E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBilanço beklentileri: Bankalar mı, sanayi mi?---

Bilanço beklentileri: Bankalar mı, sanayi mi?

Bilanço beklentileri: Bankalar mı, sanayi mi?
22 Nisan 2021 - 17:12 borsagundem.com

Kurumların 2021 1. çeyrek bilanço döneminde şirket, hisse ve sektör bazında beklentileri açıklandı.

BORSAGUNDEM.COM

Gelecek hafta itibarıyla şirketler 2021 yılı ilk çeyrek finansal tablolarını açıklamaya başlıyor. Yatırımcıların yakından izlediği mali tablolar pandemi sürecinde ve kur oynaklıklarıyla hisse değerlemelerinde öne çıkıyor.

Kurumların bilanço döneminde şirket, hisse ve sektör bazında beklentileri açıklandı.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler, Gedik Yatırım, Deniz Yatırım ve Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan 1. Çeyrek finansa sonuç beklentileri şu şekilde:

OTOMOTİV VE ÇELİK LİDERLİĞİNDE

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan analizde, "1Ç21’de otomotiv ve çelik liderliğinde” başlığıyla, analizin devamı:

1Ç21 Bilanço dönemi geldi. Finans dışı sektör sezonu 26 Nisan’da Arçelik ile açacakken, Bankacılık sektörü ise sezonu Akbank ile 28 Nisan tarihinde açıyor. Şirketlerin bilanço açıklama son tarihi konsolide olmayan şirketler için 30 Nisan ve konsolide olan şirketler için 10 Mayıs. 1Ç21 döneminde de “Otomotiv”, “ Çelik” , “Petrokimya ” ve “Beyaz Eşya” sektörleri kazandıranlar olurken, “Havacılık” ve “Petrol/ Gaz” sektörlerindeki cansızlık devam ediyor.

Bankacılık tarafına baktığımızda ise 1Ç21 döneminde takip ettiğimiz bankaların karlarının toplamda geçen yılın aynı dönemine kıyasla %1 azalmasını, 4Ç20’ye kıyasla ise %22 yükselmesini bekliyoruz.

1Ç21 döneminde bütçelenenden daha güçlü bir karlılık performansı göreceğiz. Ama unutmayalım ki son dönemdeki bozulma 22 Mart itibariyle başladı. Yükselen faizlerin mali tablolar üzerindeki 2Ç21 itibariyle görülecektir.

1Ç21’de güçlü finansallarıyla öne çıkacak hisselerin DOAS, OTKAR, TTRAK, SOKM, PETKM, EREGL, KRDMD, TAVHL, ARCLK, SISE, YATAS olmasını bekliyoruz."

Analizin tamamı için tıklayınız…

ÖZEL BANKALAR TARAFINDA DÜŞÜŞLER GÖRÜLEBİLİR

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler tarafından hazırlanan analizde ise bankacılık ve sanayi şirketlerinde güçlü sonuçlar beklenen şirketler açıklanıyor.

"Gedik Yatırım 1. Çeyrek 2021 Tahminleri

Çeyreksel bazda güçlü sonuçlar beklediğimiz sanayi şirketleri: Yılın ilk çeyreğinde dayanıklı tüketim ve hafif ticari araç pazarı yüksek bir performans göstererek sırasıyla yıllık %40 ve %60 büyüme gösterdi.

Bunun yanında çelik sektörünün ise (Erdemir ve Kardemir) fiyatlardaki artış trendinden olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Telekom şirketleri ise (Turkcell ve Türk Telekom) veri kullanımındaki artışın da desteği ile güçlü finansallar açıklamaya devam edecektir. Bu çeyrek olumlu rakamlar açıklamasını beklediğimiz diğer şirketler ise Petrokimya marjlarındaki artışın olumlu yansımasıyla Petkim, kord bezi segmentinin güçlü katkısıyla Kordsa, yerel talepteki artış sayesinde

Indeks, zırhlı araç sevkiyatlarının hız kazanmasıyla Otokar ve yurtdışı segmentlerin katkısı ile maliyet tedbirlerinin desteklemesi sayesinde Coca Cola, olarak ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan havacılık segmentinin ise daralmanın etkisi ile zayıf finansallar açıklamasını bekliyoruz. Bunun yanında Tüpraş ise stok karına rağmen ürün marjlarının zayıf seyri ve kur farkı giderlerinden olumsuz etkilenecektir. 

Bankacılık sektörü karlılıkları: Özel bankalarda makul net kar rakamları beklerken, faaliyet marjlarında, artan fonlama maliyeti ve azalan enflasyona dayalı tahvil getirileri kaynaklı düşüşler beklemekteyiz. Öte yandan, bu düşüşlerin (a) güçlü komisyon gelirleri, (b) kontrol altında olan faaliyet giderleri, (c) trading kaleminde geçen çeyreklerden daha olumlu performans (swap hariç), ve (d)  provizyon giderlerindeki azalış ile desteklenmesini beklemekteyiz.

Özel bankalar içerisinde benzerlerinden daha az marj düşüşü beklediğimiz Yapı Kredi göreceli olarak öne çıkabilir. Kamu bankalarının ise marj daralmalarının özel sektör bankalarından daha sert olmasını bekleriz."

Analizin tamamı için tıklayınız…

GÜÇLÜ BEKLENTİLER

Deniz Yatırım Strateji Bölüm Müdürü Orkun Gödek tarafından hazırlanan analizde, "2021 yılı ilk çeyrek dönem finansalları gelecek hafta açıklanmaya başlıyor. Aşağıda bankalar ve sanayi hisseleri için kar tahminlerimizi görebilirsiniz. Bu dönemde perakende, otomotiv, petrokimya sektörlerinde güçlü operasyonel sonuçlar bekliyoruz. Hisse bazında bakıldığında, birleşme, talepteki toparlanma ve olumlu kur etkisiyle SISE, güçlü marjlar ve kur etkisiyle PETKM, güçlü talep desteği ve düşük baz etkisiyle SOKM, finansal giderlerin azalmasıyla MGROS ve güçlü ihracat katkısıyla FROTO’nun yıllık bazda belirgin net kar artışı kaydedeceğini tahmin ediyoruz" deniliyor.

DEMİR ÇELİK, OTOMOTİV VE ÇİMENTO SEKTÖRLERİNDE GÜÇLÜ SONUÇLAR BEKLİYORUZ

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan analizde de, "Yılın ilk çeyreği, yurt içinde ve yurt dışında vaka sayılarındaki yükselişle birlikte aşılamanın daha da ön plana çıktığı, ekonomik aktivitenin ise toparlanmaya devam ettiği bir dönem oldu. Özellikle ABD'de uzun süre gündem olan teşvik paketinin mart ayında yürürlüğe girmesi ve aşılamanın ivme kazanması, küresel piyasalarda iyimser havanın korunmasını sağladı. Yurt içinde ise ekonomik aktivitedeki canlılık devam ederken, özellikle mart ayı sonrasında vaka sayılarındaki artış, TL'deki değer kaybı ve faizlerdeki yükseliş eğilimi ile birlikte, Borsa İstanbul'da bir düzeltme süreci yaşandı.

Borsa İstanbul'daki finans dışı şirketlerin 1Ç21 dönemine ilişkin konsolide olmayan sonuçlarını açıklaması için son gönderim tarihi 30 Nisan olması nedeniyle, 1Ç21 finansalları ile ilgili takvim nisan ayının son haftasında yoğunluk kazanacak. Bankaların konsolide olmayan sonuçları için son gönderim tarihi 10 Mayıs olurken, 28 Nisan tarihinde 1Ç21 sonuçlarını açıklayacak olan ilk banka Akbank olacak.

Finans dışı şirketler için 1Ç21 konsolide sonuçların son gönderim tarihini 10 Mayıs, bankalar için ise 20 Mayıs olarak takip edeceğiz.

Bankaların 1Ç21'de net faiz marjında daralma, komisyon gelirlerinde ise toparlanma bekliyoruz

Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların 1Ç21'de net karında, bir önceki çeyreğe kıyasla %14,5, yıllık bazda ise %8,6 artış öngörüyoruz.

2021 yılının ilk çeyrekte artan fonlama maliyetlerine bağlı olarak daralan kredi-mevduat makası, normalleşen TÜFEX gelirleri ve swap maliyetlerindeki yükseliş sonucunda bankaların net faiz marjında çeyreksel ortalama 90 bp daralma bekliyoruz. Ayrıca aynı dönemde yüksek faiz oranları ve işlem sayılarındaki artışın katkısı ile bankaların komisyon gelirlerinde toparlanma öngörüyoruz. 1Ç’de bankaların azalan sorunlu kredi intikalleri ile bir önceki çeyreğe göre risk maliyetlerinden azalma olacağını bekliyoruz. Öte yandan,  yüksek seyreden faiz oranlarının etkisi ile bankaların TL kredi hacimlerinde ortalama %4,0 seviyesinde artış beklerken, YP tarafta ise zayıf seyrin devam edeceğini öngörüyoruz.

Mevduat bankaları arasında, 1Ç21'de, bir önceki çeyreğe göre, net karını en çok artırmasını beklediğimiz bankanın, %70,7 net kar büyümesi öngördüğümüz Yapı Kredi Bankası (Hedef Fiyat: 3,80 TL, KVÖ: Endeks Üzeri Getiri, UVÖ: AL) olacağını tahmin ediyoruz. Aynı dönemde net faiz marjındaki gerileme nedeniyle Halk Bankası'nın (Hedef Fiyat: 6,48 TL, KVÖ: Endekse Paralel Getiri, UVÖ: AL) %84,7 düşüş ile net karı en fazla gerileyen banka olacağını değerlendiriyoruz. Aynı zamanda bu dönemde Yapı Kredi Bankası'nın %7,0 büyüme ile çeyreksel bazda en yüksek kredi büyümesi elde eden banka olacağını tahmin ediyoruz.

Demir çelik, otomotiv ve çimento sektörlerinde güçlü sonuçlar bekliyoruz

1Ç21 döneminde araştırma kapsamımızdaki finans dışı şirketler için satış gelirleri ve FAVÖK tarafında sırasıyla yıllık %32 ve %51 büyüme öngörürken, net karlılık tarafında ise %104 yükseliş görmeyi bekliyoruz. Özellikle kurlarda yaşanan hareketliliğe bağlı olarak,  fiyatlarda artış görüleceği beklentisiyle yurt içinde öne çekilen talebin, otomotiv sektörü (FROTO-DOAS-TOASO) şirketlerinin finansallarına pozitif yansımasını bekliyoruz. Ürün fiyatlarındaki artışa bağlı olarak demir çelik sektörü (KRDMD-EREGL) şirketlerinin 1Ç21 finansallarında hem operasyonel hem de net karlılık tarafında oldukça güçlü sonuçlar kaydedeceklerini öngörüyoruz. Yurt içinde yükselen talep ve fiyat artışlarının yanı sıra ihracat tarafında kurun etkisiyle araştırma kapsamımızdaki çimento sektörü (AKCNS-CIMSA)  şirketlerinin yıllık bazda güçlü performans sergilemelerini bekliyoruz. Hem ihracat hem de yurt içi talebin güçlü seyrettiği dayanıklı tüketim sektörü şirketlerinde (ARCLK-VESTL) güçlü operasyonel performansın bu çeyrekte de süreceğini düşünüyoruz. Gıda perakende sektörü (BIMAS-MGROS-BIZIM) şirketlerinin operasyonel ve net karlılık tarafında sergiledikleri pozitif ivmeyi 1Ç21'de de korumalarını bekliyoruz.

Savunma sanayi şirketlerinden OTKAR'ın operasyonel ve net karlılık tarafında yıllık bazda güçlü büyümeler kaydedeceğini öngörüyoruz.

Düşük sezon ve salgın etkileri nedeniyle havacılık sektörü şirketlerinin (PGSUS-THYAO) zayıf sonuçlar açıklamasını beklerken, TAVHL'nin Tunus’taki borç yapılandırmasının etkisiyle birlikte, sektör şirketlerinden farklılaşarak 1Ç21'i net kar ile tamamlayacağını öngörüyoruz. "

Analizin tamamı için tıklayınız…

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MeToKo23 Nisan 2021 23:43

    ereğli, aksa, sarkuysan, persan, kordsa, hektaş, karel, otokar, cemtas

  • ANALİST23 Nisan 2021 22:44

    temel rasyoları  enguclü     ÇİMSA

  • Borsacasusu23 Nisan 2021 17:06

    Ülker nerde oğlum Ülker nerde.b.k gibi para kazanıyor.gormezden geliyorsunuz... çünkü pozisyonunuz yok.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU23 Nisan 2021 23:03

    BEN ÜLKERİ 2020 YILI TEMMUZ AYINDA 27 TL DEN ALDIM TAM ZARARIM 75000 TL CİRO GÜZEL.KAR ONDAN GÜZEL FAKAT GEL GELELİM HEP ÜLKER KENDİNE ÇALIŞMAKTA YATIRIMCILARINA KAPI GÖSTERMEKTEDİR.

  • Battık23 Nisan 2021 16:55

    Dolar 8.50 oldu

  • 🤔22 Nisan 2021 19:10

    Ne iş bize sürekli rus çin geliyor şunu anlamadım diğerlerinden alamıyormuyuz da gelmiyor.? Yoksa bize vermiyorlar sipariş çok diye bir açıkladanızda anlasak öyleya rus ve çin alabildiğimize göre onlarda üretim sıkıntısı yok veya almak için sırada bekleyen yok????

  • Yorum22 Nisan 2021 18:54

    Ramazandan dolayı aşı olmak istemeyen varsa o zaman 50 yaş üstünü hatta 45 yaş üstünü aşı raandevusunu aç bu yaş gurubunda aşı olmayı dört gözle bekleyen insanlar var aşı olmak istemeyen olmasın onların ikna olmasını mı bekleyecek bu insanlar ayrıca Rus aşısı getiriyorsunuz etkinliği yüksek bir aşı bu aşı hemen 50 milyonluk bir anlaşma yapın öyle 2 milyon 3 milyonluk anlaşma yapmayın ve ivedilikle bu aşıyı getirin biontekler geliyor mu onu da boşlamayın acil bu ülkenin 30 40 milyon daha aşılanma lazım yoksa bu yılı Turizim açısından kaybedeceğiz hızlı hızlı olalım Nisan ayı ayı dediniz Nisan ayı fos çıktı öncesindede mar mart diyordunuz oda fos çıktı

  • Ferdi23 Nisan 2021 23:09

    Eleştiri dediğin zaman böyle adam gibi yapıcı olacak. Eksikleri dile getirecek. Zirvasindan zirvesine iftira ve yalanla kahpe gibi hareket etmeyecek. Tebrikler