmeye doğru ilerlediği, ChatGPT gibi büyük dil modellerinin nihayet veri devriminden tam olarak yararlanmamızı sağladığı, 90'lardaki internet gibi belirleyici bir andayız” diyor.

Yapay zekanın ezber bozan bir yenilik olmasının 4 nedeni

Bank of America, bunun dört ana nedenden dolayı yapay zeka için dönüşümsel bir an olduğuna inanıyor: Verileri daha önce hiç olmadığı kadar demokratikleştiriyor, rakipsiz bir hızla benimseniyor, üstel bir hızla gelişiyor ve sayısız ticari kullanım durumuna sahip bulunuyor.

Israel, ChatGPT ve diğer büyük dil modeline (Large Language Model - LLM) sahip sohbet robotlarının, kapasiteleri veya deneyimleri ne olursa olsun kitlelere veri ve bilgi aktardığını yazıyor. Bu gelişmenin tüm sonuçları belirsiz olsa da, insanları veriler aracılığıyla güçlendirmenin üretkenliği artırması bekleniyor.

ChatGPT'nin akıl almaz yetenekleri, sohbet robotunun bir gecede benimsenmesine neden oldu. Israel, Open AI'ın chatbot'unun sadece beş günde bir milyon kullanıcıya ve sadece üç ayda 1 milyar ziyarete ulaştığını, bunun TikTok'tan üç kat ve Instagram'dan 10 kat daha hızlı olduğunu kaydediyor. Bu sürekli ilgi, yapay zekanın geçici bir heves olmadığını ve kalıcı bir güce sahip olduğunu gösteriyor.

Çevresel ve etik kaygılar

Bank of America'ya göre, veri kümelerini geliştirmek için gereken bilgi işlem gücü son on yılda her üç ayda bir ikiye katlandığından ve LLM'ler için parametre sayısı son on yılda 1.900 kat arttığından yapay zeka akıl almaz bir hızla gelişiyor. Israel, bu hızla gelişmeyi sürdürdüğü takdirde, AI'nın önümüzdeki 10 yıl içinde ChatGPT'nin şu anda olduğundan bir milyon kat daha güçlü olabileceğini yazıyor.

Daha yetenekli AI modelleri, kesinlikle şu anda hayal bile edilemeyen olasılıklar yaratacağa benziyor. Ancak yapay zeka, finansal, çevresel ve etik açılardan endişeleri olan eleştirmenlerden de payını alıyor.

Israel, ChatGPT'ye bir soru sormanın, içerik oluşturucularına Google'ın arama motorunda arama yapma maliyetinden 300 kat daha pahalıya mal olduğunu yazıyor. Yapay zekayı eğitmek için çok fazla enerji gerektiğini ekliyor ve bir model programlamanın ortalama bir arabanın ömrü boyunca beş kat daha fazla emisyon üretebileceğini kaydediyor. Ayrıca, çoğu kişi yapay zekayı etik dışı buluyor veya sohbet robotlarından gelen yanıtlara şüpheyle yaklaşıyor.

Yapay zekadan en çok yararlanacak 13 sektör

Yine de Bank of America, AI'nın iş üzerindeki etkisi konusunda iyimser ve her sektörün etkileneceğine bu gelişmeden olumlu şekilde faydalanacağına inanıyor. Ancak bazılarının diğerlerinden daha fazla kazanacağı da aşikar gözüküyor.

Yapay zekaya yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, Israel ve Bank of America’nın, bu teknolojiden en büyük olumlu etkiyi alacağını düşündükleri 13 sektördeki şirketleri düşünmek isteyebilir. İşte o 13 sektör…

Yazılım geliştirme
Yarı iletkenler
Veri merkezleri
Siber güvenlik
Arama motorları
Eğitim
Medya
Müzik
Hukuk
Teletıp
Tıbbi ürünler
Bankalar
Finans teknolojisi

Google: Yapay zeka yarışında geç kaldık

 

Yapay zeka botu Bing, uzun süre çalışınca duygusallaşıyor

 

Yatırımcıların gözü yapay zeka odaklı kripto paralarda

 

Bill Gates: Chat GPT en az PC ve internet kadar değerli

 

Chat GPT ve Microsoft ilişkisi sadece ‘duygusal’ değil

 

Chat GPT’den 5 parçalı yatırım stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)