E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBilançolar beklentileri aşarken Wall Street’te riskler artıyor---

Bilançolar beklentileri aşarken Wall Street’te riskler artıyor

Bilançolar beklentileri aşarken Wall Street’te riskler artıyor
30 Temmuz 2021 - 11:30 borsagundem.com

ABD borsalarında şirketlerin bilanço rakamları ekonomik toparlanma süreci boyunca analistlerin beklentilerini aştı. Bu ekonomik ortamda yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken tek risk FED politikaları değil


BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te bilanço sezonunun yarısı geride kaldı. Bilanço raporları büyük bir farkla beklentileri geride bırakıyor. Bununla birlikte üçüncü ve dördüncü çeyreklere hatta 2022’ye dair beklentiler gittikçe yükseliyor. Birçoklarına göreyse bu beklentiler yine de geride kalabilir.

Borsa araştırmaları şirketi Refinitiv’in verilerine göre ikinci çeyrekte şu ana kadar açıklanan bilançoların %86’sında yıllık bazda büyüme kaydedildi. Bu rakam 2009’un dördüncü çeyreğinden bu yana kaydedilen en yüksek oran. Bilanço rakamlarına göre şirket getirileri ise şimdiye kadar görülen en yüksek oran %21’i işaret ediyor.

CNBC’nin haberine göre analistler bu çeyrekte son birkaç çeyrekte olduğu gibi ekonomik toparlamanın boyutunu önemli ölçüde küçümsemiş görünüyorlar. Bilanço rakamları beklentilerin %18 üzerinde. Tarihsel verilere bakıldığında ise bilançolar raporlarının beklentilere göre ortalama yüzde 3 ila 5 farkla paylaşıldığı görülüyor.

Analistler neden doğru tahmin yapamıyor?

Bilanço analizi şirketi The Earnings Scout’un CEO’su ve Baş Finans Sorumlusu Nick Raich konuyla ilgili açıklamasında, “Analistler teker teker şirketleri kapsayan araştırmalar yapıyor. Onlar ekonomist değiller. Şirketlerin yatırımcı raporlarına bakıyorlar ve şirket öngörüleri genellikle çok daha muhafazakar kalıyor. Ekonomik beklentilerse kötüye gitmek yerine giderek daha fazla iyileşiyor” ifadelerine yer verdi.

Söz konusu ekonomik beklentiler şirketlerin gelir tablolarına da yansıyor. Şirket gelirleri %4,6 oranında beklentileri aşıyor ve bu alandaki tarihsel ortalamalarsa %1,1 seviyesinde. Şirket gelirlerinin beklentileri aşması ise bilanço tabloları için oldukça önemli bir gösterge.

Raich konuyla ilgili, “Gelir beklentilerinin aşılmasıyla dolar bazında ortalama rakamları değiştiriyorsunuz ve burada milyar dolarlardan bahsediyoruz. Milyar dolarlar söz konusu olduğunda %5’lik bir fark çok büyüktür” açıklamasında bulundu.

Yüksek şirket gelirleri aynı zamanda ABD’deki ekonomik toparlanmanın beklenenden daha güçlü gerçekleştiği fikrini de besliyor.

Tüm rakamlar pik yapsa da bilançolar yükselmeye devam ediyor

Ekonomik aktivitenin ve bilanço büyümesi rakamları yükselmeye devam etmesi, diğer bir deyişle tüm rakamların yükselmesi Wall Street’te aylardır devam eden hakim anlatılardan birisi oldu. Bu durum ikinci çeyrekte de devam ediyor.

Tüm bunlarla birlikte mali yılın ikinci yarısına ilişkin ekonomik göstergeler de güçlü olmayı sürdürüyor. Bilanço büyümeleri ikinci yarıda da hızlanırken analistlerin 2022’ye ilişkin tahminleri de dahil olmak üzere önümüzdeki bilanço dönemlerine yönelik tahminleri de ekonomik toparlanmayı hafife alıyor gibi gözüküyor.

Raich konuyla ilgili açıklamasında, “İkinci yarıya ilişkin bilanço büyümeleri neredeyse her gün artıyor ve 2022 rakamları da aynı şekilde yükselecek. Yani beklentiler hala çok düşük seviyelerde” sözlerini kullandı.

2022 rakamlarının gelmesine aylar var. Ancak toparlanmanın ¬boyutu o kadar büyük ki, bazı stratejistler şimdiden analistlerin tekrar yanılacağını söylüyor. Bank of America’nın ABD Hisse Senetleri ve Kantitatif Stratejiler Başkanı Savita Subramanian, “Bizim görüşümüze göre 2022 beklentileri çok düşük olabilir. Bunun üç sebebi var: öncü göstergelerdeki veriler, destekleyici politikalar ve Avustralya, Japonya ve gelişmekte olan dünyada aşılanma konusundaki hızlanma” açıklamasına yer verdi.

Hisse senetleri için tek risk FED olmayabilir

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) kolay para politikalarından beklenenden önce cayması birçok yatırımcı için borsalarda şok oluşturabilecek birincil risk olarak görülüyor. Ancak yükselen bilançolar borsalara ilişkin yeni riskleri de ortaya çıkarıyor.

Kâr marjı erozyonu

Birçok şirket bilançolarında önemli ölçüde yüksek miktarda emtia ve bazı durumlarda çalışan giderleri bildiriyor. Ancak bu şirketlerin büyük bir kısmı harcama yapmaya hazır nakit parayla donanmış tüketicilerin olduğu bir ortamda çok daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalabilir. S&P 500 şirketlerinin kâr marjları ilk çeyrekte %13’le rekor seviyeyi gördü. İkinci çeyrekte ise marjlar %13’ün biraz aşağısında kaldı.

Ekonomik ortamı ciddi biçimde değiştirebilecek Delta varyantı

Yatırımcılar delta varyantının ekonomik toparlanmayı yavaşlatabileceği ancak raydan çıkarmayacağı varsayımı üzerinde çalışıyorlar. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell Çarşamba günkü basın toplantısında bu anlatıyı destekledi ve vakalardaki son artış dalgası ekonomik olarak çok daha kısıtlı bir etki göstereceğini, Delta varyantının daha çok sağlık alanında sonuçları olacağını belirtti. Powell açıklamasında Delta varyantına ilişkin “Bunun etkisi ekonomik sadece birkaç aylık yavaşlama şeklinde olabilir ya da hiç etki yaratmayabilir. Ülkenin pek çok yerinde bunun bir etkisi olmayabilir ve bunun ekonomik etkilerinin ne olduğunu görmemiz gerekecek” ifadelerini kullandı.

FED’in faiz artırımı ve teşvikleri azaltması

Powell açıklamasında enflasyonun geçici olduğu görüşünde ısrara etti ve tahvil alım programının daralmasına ilişkin yol haritasında geri adım attı. FED Başkanı, “Zamanlama, hız ve düzen konusunda uygun netliği sağlayacağız. Bu konuda henüz bir karar verilmiş değil ve zamanlama konusunda size rehberlik verecek durumda değilim” açıklamasında bulundu.

Aşırı değerlenen hisseler ve mevsimsel zayıflık kısa vadeli endişe sebebi

Wall Street yatırımcıları tüm bu risklerin yanında Ağustos ve Ekim ayları arasında borsalarda görülen mevsimsel zayıflıkla hisse senetlerinin olağanüstü bir şekilde 2022 tahminlerinin 20 katından fazla değerlenmesi bileşiminin borsaların yakın vadedeki en önemli riski olabileceğini savunuyor.

Borsalarda uyarı sinyali veren değişim

 

Küresel borsaların seyrini değiştirecek yeni tehdit

 

Yüksek getirili borsa yatırımı için 5 kural

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)