E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiBilançoda ilk çeyreğin tahribatı tüm yılı etkiler mi?---

Bilançoda ilk çeyreğin tahribatı tüm yılı etkiler mi?

Bilançoda ilk çeyreğin tahribatı tüm yılı etkiler mi?
10 Mayıs 2021 - 10:24 borsagundem.com

Halkbank için, İş Yatırım hedef fiyatını 8,43 TL'den 6,50 TL'ye, Vakıf Yatırım, 6,48 TL'den 5,05 TL'ye, Yapı Kredi Yatırım 6,20 TL'den 4,80 TL'ye ve Şeker Yatırım 6,60 TL'den 5,30 TL'ye indirdi. Deniz Yatırım, 5,80 TL hedef fiyatını korudu

BORSAGUNDEM.COM

Halkbank (#HALKB) tarafından Cuma günü borsa kapanışı sonrasında yapılan açıklamaya göre,  ilk çeyrekte konsolide olmayan net kar 59,04 milyon TL oldu. Halkbank, 2021 Mart sonu itibarıyla aktif büyüklüğünü, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,1 artırarak 692,9 milyar TL'ye taşıdı. Bankanın toplam mevduatı 2020 Mart sonuna kıyasla yüzde 44,1 artışla 471,6 milyar TL oldu.

Halkbank'ın karında rekor düşüş

İş Yatırım, Halkbank için hedef fiyatını 8,43 TL'den 6,50 TL’ye indirirken, tavsiyesinin 'al' olduğunu belirtti.

İş Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Tahmin edildiği gibi zayıf ana faaliyet gelirleri çeyreğin kaderini çizdi, net kar ancak karşılık iptalleri ile sağlanabildi. Halkbank yılın ilk çeyreğinde TL 59mn solo net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı bizim ve piyasa tahminiyle tam uyumlu. Beklenildiği gibi banka ana faaliyet gelirleri açısından belki de tarihinin en kötü dönemini geride bırakmış durumda. Net faiz gelirlerinin negatif geçtiği çeyrekte, net kar bir önceki çeyreğe göre %88, geçene yılın ilk çeyreğine göre ise %93 geriledi. Yüksek fonlama maliyetleri ve düşük getirili (daha uzun vadeli) aktiflerin oluşturduğu negatif çekirdek kredi spredleri nedeniyle net faiz geliri eksiye geçmiş durumda. Banka TÜFEX kağıtları için kullandığı enflasyon varsayımını %15'e çıkarsa da net faiz gelirleri eksi bölgeye girmekten kurtulamadı. Halkbank'ın ilk çeyrekte net kar elde edebilmesinin nedeni yaklaşık TL3 milyar düzeyinde yazılan karşılık iptalleri ve tahsilat gelirleri sayesinde oluştu. Bundan sonraki çeyreklerde daha iyi net faiz geliri ve marjı beklememize rağmen ilk çeyreğin 2021 genel karlılığı üzerinde derin bir tahribata yol açtığını düşünüyoruz.

Sonuçlara piyasa tepkisinin daha çok nötr düzeyde kalacağını düşünüyoruz. Her ne kadar sonuçlar çeyreklik bazda özellikle net faiz geliri olarak en kötü çeyrek olarak tarihteki yeri alsa da bu sonuçlar ve net kar rakamı beklentiler dahilinde gerçekleşmiş durumda. Her ne kadar bundan sonraki çeyreklerde özellikle yılın ikinci yarısında ana faaliyet gelirlerinde kademi bir iyileşme beklesek de ilk çeyreğin tahribatı tüm yılı etkilemeye devam edecek. Banka için tüm yıl kar tahminimizi TL 3,9 milyardan TL 3,2 milyara indirirken, hedef hisse başı değerimizi de TL 8.43 düzeyinden TL 6,5 düzeyine çekiyoruz."

Vakıf Yatırım, Halkbank için hedef fiyatını 6,48 TL'den 5,05 TL'ye, 'al' tavsiyesini 'tut'a indirdi.

Vakıf Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Zayıflayan net faiz marjı net kara düşüş getirdi (=)

Halk Bankası 2021 yılı ilk çeyreği için piyasa tahminlerine paralel ancak bizim beklentimizin %24,8 altında 59 mn TL net kar açıkladı.

1Ç21'de temel olarak bankanın zayıflayan net faiz marjı sonucunda net karı çeyreksel %88,4, yıllık %92,8 oranında düşüş gösterdi. Son bir ayda endekse göre %5,4 negatif ayrışan banka için 6,48 TL olan hedef fiyatımızı 5,05 TL'ye revize ediyoruz. Banka için uzun vadeli "AL"  olan önerimizi ise "TUT"a indirirken, kısa vadeli "Endekse Paralel Getiri" tavsiyemizi sürdürüyoruz."

Yapı Kredi Yatırım, Halkbank için hedef fiyatını 6,20 TL'den 4,80 TL'ye indirirken, 'tut' tavsiyesini korudu.

Yapı Kredi Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"HALKB - 1Ç21 Finansal Sonuçlar: Beklentilere paralel zayıf operasyonel sonuçlar

Halkbank'ın net karı 1Ç21'de 59 milyon TL seviyesinde gerçekleşti (YKY beklentisi: 53 milyon TL ve piyasa beklentisi 59 milyon TL). Net kar bu çeyrekte çeyreklik %88 düşüş gösterirken, yıllık %93 gerileme kaydetti. 1Ç21 özkaynak karlılığı %0,6 seviyesinde gerçekleşti (2020: %6,9). Marjlardaki belirgin zayıflama beklentilerilerimize paralel gerçekleşirken, karşılık iptalleri karlılığı sınırlı destekledi.

Özet Görüşümüz

Halkbank'ın 1Ç21 net karı piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. Sonuçları hisse için nötr olarak değerlendiriyoruz. Son dönemde bankalar için değerlememizi etkileyen en temel konular: i) Merkez Bankası'nın Mart'ta gerçekleştirdiği 200 baz puan faiz artışı, ii)  beklentilerimizden daha yüksek gelişen enflasyon ve kurlar, iii) 2021 ve 2022 için kurumlar vergisinde artış, iv) bankaların 2021 itibarı ile temettü ödemeye başlamaları, v) özkaynak maliyetini %22 olarak güncellememiz (eski oran %19) oldu. Tüm bunlar neticesinde, Halkbank için TUT tavsiyemizi koruyoruz ve 12 aylık hedef fiyatımızı 4.80TL/pay olarak güncelliyoruz (önceki hedef fiyat 6.20TL). Hedef fiyatımız sınırlı %12 getiri potansiyeline işaret etmektedir. Halkbank güncel 2021 tahminlerimize göre 0.2x F/DD ve 10x F/K oranları ile işlem görmektedir. Hisse sene başından bugüne XU100'e göre %20 geride performans göstermiştir."

Şeker Yatırım, Halkbank için hedef fiyatını 6,60 TL'den 5,30 TL'ye revize ederken, 'tut' tavsiyesini sürdürdü.

Şeker Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Beklentilerin altında sonuçlar. Hedef fiyat 6,60 TL’den 5,30 TL’ye indirildi. 

HalkBank 1Ç21 solo finansal sonuçlarında 59 milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %88 azalma). Açıklanan net kar rakamı bizim 48 milyon TL olan tahminimizin %24 üzerinde ve 66 milyon TL olan piyasa beklentisinin %11 altında gerçekleşmiş oldu. Bankanın 3 aylık karı geçen yıla göre %93 azalarak %0,6 oranında son derece zayıf bir ortalama özkaynak karlılığına işaret etmektedir. Banka yönetimi 2021 bütçesinde değişikliğe gitmemiştir. Net faiz marjı, ücret ve komisyon gelirleri, büyüme ve özkaynak karlılığı beklentilerinde aşağı yönlü risk unsuru bulunmaktadır. 2020 yılında elverişli oranlarda kullandırılan kredilerin marjları ciddi şekilde baskılaması sebebiyle, negatif net faiz geliri (TRY99mn) çeyreğin ana olumsuz temasıdır.

Diğer bankacılık gelirleri, son derece güçlü tahsilatlar ve rekor yüksek düzeyde kredi karşılık iptalleri nedeniyle çeyreklik bazda önemli ölçüde artarak 3,36 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
Önemli ölçüde artan swap fonlama maliyetleri, 642 milyon TL seviyesinde yüksek ticari zarar çeyreğin diğer öne çıkan konularıdır.

1Ç21 finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından hisse üzerinde önemli bir etki beklemiyoruz. Makro tahminlerimizdeki değiklikler, kurumlar vergisi oranlarındaki artış ve sermaye maliyeti oranımızı 200 baz puan artırarak %15,5'e yükseltmemiz sebebiyle 6,60 TL olan hedef fiyatımızı 5,30 TL olarak revize ediyoruz. Yeni hedef fiyatımızın %23 artış potansiyeli bulunmaktadır. “TUT” tavsiyemizi koruyoruz. Hisse 2021T 3,6x F/K ve 0,2x F/DD çarpanlarıyla ve %6,8 ortalama özkaynak getirisiyle işlem görmektedir. Kredi-mevduat makasında ortalama üstü zayıflama sonucu negatif net faiz marjı. Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş net faiz marjı çeyreksel bazda 207 baz puan daralarak rekor seviyede düşük -%0,5 seviyesine gerilemiştir. Tüfe endeksli tahvil gelirlerindeki azalma (-%49) ve swap fonlama maliyetlerindeki artış (%204) marjları olumsuz etkilerken kredi-mevduat makası çeyreksel bazda 55 baz puan zayıflamıştır (VAKBN:-15bps) ve banka marj tarafında takip ettiğimiz bankalar arasında en zayıf performansı göstermiştir. Marjlarda yıllık 100 baz puan zayıflama modellenmektedir ve banka bütçesinde aşağı yönlü risk bulunmaktadır. Net ücret ve komisyon gelirlerinde toparlanma. Ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel bazda %11 artmıştır. Yıllık bazda ise sabit seyretmiştir ve kamu bankalarının %6 büyümesine göre zayıf bir performans sergilemiştir. Banka yönetimi 2021 yılı için orta %10 seviyesinde artış beklemektedir. Kredilerde devam eden pazar payı kayıpları.

Bankanın TL kredi büyümesi %0,4 seviyesinden %0,2 seviyesine gerileyerek kamu mevduat bankaların %1,4 çeyreksel büyüme performansının altında kalmıştır.

Toplam bireysel krediler çeyreksel bazda %3,2 daralmıştır. TL krediler piyasa payı 20 baz puan azalarak %14,2 seviyesine gerilemiştir. YP krediler (dolar bazında) çeyreksel %8,1 gerilemiştir.

Turizm sektörüne kullandırılan kredilerinin toplam krediler içindeki ağırlığı %6 seviyesinde olup özel bankaların %3-%4 ortalamasının üzerindedir. TL mevduatlar %0,9 artmış, YP taraf ise %6,4 oranında azalmıştır. Vadesiz mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı %19 seviyesinde sabit seyretmiştir. Güçlü tahsilat performansı. TGA rasyosu çeyreksel bazda 30 baz puan azalarak %3,5 seviyesine gerilemiştir. (VAKBN: %3,5, Kamu: %2,8). Yeni takibe intikal eden krediler (net) önemli ölçüde azalarak 4Ç20’deki 730 milyon TL seviyesinden -1,090 milyon TL seviyesine gerilemiştir. Rekor yüksek düzeyde provizyon iptalleri, IFRS 9 model revizyonu. Nakit kredilerden yapılan 1 milyar TL tahsilat, yeniden yapılandırılmış kredilerden 1,3 milyar TL tahsilat ve UFRS 9 model revizyonu sonucu tüm zamanların en yüksek seviyesinde 3,25 milyar TL tutarında fazla karşılık serbest bırakılmıştır. Toplam kredi riski maliyeti (net) rekor düşük -71 baz puan seviyesine gerilemiştir (VAKBN: -24bps). (Bütçe: 100 baz puan gerileme). İkinci ve üçüncü aşama kredi karşılıklarında gerileme, rakipler arası en zayıf toplam karşılık oranı. İkinci ve üçüncü aşama kredi karşılıkları 230 baz puan ve 130 baz puan azalarak %6,5 ve %64,0 seviyelerine gerilemiştir (VAKBN:% 79). Toplam karşılık oranı da 50 baz puan düşüşle %3,2 seviyesine gerilemiştir (VAKBN: %4,6) ve takip ettiğimiz bankalar arasında en düşük oran olmaya devam etmektedir.

Yeniden yapılandırılan kredilerin ağırlığı 20 baz puan artarak %3,5 seviyesine ulaşmıştır. İkinci aşama kredilerin toplam krediler içindeki ağırlığı da 70 baz puan daha artarak rekor düzeydeki %9.0 seviyesine yükselmiştir. Faaliyet giderleri diğer giderlerdeki azalmaya (Çeyreksel: -%10) bağlı olarak çeyreklik bazda sınırlı %2 arttı. Yıllık bazda artış ise %15 seviyesinde olup bütçe beklentisiyle uyumludur. Sermaye yeterliliğinde zayıflama. Bankanın ana ve çekirdek sermaye yeterlilik rasyoları çeyreksel bazda 110 ve 90 baz puan azalarak %17,1 ve %14,1 seviyelerine gerilemiştir."

Deniz Yatırım, Halkbank için 5,80 TL hedef fiyatını ve 'al' tavsiyesini korudu.

Deniz Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Halk Bankasi
Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY4.30
Hedef Fiyat/Hisse TRY5.80
Getiri Potansiyeli 35%
HAO 23%
Piyasa değeri TRY10,637 mln

HALKB 1Ç21 Finansalları Değerlendirmesi / sınırlı olumsuz

Halkbank 1Ç21 konsolide olmayan finansallarında 59 milyon TL net kar açıkladı. Bankanın net kar rakamı bir önceki döneme göre %88, geçen yılın aynı dönemine göre ise %93 oranında daralırken, dönemsel özsermaye karlılığı %0.6 olarak gerçekleşmiştir. Piyasa beklentisi 66 milyon TL, bizim beklentimiz ise 88 milyon TL seviyesinde idi.

Hisse için AL önerimizi koruyoruz, hedef fiyatımız ise 5.80 TL’dir.

Halkbank’ın TL cinsi kredileri 1Ç21’de bir önceki döneme göre hemen hemen yatay kalırken, YP cinsi kredileri ise Dolar bazında %7.1 daralmıştır. Kredi kartı kredilerindeki %2.1’lik büyüme haricinde, bireysel segmentte belirgin bir büyüme gözlenmemiştir. TL Ticari kredilerde ise %1.5 kadar sınırlı bir yükseliş göze çarpmaktadır. Mevduat tarafı da kredilere paralel bir seyir izlemiştir. TL mevduatlar
%0.9 ç/ç artarken YP mevduat hacmi Dolar bazında %5.4 ç/ç daralmıştır. Bankanın toplam mevduatının krediye dönüşüm oranı %91 ile rahat bir seviyededir. Sermaye Yeterlilik Oranları ise toplamda %14.6 çekirdekte ise %9.9 olarak gerçekleşmiştir. Net takibe intikal -1.1 milyar TL olarak gerçekleştiği için takipteki kredi oranı yaklaşık 30 baz puan düşüş ile %3.49 seviyesinde gerçekleşmiştir. Grup 2 kredilerinin payı bir önceki döneme göre 60 baz puan artış ile %9.0 olurken Grup 2 ve 3 krediler için ayrılan karşılık oranları sırası ile %6.5 ve %64.0 olarak gerçekleşmiştir (4Ç20: %8.8 ve %65.3). Karşılık oranları belirgin bir şekilde değişmemesine rağmen karşılıklardaki çözülme ile net kredi riski -%0.7 olarak gerçekleşmiştir. Tüm yıl için beklentimiz 60 baz puan gerileme %1.1 seviyesindedir. 214 baz puanlık çeyreksel marj daralmasına TL mevduatlar 127 baz puan ile katkı sağlarken, TÜFE’ye endeksli bonolar da 110 baz puan katkı sağlamıştır. 2021 tüm yıl için beklentimiz swap dahil net faiz marjının 160 baz puan gerileyerek %2.1 seviyesinde olabileceği şeklindedir.

Bankacılık hizmet gelirleri regülasyon değişikliği ve pandemi etkisi ile 1Ç21’de yıllık bazda %0.4 artarken, faaliyet giderleri ise aynı dönemde %15.8 oranında artış kaydetmiştir.

Daha yavaş kredi büyümesi nedeniyle bankacılık hizmet gelirlerinin 2021 yılının tamamında yıllık %3.8 artış kaydederken, operasyonel giderlerin ise %16.9 yıllık artabileceğini tahmin ediyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)