E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBir kripto çöküşü bu hafta 1 trilyon doları yok etti---

Bir kripto çöküşü bu hafta 1 trilyon doları yok etti

Bir kripto çöküşü bu hafta 1 trilyon doları yok etti
23 Mayıs 2021 - 12:51 borsagundem.com

Çarşamba günü kripto para piyasalarında yaşanan büyük çöküş, toplam piyasa değerinde yaklaşık 1 trilyon dolar azalmaya yol açtı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

(CNN Business) Kripto sirkine bir bilet satın aldığınızda, çılgın, mide çalkantılı anlar deneyimin bir parçasıdır. Ancak geçen haftanın dalgalanması, bazı kripto para taraftarlarının kendilerini aldatıp yönlendirmediğini merak etmesine neden oldu.

Çarşamba günü kripto para piyasalarında yaşanan büyük çöküş, toplam piyasa değerinde yaklaşık 1 trilyon dolar azalmaya yol açtı - sadece bir hafta önce 2,5 trilyon dolardan şaşırtıcı bir düşüş gerçekleşmiş oldu. Küresel kripto pazarının % 40'ından fazlasını oluşturan Bitcoin, Ocak ayından bu yana en düşük noktası olan 30.000 dolar seviyesindeydi. 

Cuma gününe kadar, Bitcoin 37.000 dolara yükselmişti - devam eden düzenleyici endişeler nedeniyle yükseliş yavaşlamış ve bir ay önce vurduğu 64.000 doların üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyesinden çok uzaktaydı.

Volatilite, yeni ortaya çıkan kripto para piyasasının karaketeri haline geldi, ancak dijital varlıkların geçen yılki patlayıcı büyümesi, hızlı bir kar arayan amatör ve profesyonel yatırımcı ordularını cezbetti. Birçoğu yükselişe geçer ve dışarı çıkar ya da işler kötüye gittiğinde panik satarak kazançları veya kayıpları şiddetlendirir.

Bu hafta, artan düzenlemelerle ilgili hükümet uyarıları ve etkili piyasa yönlendiricisi Elon Musk'tan tweet'ler de dahil olmak üzere bir dizi faktör, halihazırda gergin bir pazara yakıt ekledi.

Kripto piyasası, Çarşamba günkü çöküşten yaklaşık bir hafta önce özellikle sallantıdaydı

12 Mayıs'ta, Elon Musk, Tesla'nın Bitcoin'i ödeme olarak kabul etme taahhüdünü geri çekmesinin ardından, kripto para biriminin devasa karbon ayak izine ilişkin endişeleri gerekçe gösterdi, Bitcoin %12 düştü.  Musk, geçen hafta sonu Bitcoin hakkında görünüşte çelişkili görünen bir çift tweet ile yatırımcıların kafasını kaşımasına neden oldu.

Ardından, Çinli yetkililerin ülkede kripto kullanımına yönelik bir baskıya işaret etmelerinin ardından büyük çöküş Çarşamba günü geldi. Merkez bankası, Çin finans kurumlarına ve şirketlerine dijital para birimlerini ödeme olarak kabul etmemeleri veya bunları kullanarak hizmet sunmamaları konusunda bir uyarı yayınladı.

Düzenlemenin artması tehdidi bir paniği tetikledi ve Bitcoin hafifçe toparlanmadan ve dengelenmeden önce düştü. Diğer kripto para birimleri de aynı şekilde hareket ettiı: Ethereum % 40'tan fazla düştü, Dogecoin ve Binance ise % 30 civarında düştü.

Perşembe günü, Bitcoin bazı kayıpları telafi etti ve tekrar 41.000 doların üzerine çıktı. Ancak Çinli yetkililerden Cuma günü yapılan bir açıklama, kriptolara karşı kırılma ihtiyacını yineledi. Cuma öğleden sonra 37.000 dolar civarında işlem görüyordu. Diğer kripto paralar da kırmızıydı.

Çin, sınırları içindeki kripto ticareti konusunda uzun süredir sınırlara sahip. Yetkililer 2013 yılında Bitcoin'in gerçek bir para birimi olmadığını açıkladı ve finans ve ödeme kurumlarının onu kullanmasını yasakladı. Bireyler kripto para birimlerini tutabilir veya alıp satabilir, ancak Çin anakarasındaki büyük borsalar kapatıldı.

Yüzeysel olarak, bu haftanın açıklamaları, Çin'in genel olarak kripto para birimleri şüphesinin altını çizdi. Ancak, Pekin'in yakın zamanda piyasadaki hakimiyetini gevşetmediğine dair net bir sinyal gönderdiler. Yetkililer ayrıca para akışını sıkı gözetim altında tutacak devlet destekli bir dijital yuan başlatıyorlar.

Ve bu sadece Çin değil. Perşembe günü, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, kripto para birimlerinin finansal sistem için oluşturduğu potansiyel riskler konusunda uyarıda bulundu. Powell ayrıca, merkez bankasının bu yaz ABD hükümetinin kendi dijital para birimini geliştirmesinin sonuçlarını araştıracak bir makale yayınlayacağını söyledi.

Powell, potansiyel bir merkez bankası dijital para biriminin, "ticari bankalardaki mevduatlar gibi, doların nakit ve mevcut özel sektör dijital formlarının yerine değil, tamamlayıcısı olarak hizmet edebilir" dedi .

Hazine Bakanlığı da dikkatini kripto alanına çeviriyor. Perşembe günü yetkililer, 10.000 dolar veya üzerindeki herhangi bir dijital para transferinin İç Gelir Servisi'ne bildirilmesi gerektiğini söyledi.

Hazine'den yapılan açıklamada, "Kripto para birimi, vergi kaçakçılığı da dahil olmak üzere genel olarak yasadışı faaliyetleri kolaylaştırarak önemli bir tespit sorunu oluşturuyor" denildi ve eklendi: "Bugün işletme gelirinin nispeten küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen, kripto para birimi işlemlerinin özellikle geniş tabanlı bir finansal hesap raporlama rejiminin varlığında önümüzdeki on yılda önem kazanması muhtemeldir."

Bloomberg’e göre, Bitcoin Perşembe günü yaklaşık % 6 arttı ancak ABD'li yetkililerin açıklamalarından sonra kazançlarını azalttı. 

Haftanın çılgın dalgalanmaları, kripto para hayranları için bir testti. Gerçek inananlar uzun görüşlü olma eğilimindedir: 2020'nin başında, Bitcoin yaklaşık 7.000 dolardan işlem görüyordu, bu da bu hafta çöktükten sonra bile o dönemde hala % 400'ün üzerinde olduğu anlamına geliyor.

Kripto odaklı yatırım fonunun genel müdürü William Quigley, "Hepimiz her gün, hafta hafta odaklanma eğilimindeyiz," dedi . "Ancak çoğu insan kripto para birimlerini, hatta hisse senetlerini böyle satın almıyor” diye konuştu.

Bu bir balon mu?

Ethereum ortak yaratıcısı Vitalik Buterin'e göre muhtemelen. Bu hafta CNN Businees ile yaptığı röportajda Buterin, kazaya şaşırmadığını, çünkü hepsini daha önce görmüş olduğunu söyledi ve ekledi: "Şimdiye kadar bu büyük kripto balonlarından en az üç tanesini gördük," dedi. "Ve çoğu zaman, baloncukların durmasının nedeni, teknolojinin henüz orada olmadığını açıkça ortaya koyan bir olayın meydana gelmesidir."

Virgin Galactic uzay turizmi için testleri tamamladı

 

ABD meclisinden Çin benzeri kripto para kararı çıkması beklenmiyor

 

Kovid aşısı 9 yeni ilaç milyarderi yarattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim23 Mayıs 2021 23:25

    Olmayan 1 trilyon yok olmus.sizlere demistim bedava peynir fare kapaninda olur diye...bitcoinin hepsi sanki son fitattan sayilmis olarak hesaplayip 1 trilyon cikti 1 trilyon dustu deniyor..eldeki kus daldaki kustan iyidir.fare kapanindan peynir alcama ac kalirim daha iyi.

  • ali23 Mayıs 2021 22:24

    olum  3 sene önce düşen bitcoin   3 sene sornrakı fıyatını gören teşke alsaydık demedımı  alın size fırsat enayıler hala uyuyoralmmak için

  • İmset23 Mayıs 2021 23:59

    Annat annat heyecanlı oluyor.

  • Veli23 Mayıs 2021 23:07

    Tuzu kap koş ali koş.

  • Hacıbektaş23 Mayıs 2021 22:14

    Hicran ve Hüsran adında iki sevgili kollarını açmış kriptocuyu bekliyor.

  • Hayrettin23 Mayıs 2021 21:57

    *Cahiliz* ismini vermiş kriptosuna, Göz dikmiş insanların cebine Herşeyi bilen, herkesten uyanık olan allameler atlamış üstüne, Oturdukları kazık budaklıymış, Taş kesildiler telefon başında, Mort olup gidecekler genç yaşlarında.

  • Bika23 Mayıs 2021 20:51

    Küresel manipülatör Elon Musk, kriptocuları otomobil satacağım diye kekledi. Zarar eden TESLA, bilançosunda  Bitcoin kârı gösterdi.

  • Veli Madikçi23 Mayıs 2021 22:16

    Uyanık diyecen, kendini cin sanan ahmakları sövüşleyen uyanık elon.

  • Hakan23 Mayıs 2021 17:47

    Trilyon dolar yok mu olur, buhar mı oldu? Yattığı yerden dolar zengini olma hayali kuranlar oltadaki yeme atlayıp zokayı yutanların cebinden vitalik, musk ve diğer avcıların cebine aktı o trilyon dolar, ömür boyu o paraları yerine koymaya çalışacak bu herkezden uyanık cingöz taifesi.

  • Yusuf23 Mayıs 2021 17:15

    Dogecoin geleceğin yıldızı

  • Güvenlik23 Mayıs 2021 17:48

    Vah garip vah...Nasıl bir hipnoz yaptılar sanan.

  • Berber Bekri 23 Mayıs 2021 16:58

    Bu daha iyi günleriniz saadet e ereceksiniz ağlayanın ağzına kürekle vururum...bir lira ucuza almak için garip esnafla pazarcıyla pazarlık yapanlar bitcilere kriptoculara tosunlara fatihlere Fadıllara evimmevimcilere çuvalla para veriyor beter olun donunuza kadar almazlarsa üzülürüm....

  • Dobra23 Mayıs 2021 16:17

    Bundan iki ay önce kripyoların zirvete tırmandığı zaman yazmıştım. kafesin kapağını açtılar içeriye ne kadar kuş sokarız onun için çabalıyorlar, yeteri kadar kuş girdiğinde kafesi kapatıverecekler diye. işte kafes kapanıyor, ara ara açıyor gibi yaparak dışarıda kalanlarıda alacaklar içeri.

  • Derviş23 Mayıs 2021 15:39

    Kriptoların her Yukarı her hareketinde satış olacak, her yükseliş öncekinden daha aşağıda olacak, yani inen merdiven, öyle öyle zemini bulacak sıfır. İnsanlar sanıyor ki cebindeki para şahsına ait...Değil, herkes emanetçidir, mal mülk para üzerinde kayıtlı emanetlerdir, onlar ülkenin özkaynağıdır, kimsenin "para benim, istediğimi yaparım" gibisinden sorumsuz davranış hakkı yoktur. Ülke kaynaklarını doğru kullan, emanete/ülkene ihanet etme.

  • Mehmet Yılmaz23 Mayıs 2021 15:22

    Uretiminde emek sermaye bulumayan ve bir değer olusturmayan yatirim araclari surekli degerli kalamaz. Hollanda eskiden yasanan Lale zbirsa ćoküsu. Bizdeki saadet zincirleri vb.. Kisa yoldan zengin olma haysaleri oldugu surece. Bu yalsnlar olacakdir. Teomanin dedigi gibi aszi yalanlar guzelmis :)

  • rıza23 Mayıs 2021 14:40

    Büyük balinalar battı.Karşılarında milyarlarca küçük balık var. Karşı koyamazlar

  • Baytar23 Mayıs 2021 19:09

    Ne içiyon bilader, acayip kafan var.

  • Hamdi23 Mayıs 2021 16:14

    Allah Allah, vay vay vay. Süper teselli yani züğürt tesellisi

  • Dobra23 Mayıs 2021 14:08

    1 trilyon yok olurmu da kumarhanenin kasasına rokefeller ailesinin hesabına geçti.uyumaya devam edin.

  • A.yilmaz23 Mayıs 2021 13:21

    Lan akillanmadiniz gitti bedava taze peynir fare kapaninda olur almayin krip para hepsi cop uzak durun gelin yariminizi borsa hisse di alin hem ekonemiye destek olun hem insanlar ekmek yesin fabrikalar acilsin hemde para kazanin o kadar

  • 🇹🇷🇹🇷🇹🇷23 Mayıs 2021 23:06

    Sanane rumuzlu yorumcu, belli ki kendi başını yemişsin. Allah yardımcın olsun...

  • Sanane23 Mayıs 2021 15:13

    Sanane sanamı soracagız cebımızdekı parayı nereye yatıracagımızı borsaymış devletın hımayesınde soysunlar telegramda gruplar almıs basını gıdıyor dur dıyen varmı ky soyan patronlara dur dıyen varmı spk ne işe yarıyor soran varmı fark ne borsada gunluk yuzde 10 lımıtlı soygun krıptoda lımıtsız bırakın mılletın cebıyle ugrasmayı