E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBilim Kurulu sonrası Koca'dan Çin aşısı itirafı---

Bilim Kurulu sonrası Koca'dan Çin aşısı itirafı

Bilim Kurulu sonrası Koca'dan Çin aşısı itirafı
05 Mayıs 2021 - 19:11 borsagundem.com

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca'nın Çin aşısı ile ilgili sarf ettiği sözler dikkat çekti

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Sinovac aşısında problem olduğunu kabul eden Koca, "Bugün Çin'den aşı gelecekti nerede diye soranlar, dün Çin ile aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyorlardı. Başarılı olduklarını söyleyemem ama hasar verdikleri kesin" dedi. Koca ayrıca, nüfusumuzun 3 katı kadarlık doz aşı için anlaşmaların imzalandığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saat 16.30'da video konferans üzerinden toplandı. Toplantıda tam kapanma sürecindeki veriler, aşılama çalışmaları ve mutasyonlar ele alındı. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı.

Bakan Koca'nın açıklamasından satır başları şu şekilde;

"Bilim Kurulumuz Ramazan bayramı öncesinde son toplantısını bugün yaptı. Alınan tedbir ve kısıtlamaların etkisini birlikte değerlendirdik. Kısıtlamalar özlediğimiz günlerin hasretini daha çok hissettirse de terazinin diğer ucundaki hastalığın yayılımı ve kayıplarımızı belirgin şekilde azaltmaktadır. Bu dengeyi ancak birlikte hareket ederek kurabiliriz.

"SABIRLA TEKRARLAYAN SALGINI KIRACAĞIZ"

Bugün fedakarlık göstererek ertelediğimiz günlerimiz bizim ve sevdiklerimizin hayatlarını korumak için yapılmış yatırımlar. Kapanma-açılma arasındaki kısır daireyi kıracak olan bizim irademizdir. Sabır ve sebat göstererek salgının tekrarlayan saldırganlığını kıracağız.

Uygulanan tedbir ve kısıtlamalar ile birlikte hastalığın genel seyri de dikkate alındığında son 15 günde vaka sayısında önemli derecede düşüş yaşadık. 10 gün gecikmeli olarak bu düşüş doğrudan hastaneye yatışlarda da hissedilmeye başlandı. Şu günlerde ise ağır hasta ve vefat sayılarında tedbirlerin etkisini göstereceğini öngörüyoruz. Mevcut gidişat ödediğimiz bedele ve gösterdiğimiz sabra değeceğini işaret ediyor.

"HASTALIĞIN VARYANTLARI KONUSUNDA KİMSE MUTABIK DEĞİL"

Mutasyonlar ile ilgili çok sayıda kayıt ve incelemeyi eş zamanlı olarak takip ediyoruz. Ortada bir gerçek var o da hastalığın varyantlarının etkisi konusunda kimse mutabık değil. Virüs benzer özellikleri göstererek dolaşımda kalmaya devam ediyor. Bu konuda aldığımız tedbirlerin toplum gündemini daha fazla meşgul etmesini gerektiren bir yönü yok. Mutasyonlar konusunda ne iyimser olacak ne de karamsarlığa sebep olacak somut bir tespit maalesef yok.

"NÜFUSUMUZUN 3 KATI KADARLIK DOZ AŞI İÇİN ANLAŞMA İMZALANDI"

Hastalığın seyrini değiştirecek olan aşılar ile ilgili de sizleri bilgilendirmek isterim. Her gelişmeyi zamanında sizlerle paylaşmaya gayret ediyorum. Bu konuda da gelişmeler oldukça bilgilendirmiştim. Şu anda Türkiye 100 milyon doz sinovac ile, 90 milyon doz BioNTech ile ve 50 milyon doz da Sputnik ile anlaşma imzalamış durumdadır. Yaklaşık nüfusumuzun 3 katı kadarlık doz aşı için anlaşmalar imzalanmıştır.

Usulsüz belge elde etme hastalığına yakalanmış ve eleştiriyle gerçekleri çarpıtmayı bilinçli olarak ayırt etmeyen birileri çıkıp Çin ile anlaşma 50 milyon yapıldı 100 milyon değil diyor. Daha önce Çin ile yapılan anlaşmaları defalarca ve tüm detayları ile ifade ettim. Anlaşılan Çin ile yapılan anlaşmanın sadece ilk bölümünü esas alarak bir karalama kampanyası başlatmışlar. Çin ile iki seferde her biri 50 milyon doza karşılık gelen toplamda 100 milyon doza karşılık gelen bir anlaşma imzaladık.

"İLİŞKİLERİMİZİ BOZMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Bugün Çin'den aşı gelecekti nerede diye soranlar, dün Çin ile aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyorlardı. Başarılı olduklarını söyleyemem ama hasar verdikleri kesin.

"SALDIRGANLIĞA SESSİZ KALMAYACAĞIZ"

Karşı çıkacağım, eleştireceğim diye gerçekleri çarpıtmak kimseye fayda vermez. Yalan dipsiz bir kuyudur ve sahibini o kuyunun dibine er ya da geç gönderir. Hakikat ise güneş gibidir. Ne kadar saklanmak istense de pırıl pırıl aydınlatır. Bugün mücadele bütünlüğü açısından susuyor olmamız edebimizdendir. Bu saldırganlığa sessiz kalacağımız anlamına gelmez.

Akif'in dediği gibi, Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum? Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boynum! Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel ile görüştü

 

Eski Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, KARDEMİR yönetimine atandı

 

Bakan Koca illere göre vaka sayılarını paylaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • insanoğlu soyu tehlikede.06 Mayıs 2021 18:55

    çoğu insan kurselcılerın polıtıkalarına hızmet edıyor.orta pandemı varsa neden 17 gunluk kapanmada test sayıları 2 mılyon  3 mılyona cıkarılmadı kapı kapı gezılıp test yapılmıyor eve kapan dukkanı kapat bekle yanı oldemek ıstenıyor..daha bunlar enyı gunlerımız daha uzun surelı kapatma gelırse yandı mıllet..

  • Gökhan Çetinoğlu06 Mayıs 2021 11:33

    Çin ile aramızda olan ve birilerinin kaşıdığı hassas konuları açıklayabilir misiniz Sn. Bakan!? Uygur Türklerine en uç noktada uygulanan asimilasyonu (en hafif tabili ile) aşı alacağız diye görmezden mi geleceğiz? Yoksa işin doğrusu dünyanın gerekli durumlarda ilkelere bağlı gerekli duruşu sergileyebilmesi ve elinde aşı olan ülkelerin toplum sağlığını düşünerek diğer konular ile bunları bağdaştırmaması gerekliliği mi?  

  • E06 Mayıs 2021 09:03

    5 iha parasina 200 milyon asi alinir. Neden almadik asi ?.

  • Mucize reis : )06 Mayıs 2021 09:01

    Bir arkadas almanyada. Turkiye nasil dedim ?. Saglik personel bakis acisi su. 10 milyon cift asi olan var. Bunlarin 8 milyonu + 65 yas tuketen emekli, ekonomiye yuk kisiler dedi. Evde yasiyor. Fabrikada isci, turz oterllerde personel, universite ogrenci, egitmen hocalar, cocuk ogrenciler, guvenlik gucu, kamuda memur, bankacilar, toplu tasima . Lokanya esnaf, calisan sanayici. Yani yasak cozum deil. Bulasma hizi 1 haftada zirve olur. Asilama yuzde 75 olmali. Ulkemiz cok geri kaldi. Asiyi evde oturan, buladtirmayanlar oldu. Acil asilama...

  • AH DOSTUM06 Mayıs 2021 18:57

    aşi maşı hıkaye ne aşisi aşı olanlar tekrar corona oldu..ADS asısımı bulundu da corona aşisı hemen bulunsun..

  • Özkan06 Mayıs 2021 03:08

    Yav ne yapsa yaranamıyor devletimiz bazı zihniyetlere malum parti aşıların bile gelmesini engellemek için çalıştı, ülke kötü duruma düşsünde, hükümeti düşürelim derdinde oldu. Şu kötü zamandan bile yararlanmak istediler ,vatan millet adamların umrunda değil yazıklar olsun zihniyetinize bir kerecik vatan deyin

  • OSMAN ahmet06 Mayıs 2021 08:54

    Özkan RUMUZLU ZAT ne yaptılar YALAN söylemekten suriyelileri beslemekten başka SENDE TOSUNCUK olmuşsun AMA boş PUDRA SEKERI kullan ragbet goresin

  • ASTOR06 Mayıs 2021 08:25

    5 milyon suriyeliye baktı.5 milyon Türk e bakamadı.

  • acacu06 Mayıs 2021 01:33

    Kim dedi size bütün ulusumuzun geleceğini tek bir aşıya ve çin in keyfine bağlayın diye? Sen tarihinden hiç ders almamışsan muhalefetin suçu ne? Ne yapalım yani siz beceriksizsiniz diye biz çin in her yediği halta sessiz mi kalalım? Senin genel başkanın gereksiz yere bütün dünya ile kavga etsin, biz susalım mı?

  • ışın Özdemir06 Mayıs 2021 00:18

    Tarih bakanım tarih.%70 üzeri aşılamanın nezaman olacağını söylemek zor olmasa gerek.madem anlaşmalar oldu. 27 yaşındaki çalışan çocuğum nezaman güvenle işe gidecek.Bilmek istiyorum

  • baturayersin05 Mayıs 2021 21:45

    çinliler kandırdı kobay gibi denediler 

  • Veli madikçi ye cevaben05 Mayıs 2021 22:42

    Haberin önemi yok dönen oyunlar önemli

  • Veli madikçi05 Mayıs 2021 22:23

    Yazıdan Bunu mu annadın akıllı çocuk

  • Kürşad05 Mayıs 2021 21:27

    " Çin aşısı itirafı " başlığı makaleyi temsil etmiyor.

  • Arif gsli 05 Mayıs 2021 20:22

    Çin bu hastalığı yaymadan aşıladı kendi halkını. Sonra yaydı dünya ya. 1 buçuk milyar nüfus ve 90 bin vaka. Ne kadar uçuk bi fark. Bugün hindular da günlük vaka 300 bin. Nası iş. HAZIR OLUN SÜPER GÜÇ ÇİN OLDU...?(rotschild taşındı çine ve süper güç yaptı....)

  • wers05 Mayıs 2021 20:10

    doğru demiş . Çin e siz muhalefet olarak yüklenin biz adamlardan aşı alacakken şimdide aşı getirilmedi diye yaygara yapın yaw ülke menfaatini bir kenara alırsın sonra yiyin birbirinizi

  • Gökhan Çetinoğlu06 Mayıs 2021 11:36

    Çin Hükümeti, Türk Hükümetini değil de muhalefetini mi baz alıyor aşı verirken!? Uygur Türklerine en uç noktada uygulanan asimilasyonu (en hafif tabili ile) aşı alacağız diye görmezden mi geleceğiz? Yoksa işin doğrusu dünyanın gerekli durumlarda ilkelere bağlı gerekli duruşu sergileyebilmesi ve elinde aşı olan ülkelerin toplum sağlığını düşünerek diğer konular ile bunları bağdaştırmaması gerekliliği mi?

  • METOKO06 Mayıs 2021 00:40

    HEHE ve WERS kisisi diklenerek korunmaz çinde zulüm gören türkler ama eyvallah demekte olmaz oyuzden kimseye muhtaç olmayacaksın üreteceksin teknolojiye bilime sanayiye yatırım yapacaksin ondan sonra hakkı hukuku savunursun bunları yapamıyorsan ozaman mecbur ülkenin menfaati için eyvallah cekeceksin Çine de Abd yede Rusada

  • Hehe05 Mayıs 2021 21:12

    Yazik yazik sagda solda arap sevicilik yapmaktan baska ne is yaptiniz adamlar senin reddetigin soyundan gelenlere zulmediyor sende savun kesin hem musluman hem turksundur

  • Yorum05 Mayıs 2021 19:43

    He bu 250 milyonun 70 milyonu bu ay içinde gelirse işe yarar yok önümüzdeki 6 ayda gelecekse işe yaramaz en kısa zamanda en çok aşıya ulaşmalıyız ki normalleşme bilelim yoksa işimiz zor niye mi şimdi 17 gün sonra kapanma bitsin dışarıya çıkmak serbestleşsin 10 gün sonra yine yüksek vakalarda erişiriz bunu önlemek için bu kapanma süresinde yüksek aşılama yapmalıydı ama yapamadık öyleyse değişen hiç bişey yok demektir kaç ay oldu 3 ay mı aşılanma sayısına bakarsanız yeterli olmadığını anlarsınız bizim 3 ayda 50 milyon aşı yapmamız lazımdı böylece normalleşme bilirdik ama olmadı brezilya 2 3 güne bize 30 milyon fark atmış olacak daha 1 hafta 10 gün önce Almanya aşılamada bizim gerimizdeydi ama şu an 7 milyon fark attı bize bizim yerli aşkımız çıkmadan bize gün yüzü yok gibi

  • Hehe05 Mayıs 2021 19:39

    Arkadas bunu suclusunda mi siz degilsiniz yaa herkes suclu bi siz degilsiniz supersiniz yaaa kendi yapamadiginiz milleti suclayarakmi orteceksiniz

  • Berber Bekri 05 Mayıs 2021 19:22

    Eleştirenler kötü niyetli AŞI alınaCAK geleCEK olaCAK...

  • Arif gsli05 Mayıs 2021 20:24

    Asil idare eder, aciz isyan eder... (Çağın en kolay işi eleştir geç git)

  • Bıktık05 Mayıs 2021 19:48

    Ayvaz kasap hepsi bir hesap üretilecek geçilecek denenecek sanıyorum bitecek eeeee gelecekde bir gün gelecek ne var bunda