E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden'dan şoke eden İran kararı---

Biden'dan şoke eden İran kararı

Biden'dan şoke eden İran kararı
07 Şubat 2021 - 19:12 borsagundem.com

ABD Başkanı Joe Biden uranyum zenginleştirme işlemleri durdurulana kadar İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden'den ABD-İran ilişkilerinin gerginliğini arttıracak yönde bir açıklama geldi. Biden İran'a uygulanan yaptırımların uranyum zenginleştirme işlemleri durdurulana kadar kaldırılmayacağını açıkladı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde gerilen ABD-İran ilişkilerinin Joe Biden dönemiyle birlikte yumuşaması bekleniyordu. Biden'ın seçilmesiyle birlikte tüm dünyada yaptırımların yumuşatılması yönünde ilerlerken ABD Başkanı şaşırtıcı bir kararla İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmayacağını açıkladı.

ABD Başkanı, 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk televizyon mülakatını CBS kanalına verdi. Tamamı bugün yayınlanacak röportajın İran'la ilgili yayınlanan bölümünde Biden, nükleer anlaşmaya dair önemli açıklamalarda bulundu.

Biden, "Önce ABD, İran'ı müzakere masasına getirmek için yaptırımları kaldıracak mı?" şeklindeki soruya, "Hayır. Önce onların uranyum zenginleştirmeyi durdurması gerekiyor." yanıtını verdi.

Biden yönetimi, daha önceki açıklamalarında belirli şartların gerçekleşmesi halinde İran'la nükleer anlaşmaya yeniden dönme niyetinde olduğunu bildirmişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin nükleer anlaşmadan kaynaklanan taahhütleri yerine getirmesi için önce ABD'nin tüm yaptırımları kaldırması gerektiğini belirtmişti.

İran ile nükleer anlaşma

İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Donald Trump'ın başkanlığa gelmesinin ardından ABD, 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020'de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı.

ABD'de göreve gelen Joe Biden yönetimi, Tahran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu. İran ise anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaşmaya dönmesi ve yaptırımları kaldırması gerektiğini bildirmişti.

Biden yönetiminden İran'a jest: Nimitz uçak gemisi Ortadoğu'dan çekildi

 

ABD Husileri terör listesinden çıkarıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AGOP SEMİZYAN07 Şubat 2021 22:48

    Dostumuz biden iktidara geldi.abd nin dostu muhalefet partisini abd ile ortak çalışarak   iktidara getirecek ve abd emir verecek yeni iktidara suriye, libya ve ıraktan Türkiye yi çektirecekler ve karabağ tekrar bize tıpış tıpış verilecektir.

  • Kamil07 Şubat 2021 21:24

    Yalta'da Dünya Roosvelt ve Stalin arasında paylaşıldı. Çin Abd icadıdır.  Dünyayı yok edecek silahlar bunlarda olduğu sürece hükümran onlardırDiğer ülkeler üvertür. Abd Suriye petrollerini gaspetti. Rusya da Suriye'de . Tek laf etti mi. Olan bize oldu, besle suriyeli sığınmacıları. Hala Ab den gelen paraya tamah edilirse yakında nüfüsumuza yaklaşırlar. Ondan sonra da bizi memleketimizden kovarlar. Mart gelip Biden Reis görüşmesinde ya s 400 ler ya ben derse ne yaparız,merakla bekliyoruz

  • pardus07 Şubat 2021 21:23

    müslüman denilen iran azerbaycan'a karşı ermenistana silah desteği veriyor. yahudi denilen abd çin'in uygur müslümanlarına yaptığı soykırımı kınıyor.

  • FİNANSŞÖR07 Şubat 2021 22:27

    Neden şimdi kınama yapıyorlar abd çin ekonomik ve askeri yönden tehdit ettiği için yapmaktadır.yoksa abd yok olup gidecektir.çin  uygur Türklerine asırlardır bu zülmü yapmakta iken neden şimdi abd ve israil dediğin şimdi kınama yapıyorlar.söylermisin.

  • ZEKERİYE ZİRVETAKI07 Şubat 2021 21:06

    ABD diye bir devlet yok ki.abd nin sahibi israil ve yahudi sülaleri.onlar istediklerini başkan yapıyorlar onlar ne emir verirlerde bunlar onların amameleri ve onların memurları gibiler hiç bir fonksiyonları yoktur.tabiki bir islam devletini lehine karar alacaklarını zananlar yanılıyorlardır.bunların yaptıkları hiç önemli değil biz müslüman ülke halkları ve siyasetcilerinin ne yaptıkları önemli.ama neredere.bizler bu kafa ile asırlardır daha sürünmeye mahkumuz.

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ07 Şubat 2021 20:54

    İran dediklerine yapsa bile yine iran olumlu davranmazlar ki.bunlar müslüman düşmanları değilmi.yıllarca ülkemizdeki tüm ekonomik krizleri, askeri darbeleri, her türlü pislikleri ile şehitlerimizi yapanlar abd değilmi.bizlere yıllarca hiç bir şey ürettirmediler hep biz üreteceğiz sizlerde bizlerden satın alacaksınız dedilermi.ama bunu görmeyen ve bizleri yönetemeyecek karekterde malesef muhalefetler bunların hep kuklaları olmadılarmı.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ07 Şubat 2021 20:30

    ABD den asla dost olmaz.bunlar ALLAH ve İslam düşmanları olup, bunlar biz müslümanlara hiç bir zaman rahatlık vermezler fakat Çin bunları bir kaç yıla kalmayacak büyük bir savaş ile büyük zaiatlar verecek yüce ALLAH biz müslümanların intikamını alacak.ulan bu nükleer silahlara sadece yahudi ve hiristiyanlarmı sahip olacak.biz müslümanların olunca artık sömüremeycekleri için ondan istememektedirler.

  • suna07 Şubat 2021 23:21

    hıç bır ulke hıç bır ülkenın dost olamaz ülke menfatı önemlıdır.gerisi teferuttır

  • yahşi07 Şubat 2021 19:46

    bunlar iyice kudurdu ağızlarından salya akıyor, azanın başına çok büyük felaket gelir, görün bakın yakında bunlar inim inim inleyecek.