E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBir de başımıza fıstık lobisi çıktı---

Bir de başımıza fıstık lobisi çıktı

Bir de başımıza fıstık lobisi çıktı
22 Eylül 2013 - 07:05 borsagundem.com

Esnaf isyanda, Dalda 5 TL'ye gitmiyor ama 'lobi' 70 liraya satıyor

An­tep fıs­tı­ğı­nın ki­log­ram fi­ya­tı­nın 70 li­ra­ya çık­tı­ğı ha­be­rin­den son­ra bak­la­va üre­ti­ci­le­ri bak­la­va­yı fıs­tık ye­ri­ne ce­viz ve fındıkla yapacaklarını açık­la­dı. Ga­zi­an­te­p’­in Gök­çe­pa­yam kö­yün­de fıs­tık ye­tiş­ti­ren Ah­met Yıl­maz, “Bi­rin­ci bar­rak ya­ni bak­la­va­lık fıs­tı­ğı 7.5 li­ra­dan, ikin­ci ha­sa­dı ise 5 li­ra­dan sa­tan çift­çi var. Fıs­tık fi­ya­tı yük­sel­di di­ye te­le­viz­yon­la­ra çı­kıp ko­nu­şan­lar ge­çen se­ne­den elin­de stok bu­lun­du­ran­la­r” de­di.
Mazot ve ilaç parasına yetmiyor
Fıs­tık re­kol­te­si­nin düş­tü­ğü­nü kay­de­den Yıl­maz şun­la­rı söy­le­di: “Fıs­tık za­ten bir se­ne ürün ve­rir bir se­ne ver­mez. Ge­çen se­ne 3 ka­tı mah­sul al­dık. Bu se­ne dü­şük ola­ca­ğı bel­liy­di. Bi­zim köy­de üre­ti­ci ilaç ve ma­zot mas­ra­fı­nı çı­kar­mak için ürü­nü ha­sat et­me­den sa­tı­yor. Da­ha or­ta­da fi­yat yok­ken 5 li­ra­ya sa­tan ol­du.­“
Bu yı­lın ha­sa­dı de­vam eder­ken Ga­zi­an­tep so­kak­la­rın­da fıs­tı­ğın fi­ya­tı 10 ila 12.5 li­ra ara­sın­da iş­lem gö­rü­yor. Ga­zi­an­tep Sa­hin­bey il­çe­sin­de ku­ru­ye­miş­çi­lik ya­pan Adem Çe­lik, “Te­le­viz­yon­lar­da ve ga­ze­te­de bak­la­va­lık fıs­tı­ğın 70 li­ra ol­du­ğu­nu oku­yo­ruz. Çift­çi de bu fi­yat­la­rı gö­rüp ürün sat­mak is­te­mi­yor. An­cak biz çift­çi­den ka­li­te­li ye­ni mah­su­lü 7 li­ra­dan alı­yo­ruz. Ger­çek fi­yat bu ol­ma­sı­na rağ­men çift­çi­nin ka­fa­sı ka­rış­tı­ğı için elin­de­ki ürü­nü sat­mak is­te­mi­yo­r” şek­lin­de ko­nuş­tu.
Borsada en yüksek 47 lira
Ga­zi­an­tep Ti­ca­ret Bor­sa­sı’n­da (GTB), kır­mı­zı ka­buk­lu An­tep fıs­tı­ğı­nın ki­log­ra­mı 12.45 ila 13 li­ra ara­sın­da iş­lem gö­rü­yor. GTB’­de iş­lem gö­ren ba­zı ürün­le­rin en dü­şük ve en yük­sek fi­yat­la­rı şöy­le: Kır­mı­zı ka­buk­lu An­tep fıs­tı­ğı 12.45-13, boz iç An­tep fıs­tı­ğı 45-47 li­ra.
Hem üretici hem de kuruyemişçi şikayetçi
Gaziantep Ticaret Borsası’nda serbest piyasa fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Çiftçinin elinde mahsul kalmadığını ve geçen yılın ürününü elinde tutan stokçuları yüzde 100 kâr ettiğini kaydeden çitfçi Ahmet Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl rekoltemiz yüksekti. Bu sene düşük. Geçen yıl satılan ürünü elinde bulunduranlar yüzde 100 kâr etti” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)