E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden'ın kürtaj yasası Senato'ya takıldı---

Biden'ın kürtaj yasası Senato'ya takıldı

Biden'ın kürtaj yasası Senato'ya takıldı
12 Mayıs 2022 - 10:08 borsagundem.com

ABD Senatosu'ndaki Demokratlar, kadınların ülke çapında kürtaj hakkını düzenleyen yasa tasarısı Senato'da 49’a karşı 51 oyla reddedildi

ABD Senatosu'ndaki Demokratlar, kadınların ülke çapında kürtaj hakkını düzenleyen yasayı bugün oylamaya sundu. Tasarı ABD Senatosu’nda 49’a karşı 51 oyla reddedildi. Tasarının geçmesi için gerekli olan 60 oy sayısına ulaşılamadı.

Başkan Joe Biden tarafından oylamayla ilgili yapılan yazılı açıklamada ‘‘Bir kez daha Anayasa Mahkemesi’nde temel haklar tehdit altındayken Senato’daki Cumhuriyetçiler Kadınların Sağlığının Korunması Tasarısı’nın geçmesini engelledi. Harekete geçmekte yaşanan bu başarısızlık kadınların haklarının benzeri görülmemiş derecede tehlike altında olduğu bir dönemde geldi ve bu Amerikan halkının çoğunluğunun iradesine ters düşüyor’’ denildi.

Biden, ‘‘Kongre’de hiçbiri tasarıya oy vermeyen Cumhuriyetçiler kendi vücutlarıyla, aileleriyle ve hayatlarıyla ilgili en kişisel kararı alırken Amerikalılar’ın haklarının karşısında durmaya karar verdi’’ ifadelerini kullandı.

Biden açıklamasında, ‘‘tercih hakkının’’ korunabilmesi için seçmenlere Kasım ayındaki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’ne daha fazla tercih hakkından yana senatörü seçmeleri çağrısı yaptı. Biden, ‘‘Öyle olursa Kongre tasarıyı Ocak ayında geçirebilir ve masama koyabilir, ben de imzalayabilirim. Kadınları’ın Sağlığının Korunması Yasası’nın güvence altına alacağı şeyler; sağlık, güvenlik ve ülkemiz için hayati. Bu tasarı bugün geçmese de yönetimim kadınların üreme sağlığı hizmetlerine erişimini korumak için mücadele etmeye devam edecek’’ sözlerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin federal kürtaj hakkı kararını bozacağına ilişkin mütalaa taslağının sızdırılması nedeniyle planlanan protesto amaçlı oylamanın başarısız olmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Çoğu Cumhuriyetçi senatör kürtaja karşı ve Demokratlar’ın kılpayı üstünlüğü, 100 üyeli Senato’da çoğu yasanın geçmesi için gereken 60 oyun alınması için yeterli olmuyor. Ancak Demokratlar, oylamanın 8 Kasım Kongre ara seçimlerinde sandalyelerini koruma hatta daha fazla sandalye kazanma şanslarını arttıracağını umuyor.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer dün Genel Kurul oturumunda yaptığı konuşmada, kürtaj haklarını koruma amaçlı oylamanın, her senatörün rengini ortaya koyacağını söylemişti.

ABD’de kürtaj haklarıyla ilgili yıllardır süren mücadele, Anayasa Mahkemesi’nin ülke çapında kürtajı yasallaştıran 1973 tarihli Roe v. Wade kararını yakında bozacağına işaret eden bir mütalaa taslağının 2 Mayıs’ta sızdırılmasıyla yeniden şiddetlendi.

Üreme sağlığı haklarını savunan Guttmacher Enstitüsü'ne göre, karar bozulursa en az 26 eyalet, kürtajı tamamen yasaklamaya ya da ağır şekilde kısıtlamaya hazır.

Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, USA Today gazetesine geçen hafta yaptığı açıklamada, karar bozulursa gelecekte Cumhuriyetçiler’in kontrolunda bir Senato'nun kürtajı ülke çapında kısıtlayan bir yasa talep etmesinin "mümkün" olduğunu söylemişti.

Bu açıklama basında geniş şekilde yer alınca McConnell dün düzenlediği basın toplantısında, ne Demokratlar’ın ne de Cumhuriyetçiler’in kürtaj yasasını Senato'dan geçirmek için gereken 60 oyu güvence altına alabileceğini belirtmişti. McConnell, "Bu konu eyalet düzeyinde ele alınacaktır" demişti.

Temsilciler Meclisi geçen Eylül ayında, 211’e karşı 218 oyla, kürtaj hakları yasasını geçirmek için oy kullanmıştı. Bugün Senato’da oylanan tasarı, Temsilciler Meclisi’nde oylananla neredeyse aynı.

Bazı Demokratlar, federal kürtaj hakkına karşı bir hamlenin, seçmenlerini harekete geçirerek ve daha fazla kadını kendi taraflarına çekerek, ara seçimlerde ellerini güçlendireceğini düşünüyor.

Anketler kürtaj hakkından yana

Mütalaa taslağının sızdırılmasından bu yana yapılan anketler, Amerikalılar’ın çoğunun kürtaj hakkından yana olduğunu gösteriyor. Bugün yayınlanan Politico-Morning Consult anketi de Amerikalılar’ın yarısından fazlasının, ara seçimlerde kürtaja erişimi destekleyen bir adaya oy vermenin önemli olduğunu söylüyor.

Ankete katılanların yüzde 58'i, gelecek Kasım’daki seçimlerde tıbbi prosedüre erişimi destekleyen bir adaya oy vermenin "çok önemli" veya "biraz önemli" olduğuna inanıyor.

Yüzde 11'lik kesimse böyle bir adaya oy vermek konusunda “çok önemli değil” diyor. Katılımcıların yüzde 20'sine göre ise bu “hiç önemli değil.”

Ara seçimlerde kürtaja karşı çıkan bir adaya oy vermenin ne kadar önemli olduğu sorulduğunda ise ankete katılanların sadece yüzde 39'u bunun “çok önemli” veya “biraz önemli” olduğunu söylerken, yüzde 48’lik kesim “çok önemli değil” veya "hiç önemli değil" diyor.

Ankette katılımcılara, kürtajı anayasal bir hak olarak kabul eden 1973 tarihli Roe v. Wade kararının iptal edilmesi gerektiğine inanıp inanmadıkları da soruldu.

Katılımcıların yüzde 53’ü yani yarıdan fazlası Anayasa Mahkemesi’nin kararının bozulmaması gerektiğini söylerken, yüzde 28'i iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Mahkeme taslağının sızdırıldığı Politico ile araştırma şirketi Morning Consult’ın ortak anketi, 6 Mayıs ile 9 Mayıs tarihleri arasında 2 bin 5 kayıtlı seçmenle gerçekleştirildi. Anketin hata payı yüzde 2. (Amerikanın Sesi)

ABD Başkanı Biden'dan 'kürtaj' çıkışı: Temel haktır

 

Trump, kürtaja fon desteğini yasakladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)