E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBilançolar yeni haftada da yatırımcıların odağında---

Bilançolar yeni haftada da yatırımcıların odağında

Bilançolar yeni haftada da yatırımcıların odağında
30 Temmuz 2022 - 09:19 borsagundem.com

Şirket bilançoları borsada geride bıraktığımız haftaya damgasını vurdu. Bankacılık sektöründe kârlılık beklendiği gibi bilançolarda yüksek geldi. Bilançoların açıklanmasına yeni haftada da devam edilecek.

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler bilançolarını açıklamaya başladı. Geride bıraktığımız haftaya, banka bilançoları damgasını vururken kârlılık beklentiler paralelinde yüksek geldi. Sanayi devi Arçelik'in 6 aylık zayıf performansı ise hayal kırıklığı oldu. Yeni haftada da, bankacılık, GYO, holding ve otomotiv sektörlerinden güçlü bilançolar bekleniyor. Geride kalan haftanın bilançolarını Dünya'daki haberde değerlendiren Barış Erkaya, gelecek haftayla ilgili beklentileri de paylaştı. İşte Erkaya'nın o haberi:

En çok yükselen hisseler sıralamasında bilanço beklentisi yüksek hisselerin ağırlığı dikkat çekiyor. Henüz bilançosunu açıklamamış olan hisselerde ise spekülasyon halen devam ediyor. İlk bilançolara baktığımızda dikkatleri çeken en önemli nokta bankacılık sektöründe karlılığın yarıyıl bilançolarında beklendiği gibi yüksek oluşu. Geçen yılın yarıyıl verilerine göre Akbank yüzde 412, Garanti Bankası yüzde 268, Yapı Kredi Bankası yüzde 420, QNB Finansbank yüzde 413, Kalkınma Bankası ise yüzde 79 kar artışıyla dikkat çekiyor.

Bankalar dışında dikkat çekenler

Bunun dışında ise özellikle gayrimenkul yatırım ortaklıkları, yatırım kuruluşları ve otomotiv şirketlerinde ciddi kar artışları görüldüğü dikkat çekiyor. Alınan bu ilk sinyaller önümüzdeki günlerde açıklanacak diğer şirketlerin bilançoları açısından kritik bazı sektörel işaretler de barındırıyor. Önümüzdeki hafta bu beklentilerin devamı niteliğinde güçlü ve istikrarlı finansal yapıya sahip bankacılık, GYO, holding ve otomotiv sektörü şirketlerinde güçlü finansal sonuç açıklamalarının devamını görmemiz olası. Bunun da bu sektörlere dahil olan hisselerde hafta bazında dikkat çekici hareketler getirebileceğine inanılıyor.

Bu hafta gelecek bilançolar

Öte yandan Arçelik’in zayıf kalan yarıyıl performansı özellikle dayanıklı tüketim şirketleri için öncü gösterge olarak hayal kırıklığı yaratmış durumda. Hafta ortasına kadar TSKB, Şişecam, İş GYO, ICBC, Koç Holding, SaSa gibi birçok şirketin bilanço sonuçlarını görmüş olacağız. Geçen haftaki verdiğimiz aracı kurumların kar tahminlerine göre sürpriz gelebilecek rakamlar ise hisse bazlı performanslar üzerinde etkili olacak gibi görünüyor.

Dolarda bu manzaraya dikkat!

Vadeli tevdiatlar belki kurlardaki gelişmelere yapısı gereği çok hızlı reaksiyon veremiyor olabilir fakat gerçek kişilerin vadesiz döviz hesapları için böyle bir durum söz konusu değil. 2021 sonundan bugüne kurlardaki seyirle gerçek kişilerin vadesiz döviz hesaplarını karşılaştıran bu grafikte gelinen son nokta oldukça enteresan. Dolar kuru daha önce de satış baskılarıyla karşılaşmıştı ama geri dönüşler sırasında iki bant arasındaki boşluğun bu kadar açıldığı görülmemişti. Uzun zamandır ilk kez dolar kuru vadesiz döviz hesaplarındaki artıştan çok daha hızlı artıyor. Fakat burada dikkat çeken bir diğer nokta dolar kurunda da vadesiz döviz tevdiat hesaplarında da bir önceki tavanların artık geçilmiş olması. Yani artık vadesiz döviz hesaplarında 1.23 trilyon lira (o günkü kurla 99 milyar dolar) hem de kurda 17.38 TL seviyeleri yeni taban noktası haline dönüşmüş olabilir. Öte yandan son gelinen döviz kurlarına bakılırsa Dolar da yılbaşından bu yana yaşanan (TÜİK’in rakamlarına göre) yüzde 42.35’lik enflasyona yenik düşmüş durumda.

Piyasalarda bilanço döneminin iyimserliği yansımaya başladı

 

Şirket bilançolarıyla alım iştahı devam edecek mi?

 

Fed gölgesinde bilançolar fiyatlanıyor

 

Borsa İstanbul'da bilanço dönemi başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mevsim30 Temmuz 2022 19:02

    Zülfü Livaneli' ye yakışır cumhurbaskanlığı Menderes,aydem,doco

  • yusuf30 Temmuz 2022 15:53

    SÜRPRİZ BİLANÇO İSFİN TARAFINDAN DÜN AKŞAM GÖNDERİLDİ. KİMSENİN BEKLEMEDİĞİ OLAĞANÜSTÜ BİLANÇO SAYESİNDE ÇOK DÜŞÜK FİYATTA KALMAKTAN KURTULACAKTIR. DAHA ÖNCEDEN FİYATA YANSIMAYAN BİLANÇO PAZARTESİ GÜNÜ HİSSEDE OLAĞAN DIŞI HACİM YARATACAKTIR. BELKİDE TAVAN AÇILIR KİMSEYE MAL VERMEZLER.

  • Çetin01 Ağustos 2022 08:23

    Tarihi rekor kar açıklamış. Alma fırsatı verirse alırım.

  • Tabi canım30 Temmuz 2022 21:29

    Aynen bankalarda olduğu gibi tavan olur.