E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBinance ve CZ'ye kara para aklama suçlaması---

Binance ve CZ'ye kara para aklama suçlaması

Binance ve CZ'ye kara para aklama suçlaması
13 Aralık 2022 - 08:43 borsagundem.com

Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance ve onun CEO'su Changpeng Zhao'ya kara para akladığı gerekçesiyle yasal suçlama yöneltileceği iddia edildi.

ABD'li savcılar, kripto para borsası Binance'e ve borsanın CEO'su Changpeng Zhao'ya (CZ) kara para akladığı gerekçesiyle yasal suçlama yöneltebilir.

Reuters'ın adı açıklanmayan 4 kaynağa dayandırdığı habere göre, Adalet Bakanlığı, Binance'in avukatlarıyla olası bir ikrar anlaşmasını da tartışıyor. ABD hukukunda sanığa suçunu kabul etmesi karşılığında ceza indirimleri veya imtiyazlar sunulmasına ikrar anlaşması (plea deal) adı veriliyor.

Haber ajansına konuşan 4 kişi, konuyla ilgili soruşturmanın aslında 2018'de başladığını söyledi. Buna göre Binance'in ABD'nin kara para aklamayı önlemeye yönelik yasa ve yaptırımlarına uyup uymadığı araştırılıyor.

"Kripto pazarını mahvedebilir"

Davaya dahil olan bazı federal savcıların, soruşturmada şimdiye dek toplanan kanıtların şirkete ve CZ de dahil olmak üzere bazı üst düzey yöneticilere karşı suç duyurusunda bulunmak için yeterli olduğu kanaatinde. Ancak haber ajansına konuşan kaynaklar, bazı savcıların bu görüşe katılmadığını ileri sürdü. Buna göre söz konusu savcılar, daha fazla kanıt bulmak için zamana ihtiyaç olduğunu savunuyor.

Hukuk firması Gibson Dunn'da görev alan ve Binance'i temsil eden savunma avukatlarının, son dönemde Adalet Bakanlığı yetkilileriyle bir dizi toplantı yaptığı bildirildi. Avukatların sunduğu argümanlar arasında "kovuşturmanın, halihazırda gerileme içindeki kripto pazarını mahvedebileceği" de yer aldı. Söz konusu toplantılarda olası ikrar anlaşmalarının da gündeme getirildiği iddia edildi.

Adalet Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Binance temsilcileri ise Reuters'ın yorum talebine şu yanıtı verdi:

"Adalet Bakanlığı'nın iç işleyişine dair herhangi bir içgörüye sahip değiliz ve bilseydik de yorum yapmamız uygun olmazdı."

Şirketin blogunda yayımlanan, Reuters'a yanıt niteliğindeki yazıda da, "Binance, Kasım 2021'den bu yana 47 binden fazla kolluk kuvveti talebine ortalama üç günlük bir yanıt süresiyle yanıt verdi" ifadeleri yer aldı:

"Bu süre, bazen aylar sürebilen ve bu noktada paranın çoktan gitmiş olduğu geleneksel finans kurumlarının yanıt süresinden çok daha hızlı."

İddialar kripto para piyasasını karıştırabilir 

Kullanıcıların yoğun para çekme talepleri karşısında likidite krizine giren, dünyanın en büyük ikinci kripto borsası FTX'in çöküşü, halihazırda piyasaları derinden sarsmıştı.

Şirketin 11 Kasım'da iflas başvurusunda bulunmasının ardından bir hafta içinde küresel kripto piyasasından kabaca 200 milyar dolar silinmişti.

Piyasa değerinin kabaca 4'te bir oranında küçülerek 400 milyar dolardan yaklaşık 300 milyar dolara gerileyen Bitcoin, toplam değer bazında en ağır kayıpları yaşayan kripto para birimi olmuştu.

Öte yandan Binance'in başkanı Changpeng Zhao (CZ), şirketin bilançosunun istikrarlı olduğunda ısrar etmişti.

CZ ayrıca, likidite kriziyle karşı karşıya kalan borsaları destekleme amacıyla "sektör çapında bir kurtarma fonu" oluşturduklarını duyurmuştu.

Dogecoin'in (DOGE) yaratıcılarından Billy Markus ise kripto paralara dair en kötü senaryo tahminine Binance'i de dahil etmişti.

Markus, geçen ay Twitter hesabından paylaştığı ve kısa süre sonra sildiği gönderide Binance'in veya stabilcoin ihraççısı Tether'in olası çöküşünün, tüm sektörü ciddi biçimde istikrarsızlaştıracağını yazmıştı.

FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Bankman-Fried tutuklandı

 

Kripto girişim finansmanı rekora koşuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)