E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporBilimsel araştırma Fatih Terim'in tarzını doğruladı---

Bilimsel araştırma Fatih Terim'in tarzını doğruladı

Bilimsel araştırma Fatih Terim'in tarzını doğruladı
20 Ağustos 2019 - 10:52 borsagundem.com

Bilimsel araştırma Terim'in tarzını doğruladı: Devre arası oyuncuları azarlamak daha motive edici

Sosyal medyada Terim'in UEFA Kupası Finali öncesi futbolcuları motive edici konuşması uzun süre gündemde kalsa da, aslında Fatih Terim yıllar sonra yapılan bilimsel bir araştırmayı doğrular nitelikte davranıyordu.
 
Fatih Terim 3 Mayıs 2000 tarihinde Antalyaspor ile Galatasaray arasında oynanan Türkiye Kupası Finali öncesinde de soyunma odasında takımını sert bir şekilde azarlamıştı. Fatih Terimli Galatasaray iki defa yenik düştüğü bu kupa maçını 5-3 kazanarak Türkiye Kupası'nı 13'üncü kez müzesine götürdü.

Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma, teknik direktör, antrenör ve koçların takımlarını devre arasında azarlamasının, onlarla olumlu şekilde konuşmasından çok daha faydalı olduğunu ortaya koydu.

Üniversitenin Berkeley's Haas İşletme Okulu konuyla alakalı yüzlerce lise ve üniversite basketbol takımlarının devre arasında yapılan koç-oyuncu motivasyon-taktik konuşmasını inceledi. Verilere göre, oyuncular devre arasında azarlandığında ya da daha fazla olumsuz konuşmaya maruz kaldığında, çok daha iyi motive olarak ikinci yarıda maçı çevirdi ya da daha fazla skor üretti.

Bunun yanında bazı maçların devre arasında yapılan olumsuz koç konuşmalarınınsa muhteşem geri dönüşlere vesile olduğu kaydedildi.

'Çok iyisin' yerine 'daha iyi oynayabilirsin' demek daha motive edici

Emekli Profesör Barry Staw takımlar önde bitirdiği ilk yarı sonrası koçların devre arasında yine azarlamasına maruz kalıyorsa, kazanma ya da sayı üretme oranının çok daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Staw, "Çok iyisin, böyle devam et demek yerine 10 sayıdan fazla atman umurumda değil. Daha iyi oynayabilirsin" demenin çok daha faydalı olduğunu söylüyor.

Araştırma ekibi, konuyla ilgili 50 lise ve üniversite basketbol takımının kapısını çaldıklarını ve çoğu antrenör ve koçun bu duruma hoş yaklaşmadığını ifade ediyor. Prof. Staw "Antrenörler soyunma odalarını mahrem bölge kabul ederler. Bu tarz kayıtlara ulaşmak bile büyük başarı." diyor.

Journal of Applied Psychology adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmada toplamda 23 takımın katıldığı 304 maç incelendi. Her antrenörün konuşması olumlu ve olumsuz olarak değerlendirilirken, olumlu konuşmalar 'memnun, rahat, ilham verici ve heyecan verici' olarak kategorize edildi. Olumsuz konuşmalardaki antrenörlerin tavırlarıysa 'bezgin, kızgın, hayal kırıklığına uğramış ve korku dolu' olarak ifade edildi.

Araştırma sonucunda dikkat çekici bir özellik daha bulunuyor. Araştırma esnasında antrenörlerin devre arası konuşmalarına katılan oyuncular, antrenörlerin olumsuz ancak dozunda yaptığı eleştirilerin takımı iyi bir şekilde motive ettiği, ancak çok aşırıya kaçan eleştirilerin takımı moral açısından bozguna uğrattığını ve yarardan çok zarar getirdiği ifade etti. (Euronews)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan20 Ağustos 2019 13:52

    Futbolcular paraya doymuş, başarı ve sükse arayan insanlar. Motive etmek zor. Sen bir hiçsin filan diyebilmek için şampiyonluklar, kupalar görmüş olmak lazım. Fatih Terim'de bunlar olduğu için şanslı. İş yerinde de büyük başarıların olacak ki ters motivasyon yapabilesin. Sen kim bunu yapabilmek kim dediğin kimse hırslanıp gece gündüz çalışıp işi yapabiliyor, ama yönetici iki koyun güdemeyecek kimse ise sadece komik duruma düşüyor. Malesef iş yerlerinde kapının önüne koyarım dışında ters motivasyon bilen yok, onu her kabiliyetsiz yönetici yapar. Önemli olan Boğaziçi'li, ODTU'lü, Bilkent'li vs adamı ters motivasyon ile motive edebilmek

  • Haha20 Ağustos 2019 12:04

    Bundan bisey olmazzz , olsaydi avrupada calisirdi

  • pala20 Ağustos 2019 11:30

    soyunma odasında yere 2 soda şişeşi patlattın mı olay tamam