E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBiden'dan OPEC+ toplantısına tepki: Hayal kırıklığı---

Biden'dan OPEC+ toplantısına tepki: Hayal kırıklığı

Biden'dan OPEC+ toplantısına tepki: Hayal kırıklığı
05 Ekim 2022 - 19:28 borsagundem.com

OPEC+ grubunun petrol kararının ardından Beyaz Saray'dan stratejik rezerv açıklaması

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararından dolayı hayal kırıklığına uğradığını açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, "Başkan Biden, küresel ekonomi (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in Ukrayna işgalinin olumsuz etkileriyle mücadele ederken, OPEC+ grubunun üretimi azaltmaya yönelik basiretsiz kararından dolayı hayal kırıklığına uğramıştır." ifadesine yer verildi.

Şu zamanda global enerji kaynaklarının hayati önemde olduğuna işaret edilen açıklamada, söz konusu kararın halihazırda artan enerji fiyatlarından dolayı zorluklar yaşayan düşük ve orta gelirli ülkeler arasında olumsuz etkileri olacağına dikkat çekildi.

Enerji şirketlerine "fiyatları düşürün" çağrısı

Açıklamada, ABD'nin ülke içinde artan benzin fiyatlarını azaltmak için elinden geleni yaptığının altı çizilerek, "Başkan Biden'ın talimatıyla, Enerji Bakanlığı gelecek ay, Stratejik Petrol Rezervi'nden 10 milyon varil petrolü daha piyasaya salacak." bilgisi paylaşıldı.

Biden'ın Amerikan halkını korumak ve enerji güvenliğini artırmak adına stratejik rezervlerden piyasaya petrol salınması talimatını sürdüreceğine işaret edilen açıklamada, Enerji Bakanlığına ülke içi petrol üretiminin artırılması için başka yollar aranması talimatının da verildiği bildirildi.

Açıklamada, "Başkan Biden ayrıca, toptan ve perakende petrol satışları arasındaki tarihi uçurumun kapatılması adına Amerikan enerji şirketlerini petrol fiyatlarını azaltmaya davet ediyor. Böylece Amerikan halkı pompada daha az ücret öder." ifadesi kullanıldı.

OPEC+ grubunun bugünkü kararının ardından Biden yönetiminin Kongre ile de OPEC'in enerji fiyatları üzerindeki etkisinin azaltılması konusunu görüşeceğinin aktarıldığı açıklamada, bu kararın dış kaynaklı fosil yakıtlara bağlılığın azaltılmasının önemini bir kez daha gözler önüne serdiği vurgulandı.

OPEC+ grubunun petrol kararı

OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, bugün Viyana'da düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Küresel petrol arzında bu seviyede yaşanacak bir düşüşün piyasayı önemli ölçüde daraltacağı değerlendiriliyor.

Uzmanlar, piyasada yaşanacak daralmanın, Çin'de Kovid-19 salgınının kontrol altına alınması ve talebin toparlanmasıyla daha da kötüleşebileceğini belirtiyor.

ABD'nin stratejik rezervindeki ham petrol oranı, 1984'ten bu yana en düşük seviyede

ABD Başkanı Joe Biden, martta ülkenin stratejik petrol rezervinden 6 ay içinde günde 1 milyon varil, toplamda ise 180 milyon varilin üzerinde petrolün piyasaya sürülmesine izin vermişti.

Beyaz Saray, temmuz sonunda da ülke genelinde benzin fiyatlarını düşürmeye yardımcı olmak için stratejik petrol rezervinden ilave 20 milyon varil petrol satacağını duyurmuştu.

ABD yönetimi, eylülde de stratejik petrol rezervinden 10 milyon varile kadar petrol satılacağını açıklamıştı.

Söz konusu satışlarla, ABD'nin stratejik rezervindeki ham petrol oranı, 1984'ten bu yana en düşük seviyeye inmişti.

OPEC+ toplantısından 2 milyon varillik karar

 

ABD, stratejik rezervden petrol satacak

 

ABD, piyasaya petrol salınımını durduruyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zırtapoz06 Ekim 2022 08:09

    Bidon dünya elektriğe geçiyor herifler son kalan yıllarında neden bedava petrol satsınlar? Zaten sende seyirciye oynuyorsun seninde işine geliyor pahalı petrol boş yapma kaybol.

  • Mucise Reis : )05 Ekim 2022 21:32

    Oyuna bakın :D ABD de enflasyonun temeli ernejı fıyatları denedi. Bİden koşa koşa kaçıkcı cinayeti :D muhabbetleri ile karşısına oturdu ya sudi, üretimi arttır dedi.. Sonra abd ye geldi... rusya sudiarabistan zaten bildenmiş durumda... kendi yönetimlerine Bİden tarafından yapılan iç darbelere çekilen olaylardan dolayı. eyy biden kasım ayında üertimi düşürüyoruz diye açıklama geldi opec den. Başı çekenlker bu devletler.... Şimdi sorun ne ? Biden seçimlere 1 ay kaldı, enflasyon ve hayat pahalılığı abd li seçmeni kızdırıyor, Biden seçimde nasıl tepki oyu alacak ?...Bumerang gibi.. Biden bumerangı fırlattı , şimdi kendine geri geldi : ))) kasımda kısıntı olacak dünyada tüketimin yüzde 2 si kadar kısıntı bu. Biden diyo ki, fakir, kötü ekonomili ülkeler için üretimi kısama arttırın opec diyor :D ... opec diyor ki, dünyada belirsizlik var, üretim tüketim bu neden ile üretimi kıstık. Aralıkda bidaha toplancaz :D Biden de sıra, iç  tepki oy kargaşa....

  • Yorum05 Ekim 2022 20:05

    Dünya abd yi ciklemiyor artık pazarını da Çine kaptırmaya başladı şimdi sıra kazanamayacak savaşlara yeltenecek bunun için kendi gücünü kaybetmeden maşalar kullanıyor kendi yerine savaşacak ülkeler arıyor yalnız asıl büyük darbeleri içeriden yiyecek yalnızlaşacak her büyük devletin düştüğü hatalara düşecek