E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBinali Yıldırım ekonomide yol haritasını açıkladı---

Binali Yıldırım ekonomide yol haritasını açıkladı

Binali Yıldırım ekonomide yol haritasını açıkladı
24 Mayıs 2016 - 19:39 borsagundem.com

Başbakan Binali Yıldırım 65. Hükümet Programı'nı Meclis'e sundu. İşte 65. Hükümet Programı'nda ekonomide izlenecek yol haritası

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından notlar;

* 65. Hükümet olarak yargıda etkinlik, hızlılık, ekonomikliği mutlaka sağlayacağız. Kamuda insan gücü planlaması yapacağız. e-devlet uygulamaları daha da özendirilecek. Türkiye'nin bilgi toplumuna ulaştırılma hedefleri gerçekleştirilecek.

* İş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslek alanlarında eğitim kalitesi artırılacak. 65. hükümet'te de yoksulluğu azaltmayı sürdüreceğiz.

* Sosyal yardım ile istihdam arasındaki bağı güçlendireceğiz. Yoksul ailelere ücretsiz internet erişim imkanı sağlayacağız.

* Çalışma hayatında kadın erkek fırsatlığı bilincini güçlendireceğiz. Kadınlarımız için iş aile yaşamını uzlaştırma programı oluşturacağız.

"GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ GETİRECEĞİZ"
* Genç girişimciliği güçlendirmeye yönelik finansman, teknoloji, işletme ve pazarlama gibi konularda mutelif programlar verilecek. Gençlerimize bilindiği gibi proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız destek vermeye başladık.

* Ayrıca kendi işini kurmak isteyen gençlere de 100 bin liraya kadar faizsiz parasız destek vereceğiz. İş bulan gençlerimize ayrıca 3 yıl boyunca Gelir Vergisi muafiyeti getireceğiz. Gençlerimize ücretsiz interneti yaygınlaştıracağız.

KIDEM TAZMİNATI AÇIKLAMASI
* Çalışma hayatı da önemlidir. İş güvenliği ve kıdem tazminatı hususları tüm sosyal taraftarlarla görüşülerek çalışanın hak ve hukuku gözütülmek suretiyle birlikte çözüme kavuşturulacaktır.

* Avrupa Birliği ve ILO standartlarını baz alarak oluşturduğumuz iş sağlığı iş güvenliği eylem planını hayata geçirmiş bulunuyoruz. Yabancıların çalışma izinleriyle ilgili süreçleri basitleştireceğiz.

* Sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası kapsamında sürdürülebilir etkin çalışan bir sistem hayata geçirilmiştir. Toplum yararına çalışma programlarımızda ailesinde çalışan olmayanlara öncelik vereceğiz. Programlanan mesleki eğitim boyutunu da ekleyeceğiz. Dar gelirli emeklilere TOKİ'yle konut edindirme imkanlarını artıracağız.

"ÜLKEMİZİ ÜST GELİR GRUBU ÜLKELER ARASINA SOKMAYI HEDEFLİYORUZ"
* Sektörel katkısının yanı sıra ülkemizde tasarruf konusunda güçlendirileceğini düşündüğümüz tamamlayıcı emeklilik tasarruflarını desteklemeye devam edeceğiz.

Bu dönemde ekonomi alanında bir yandan makro ekonomik istikrar ve kazanımları güçlendirirken, bir yandan da sektörel dönüşümlere odaklanmak suretiyle büyüme potansiyelini daha yukarı çekeceğiz.

* Son 14 yılda üst orta gelir grubuna yükselttiğimiz ülkemizi, üst yüksek gelir grubu ülkeler arasına sokmayı hedefliyoruz. Güven ve istikrar içerisinde üretim ağırlıklı ekonomimizin temelini nitelikli, girişimci, yenilikçi işletmelerimiz oluşturacaktır.

"İHRACATIMIZIN BİRİM DEĞERİNİ 2 DOLARDAN 10 DOLARA ÇIKARACAĞIZ"
* Önümüzdeki dönemde ülkemizin kalkınmasına daha fazla ivme sağlayacak yüksek katma değerli alanlara odaklanacağız. İmalat sanayinde yenilikçi, yüksek teknolojili sektörlere dayalı biçimde dönüşümü gerçekleştirceğiz. Kamu maliyesinde uygulamakta olduğumuz mali disiplin ve bu çerçevede elde edilen başarılar bu çerçevede önemli katkı sağlamıştır. Önümüzdeki dönemde de kamu gelir ve harcamalarında kalitenin artırılmasına önem verilmeye devam edilecektir.

* Kamu altyapı yatırımlarının ekonomide üretimin sağlıklı olarak geliştirilmesini, özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda pozitif olarak artıracağız. Kamu eliyle yapacağımız nitelikli altyapılarını, özel sektör yatırımlarını, teşvik edecek kapasitesini artıracak bir taraftan da verimlilik bazlı büyüme dinağimine katkı sağlayacaktır.

* Cari açığı kapatmanın en önemli yolu ihracatın artırılmasıdır. İhracatı artırmakla kalmayacağız, aynı zamanda kalitesini de artıracağız. Yani kilo başına ihracatımızın birim değerini 2 dolardan 10 dolara çıkaracak yüksek teknolojik değeri olan katma değerli ürünlere öncelik vereceğiz.

* Para politikalarının temel amacı fiyat istikrarıdır. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulacağı yöntem devam edecektir. Finansal hizmetler alanında dinamik bir bakış açısı getireceğiz. Halka açık şirketleri daha fazla destekleyeceğiz. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi mutlaka hayata geçirilecek.

* Yatırım Kalkınma Bankacılığı'na teşvik edeceğiz. KOBİ ve nitelikli altyapı yatırımları başta olmak üzere maliyeti düşüren tedbirler alacağız. Mali disiplin aynı kararlılıkta sürdürülecek.

* Kayıt dışılığın azaltılması yönünde çalışmalarımızı etkin hale getireceğiz. Hayat sigortalarının ve özel sağlık sigortalarının gelişmesine teşvik edeceğiz. Kamu ve özel kesim yatırımlarının tamamlayıcı şekilde devam ettireceğiz. Projelere hız verilecek.

* Büyük projeler tamamlanacak. Yeni otoyol, YHT olmak üzere kamu özel işbirliği çalışmaları devam edecek. Daha geçtiğimiz hafta Yavuz Sultan Selim Köprüsü otoyolu YİD modeli ile ihale edilmiş toplam 7 milyar yatırım tutarındaki bu projede sadece 3,5 yıllık teklifle bağlanmıştır.

* İstihdam konusunda yatırımların hızlandırılması, özellikle özel sektörün cazip bulmadığı alanlarda kamunun oluşturacağı özel mekanizmalarla özel istihdam oluşturmasıdır.

* Doğu başta olmak üzere yeni bir programla devlet eliyle özel sektör işbirliğiyle burada istihdam alanları oluşturulacak.

* ARGE ve yenilik faaliyetlerinin daha da artırılmasına yönelik koordinasyon güçlendirilecektir. Dışa bağımlılığının yüksel olduğu sektörlerde yerlileşmeye çok daha önem vereceğiz.

* Havacılık alanında altyapı çalışmalarını başlattık. Yerli uydu, uçak ve silahımızı yapmak için önemli bir altyapıyı hazırlamış olacağız. AK Parti iktidarları döneminde savunma sanayiide yerlileştirme oranı yüzde 50'lerin üzerine çıkmıştır.

* Enerji nihai tüketiciye uygun maliyette kaynak bölge çeşitlendirilmesi esasında geliştirilecek. Kurulu gücümüzü 2 katına çıkardık. Tüketim miktarımızı da iki katına çıkardık.

* Çeşitlendirmede yüzde 143, tüketim miktarında 264 milyar KW saate çıkardık.

* Memleketin her köşesinde yolları, havalimanını, hızlı treni görüyorsunuz. Yolları böldük hayatları birleştirdik. Havayolunu halkın yolu yaptık.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)