E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBilançolar göz kamaştırırken borsalar neden yükselmiyor?---

Bilançolar göz kamaştırırken borsalar neden yükselmiyor?

Bilançolar göz kamaştırırken borsalar neden yükselmiyor?
19 Mayıs 2021 - 11:20 borsagundem.com

Küresel borsalarda bilanço sezonu sona yaklaşıyor. Şirket bilançoları analistlerin beklentilerinin çok üzerinde. Ancak yatırımcılar bilançolardaki bu sert yükselişi çoktan fiyatlandırmış olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bilanço sezonunun bitişine yaklaşılıyor. Bilanço sezonunun gösterdiği en açık şeyse analistlerin bilanço beklentilerinde küresel ekonomik toparlanmanın ekonomide oluşturacağı etkileri hafife aldıkları. Ancak Financial Times’ın haberine göreyse borsaların bilançolar konusundaki beklentileri ise piyasa gerçekleri ile uyuşuyor.

S&P 500 şirketlerinin neredeyse tamamının bilanço raporunu paylaştığı ABD'de şirketler yıllık bazda yüzde 50'den fazla bilanço artışı gösteriyor. Bu durum ABD şirketlerinin on yılın en iyi çeyrek performansına ulaşılacağını gösteriyor. Geçen hafta sonuna kadar bilanço rapor eden şirketlerin yaklaşık yüzde 87'si tahminleri geride bıraktı. Bu oran borsa araştırmaları firması Refinitiv’in veri izlemelerine başladığı tarihten bu yana ulaşılan en büyük oran.

Borsagundem.com'un dış kaynaklardan derlediği verilere göre, STOXX 600 Endeksi’ndeki şirketlerin yarısına yakını bilanço paylaşımında bulundu. Bilanço raporların tahminlerle karşılaştırılması ise %92,8’lik bir büyümeye işaret ediyor. Avrupa’daki bu güçlü geri dönüş kıtada geçtiğimiz yıl başlayan pandeminin etkilerinden ekonominin kurtulmaya başladığını gösteriyor. Atlantik okyanusunun iki kıyısında bilançolar pandemi öncesi seviyelerin çok üzerinde.

Varlık danışmanlığı şirketi DWS’in Hisse Senedi Birimi Eş Başkanı Thomas Schuessler, "ABD'de harika bir bilanço sezonu geçirdik. Avrupa’da farklı olsun ki? Küresel bir ekonomiden söz ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Analistler neden başarısız oldu?

Analistler aşılanma kampanyalarının etkisiyle pandemi kısıtlamalarının hafiflemesi ve kamu sağlığı krizinin etkilerinin körelmesi durumuna hazırlıksız yakalandı. ABD bankaları bilanço sezonunu başlatmadan önce, analistler S&P 500'deki şirketlerin sadece yüzde 25’lik bilanço artışı kaydetmesini bekliyorlardı.

Avrupa'da, Kovid-19'un yeni dalgalarının kıtayı etkisi altına almasıyla analistlerin Ocak sonundaki yüzde 44'lük bilanço artışı beklentileri Şubat ayı sonunda yüzde 38 seviyelerine kadar düşürülmüştü. İlk çeyreğin sonunda, tahminler hala yüzde 47 seviyesindeydi. Sonuç olarak ABD'de olduğu gibi, şirketler beklenenin iki katı seviyesinde bilanço raporları paylaştılar.

Wells Fargo Asset Management Aktif Özkaynak Birimi Başkanı Ann Miletti, "Veriler muhtemelen haftadan haftaya iyileşmeye devam etti" açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar ekonomik toparlanmayı hafife almadı

Beklentiler ve gerçek sonuçlar arasındaki uyumsuzluk, hem analistler hem de şirketler için hızlı değişen bir duruma ayak uydurmanın ne kadar zor olduğunu vurgulayan pandeminin bir diğer özelliği olarak dikkat çekiyor. Wall Street, analistlerin S&P 500 bilançolarındaki düşüşü 10 yüzdelik puan hafife aldığı geçen yılın birinci çeyreğinde, ekonomik hasarı tam olarak tahmin edememişti.

Borsalar, iyi gelen bilanço rakamlarından büyük ölçüde etkilenmedi. Boğa piyasası yatırımcıları, analistlerin daha çekingen bilanço beklentilerine rağmen güçlü bir ekonomik toparlanmayı halihazırda fiyatlandıklarını öne sürdü.

Yıl başı ile bilanço sezonu başlangıcı arasında kabaca yüzde 10 yükselen S&P 500 ve Stoxx 600 o tarihten bu yana sabit seyirde işlem görüyor.

Asya borsaları, Güney Kore hariç geriledi

 

Avrupa borsaları güne düşüşle başladı

 

İngiltere’de enflasyon beklentiler dahilinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Enerjisa Aptalı hariç19 Mayıs 2021 19:08

    Neden olacak zaten önceden fiyatlanıyor da ondan.

  • Yün19 Mayıs 2021 18:27

    Yünsa 21 leri gösterip 12 lere çakacak kadar kaliteli speği varken.Şirket bunları izlerken küçük yatırımcı kime nasıl güvenecek........Nasıl yatırım yapacak........Eğer küçük şirketlerde bir kaç kişi at koşturacaksa,milleti perişan edecekse şirketleri halka açmayın.......Kendi pisliklerinde kendi kendilerine çalıp oynasınlar.

  • Mehmet Baydar19 Mayıs 2021 15:36

    Geçen ğandemiden beri borsalar ve bir çok Şirket çok fazla yükseldi. Batı borsalarında Çöküş den bahşediliyor. Yani yoğun kar satışlarından.. bu dönem Hisseye atlanacak dönem değil

  • Ali19 Mayıs 2021 14:09

    Zarar yazan yan tahtalarda spekler hisseleri marsa uçurdu...fakat bunlar da madur sayısı çoğalıyor...Bu kişilerin feryadı borsa ya yeni yatırımcı gelmesini engelliyor..

  • Sabır19 Mayıs 2021 13:38

    Fedin klavyesi bozulmuş tamir edince bol sıfırlı digital dolar basıp borsaları yeniden ateşleyecek

  • emmi19 Mayıs 2021 12:50

    o kadar ucuz firma varken hala fiyatlanmış firmalar ky arasında popüler-bunun sonucu olarakta yakın gelecekte borsa kumarhane olacak! 

  • Canan19 Mayıs 2021 12:45

    Ülke çökmek üzere. Acil kanal istanbul yapılıp toprakları satmazlatsa büyük buhran yaşanacak. Ülkenin borcu 500 milyar dolar ve ne fabrikamuz var ne de gelir kaynağımız.

  • Bir yorum19 Mayıs 2021 17:46

    Senin canın öyle istiyor!  Fettan  karı geçenlerde Netanyahu  benzetmesi yapacak kadar alçalıyorsa  birilerinde bir şeyler bırakmış demektir.  Alçaklığın ve aşağılık olmanın bütün misallerini bunlarda görmekteyiz.  

  • KERİM19 Mayıs 2021 15:06

    BİRAZDA BORCU VEREN CDS DEN PARAYI GÖTÜREN DÜŞÜNSÜN

  • Nobut 19 Mayıs 2021 13:35

    Fabrika yok öylemi?????? Ihracat rakamlarına bir baksana!

  • BEHLÜL GÖZÜKIRPIK19 Mayıs 2021 11:43

    Bu insanlar kadar daha aç gözlü bir mahlukat yoktur.Hisselerin çoğu tüm dünya da 1-66 kat yükseldi bunun bilanço kar satışla alakası yoktur daha ne olacak 100 000 kat mı yükselecek.biryerde kırılacak alanlara hayırlı ve uğurlu olsun.