E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBiden’ın ikinci yılı borsalara iyi gelmeyebilir---

Biden’ın ikinci yılı borsalara iyi gelmeyebilir

Biden’ın ikinci yılı borsalara iyi gelmeyebilir
29 Eylül 2021 - 13:49 borsagundem.com

Tarihsel veriler ABD başkanlarının görev sürelerinin ikinci yılında borsaların düşmeye eğilimli olduğunu gösteriyor. Ancak borsa yazarı Mark Hulbert’e göre yatırımcıların bu tür tarihsel verileri derinlemesine incelemesi gerekiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri Joe Biden başkanlığındaki ikinci senesine girmeye hazırlanıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırımcılar, ABD başkanlarının yıllık performansını inceleyerek borsaların gidişatına ilişkin ipuçları yakalamaya çalışıyor.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert geçmişteki ABD başkanlarının 4 yıllık görev sürelerine bakıldığında başkanın 2. yılının borsaların en kötü performans gösterdiği dönem olduğunu belirtiyor. 

Mark Hulbert, 1896 yılında kurulan Dow Jones Endeksi’nin kuruluşundan bu yana başkanların görevdeki ikinci yılları dahil edilmediğinde şu anki performansından yüzde 9 daha iyi bir seviyede olacağına dikkat çekiyor.

Ancak borsa yazarına göre, bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı değil. Zira yıllık performanslarda çok sayıda değişkenin var olması nedeniyle kesin bir sonuca ulaşmak mümkün olmuyor. Örnek vermek gerekirse Dow Jones Endeksi’nin kuruluşundan bu yana başkanların yarısından fazlasının ikinci yılında yükseliş göstermiş. Üstelik Hulbert’in derlediği verilere göre endeks son dört başkanın 2. yılında ortalama %13,1 oranında yükseliş göstermiş.

Bu nedenle yatırımcıların herhangi bir yatırım kararına ulaşmadan önce söz konusu verileri daha derinlemesine araştırması gerekiyor.

ABD başkanlık seçimi döngüsü tarihçesi

ABD başkanlık seçimi döngüsü, başkanların ve siyasi partilerinin tartışmasız bir biçimde yeniden seçilmek istediklerine dair bir yargıya dayanıyor. Bu düşünceye göre başkanlar bir sonraki seçim dönemi gelene kadar ekonominin şahlanması için meyvesini almayı bekledikleri tüm ekonomik hamleleri erkenden gerçekleştiriyor.

Hulbert’e göre tarihsel veriler bu teoriyle tutarlı olsa da bu tutarlılığın oldukça zayıf kaldığı görülüyor. 1896’dan bugüne kadar başkanların ikinci yıllarında Dow Jones Endeksi’nin ortalama %1,8 getiri sağladığı görülürken bu tarih 1940’a çıkarıldığında ise endeks getirisi %2,9’a kadar tırmanıyor. Hulbert 1930 yılından itibaren ABD başkanlarının ekonomiye daha fazla etki edebilecek güce sahip oldukları düşüncesi nedeniyle 1940 tarihini seçtiğini belirtiyor.

Rakamlar başkanların ikinci yıllarının en zayıf yılı olduğunu gösteriyor olsa da Hulbert ortalama getiri ile diğer üç yıl arasındaki farkın istatistikçiler için bir model ifade etmediğini belirtiyor. Zira istatistik bilimine göre bir modelin gerçek olup olmadığının belirlenmesi için %95’lik güven düzeyi gerekiyor. Aslına bakılırsa başkanlık görev süresince istatistiksel açıdan anlam taşıyan tek önemli veri başkanların üçüncü yıllarına ait.

Hulbert’in istatistiklerine göre başkanların görev sürecinin üçüncü yılında 1896’dan itibaren Dow Jones Endeksi %13,9 oranında yükseliyor. Söz konusu istatistik 1940 yılından itibaren alındığında ise yükseliş %19,9’a yükseliyor. Bu verilerin sonucunda ise ortaya çok farklı bir tablo çıkıyor. İstatistiklere göre başkanların borsalar için en başarılı yılın görev sürelerinin üçüncü yılı olduğunu anlaşılabilir.

 

Biden yönetiminin Kongre'de ekonomik plan telaşı

 

Ünlü baş stratejistten yüzde 10’luk düzeltme uyarısı

 

Biden destekçilerini kaybediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cahit S29 Eylül 2021 22:24

    Habire Risk katsayısı Yüksek haberler. Anlaşılan borsaları güzel düşürecekler

  • TAMİZ KARTALGÖZ29 Eylül 2021 20:45

    bizi ilgilendirmez biz kendi borsamıza bakalım dolar bazında bizim borsa beleş.

  • Gerçekçi olalım29 Eylül 2021 20:59

    Dolarla mı maaş alıyoruz!! TL nezdinde son derece pahalı hale geldi

  • Sadi29 Eylül 2021 20:14

    Zaten son dönem sabah-akşam risk haberi çıkıyor. Para babaları borsaların iyi bir şekilde düşmesini istiyorlar olmalı