E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBiden zaferi büyük teknoloji şirketlerine darbe vurabilir---

Biden zaferi büyük teknoloji şirketlerine darbe vurabilir

Biden zaferi büyük teknoloji şirketlerine darbe vurabilir
28 Ekim 2020 - 11:53 borsagundem.com

Büyük teknoloji şirketleri, yeni bir yüksek kazançlı çeyreğe hazırlanırken, Biden yönetiminde büyük sorunlar yaşayabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

FAANG olarak da bilinen Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google gibi şirketler de dahil olmak üzere birçok büyük teknoloji şirketi, Perşembe günü piyasaların kapanışından sonra bilanço açıklaması yapacak. Bu açıklamalar pandemi esnasında ve ABD başkanlık seçimleri öncesinin belirsizliğinde üstün performans gösteren sektöre ışık tutacak. Ancak teknoloji hisselerindeki üstün performans, gelecek hafta gerçekleşecek olan başkanlık seçimleri demokratların Beyaz Saray ve meclisteki zaferi gerçekleşirse son bulabilir.

Wall Street şirketleri, teknolojinin bazı büyük isimlerinin boğa piyasası taraftarı üçüncü çeyrek beklentilerini aşabileceğini düşünüyor. Goldman Sachs’a göre Google ve Amazon 2021’de de hisse piyasalarında güçlü kazançları önde götürebilir. İki şirketin hisseleri bu yıl, sırasıyla %16 ve %71 yükseliş gösterdi. S&P 500 ise %5 arttı ancak teknoloji devleri için sorun yaklaşıyor olabilir.

Bank of America Analisti Justin Post, hafta sonu müşterilerine gönderdiği bir notta, bu üçüncü çeyrek bilanço raporları “internet sektöründeki olumlu dijital dönüşüm rüzgarının altını çizecek ve Google ve Facebook gibi medya sektörü şirketlerinin de ikinci yarıda potansiyel yükseliş göstereceğine dair yüksek bir inancımız var” dedi.

Biden zaferi ihtimallerinin artış göstermesi ve seçimin sonucunda Biden’ın Beyaz Saray’ı aldığı ve mecliste de demokrat çoğunluğunun sağlandığı bir “mavi dalga” beklentisinin artması, Post’a göre gelecek yıl teknoloji şirketlerinin ilerleyişini engelleyebilir. Post, “Demokrat Parti’nin internet şirketlerinin piyasa gücüne yönelik eleştirel tavrı giderek artıyor. Elizabeth Warren gibi daha fazla liberal üye, şirketlerin bölünmesine dair çağrıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Forbes’un haberine göre demokratların kontrolü altındaki mecliste giderek artan denetimlere muhtemelen kişisel verilerin kullanımına yönelik artan düzenlemeler de dahil olacak. Ancak Post’a göre denetimlerin daha da ileri gitme ihtimali var. Bu ayın ilk dönemlerinde yayınlanan 450 sayfalık bir raporda, meclisteki demokratlar, meclisin Amazon, Apple, Google ve Facebook’un rekabet karşıtı pratiklerini kısıtlamak için eylem çağrısında bulundu. Bu eylemlere “teknoloji şirketlerini bölünmeye zorlama” isteği de dahil oldu.

Wedbush analisti Daniel Ives, Pazartesi günü yazdığı bir notta, FAANG hisselerinden ve diğer büyük teknoloji şirketlerinden gelecek olan “güçlü sonuçlar” yüksek ihtimalle, 

“hukuki ve tekelleşme perspektifinden, bu teknoloji devlerinin ne kadar iyi durumda olduğuna dair dikkat çekecek ve dolayısıyla, şirketlerin bölünmesine yönelik çağrıları körükleyecektir”

dedi. Aynı zamanda bu şirketleri için piyasa riskinin şimdilik kontrol altında olduğunu da belirtti.

Wedbush analistleri, 

“gerçek şu ki, Amazon, Facebook, Google ve Apple gibi FAANG isimleri ile güçlüler daha da güçlü hale geliyor ve mevcut ortamın kazanları ortaya çıkıyor. Perşembe günü açıklanacak olan bilançolar, inancımıza göre yıl sonuna kadar sürecek teknoloji rallisini destekleyecek ve seçimler ve potansiyel bir mavi dalga teknoloji hisselerinde, ilerleyen aylarda volatiliteyi yükseltecek”

ifadelerini kullandı.

Çarşamba akşamı, şirketlerinin bilanço açıklamalarından yalnızca 30 saat önce, Twitter, Google ve Facebook’un CEO’ları, mecliste yapacakları açıklamada “230. maddenin kapsamlı muafiyeti büyük teknoloji şirketlerinin kötü davranışına olanak mı tanıyor?” konusuna değinecek. 1996 yılında yürürlüğe giren 230. madde, Google ve Facebook gibi teknoloji devlerine, platformlarındaki üyelerin eylemleri ve ifadeleri karşısında koruma sağlıyor.

Teknoloji hisseleri bu yıl piyasaların genelinden çok daha yüksek performans gösterdi. Facebook, Apple, Amazon ve Alphabet (Google)’i ilk 10 şirketi arasında gösteren S&P’nin Kuzey Amerika Teknoloji Sektörü Endeksi 2020 yılında %29’dan fazla yükseldi. Teknoloji hisselerinin ağırılıkta bulunduğu Nasdaq ise, S&P 500’ün %5’lik yükselişine kıyasla, %21 artış yaşadı. Perşembe günü bilanço açıklaması yapacak olan dört FAANG şirketinin toplam piyasa değeri 5,5 trilyon doları aştı ve iki yıl öncesine göre neredeyse dört kat yükseldi.

Bu kapsamlı büyüme, meclisteki her iki partinin de dikkatini çekti ve Warren 2019’un ilk dönemlerinde “büyük teknoloji şirketleri çok güçlendi, ekonomimiz, toplumumuz ve demokrasimiz üzerinde çok fazla güçleri var” dedi. Bu tansiyon şimdilerde zirve noktasına yaklaşıyor olabilir. Geçtiğimiz hafta ABD Adalet Bakanlığı, Google aleyhine bir tekelleşme davası açtı ve şirkete büyük bir darbe indirirken aynı zamanda sektördeki diğer teknoloji şirketlerine de tehdit niteliğinde bir uyarı yaptı. Bank of America’dan geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, Apple’ın, Google’dan her yıl, şirketin gelirlerinin %10’una denk olabilecek 10 milyar dolarlık yüksek marjlı getiri elde ettiğini söyledi.

Borsalardaki teknoloji balonu patladı

 

Yazılım ve teknoloji devi Microsoft kar ve gelirini artırdı

 

İkinci karantinaların kazananı teknoloji olmayabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçkar KAPLANI28 Ekim 2020 12:29

    Bu koca ABD de normal adam yok mu? nerde dünya ile ilişkisini keşmiş bunak varsa tutup aday yapıyorlar. Yok adam bulamıyorlarsa ben gönüllüyüm bir şekilde ABD ye ulaştırılsın.