E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden Suudilerle ilişkileri gözden geçiriyor---

Biden Suudilerle ilişkileri gözden geçiriyor

Biden Suudilerle ilişkileri gözden geçiriyor
11 Ekim 2022 - 21:11 borsagundem.com

Beyaz Saray, Biden'ın OPEC toplantısı sonrası Suudiler ile ilişkileri gözden geçirdiğini belirtti

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararının ardından Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğini söyledi.

Kirby, CNN televizyonuna verdiği röportajda, söz konusu kararının ardından Biden'ın tutumuna değinerek, "Biden, Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi konusunda çok açık oldu. OPEC kararının ardından şu anda bu değerlendirmeyi yapıyor." dedi.

Biden'ın karar dolayısıyla hayal kırıklığı yaşadığını belirten Kirby, "Biden, Suudi Arabistan ile ilişkilerimizin nasıl olması gerektiği konusunda Kongre ile çalışmaya istekli." ifadesini kullandı.

Kirby, Biden'ın Kongre ile müzakereleri başlatmak için uzun süre beklemeyeceğini bildirerek, söz konusu kararın sadece Rusya-Ukrayna Savaşı açısından değil ABD'nin ulusal çıkarları açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan ile ilişkilerin askıya alınması çağrısı

Öte yandan, ABD'de Suudi Arabistan ile ilişkilere yönelik tepkiler devam ediyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan ile silah satışları dahil tüm ilişkilerin askıya alınması çağrısında bulunmuştu.

Menendez, petrol kararı ile Suudi Arabistan'ın Ukrayna'daki savaşı körüklediğini savunmuştu.

Karar, petrol fiyatlarında artış endişesine yol açtı

OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, Avusturya'nın başkenti Viyana'da 5 Ekim'de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Küresel petrol arzında bu seviyede yaşanacak bir düşüşün piyasayı önemli ölçüde daraltacağı değerlendiriliyor.

Uzmanlar, piyasada yaşanacak daralmanın, Çin'de Kovid-19 salgınının kontrol altına alınması ve talebin toparlanmasıyla daha da kötüleşebileceğini belirtiyor.

Beyaz Saray ise bu kararın ardından yaptığı açıklamada, Biden'ın talimatıyla Enerji Bakanlığının gelecek ay stratejik petrol rezervinden 10 milyon varil petrolü daha piyasaya vereceğini duyurmuştu.

ABD'de ise talebin artmasına karşın rafineri sorunlarının artması sonucu halihazırda yükselme eğiliminde olan benzinin galon fiyatı (3,78 litre) 3,93 dolar civarında seyrederken analistler karar sonrası fiyat tırmanışının hızlanacağı beklentisini ifade ediyor.

OPEC+’ın arz kesintisi kararı yeni bir yükseliş habercisi mi?

 

'Tavan fiyat' uygulamasına OPEC darbesi

 

ABD, OPEC+ grubu Rusya ile aynı safta

 

İran ve Libya'ya OPEC'ten muafiyet

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MUHALET KUŞUÖTMEZ12 Ekim 2022 10:37

    O ZAMAN SENDE TÜM DÜNYA YA ÜRETTİĞİN SANAYİ ÜRÜNLERİNİ ZARARINA SAT.SIKISINCA İSTEDİĞİN ÜLKELERİ KULLAN İYİ GÜNDE ONLARI HATIRLAMA.

  • Mucise Reis ;)12 Ekim 2022 07:01

    opec üreticileri ile Biden başı dertte...rusya+sudi lerin yüzde 2 lik üretim kısması , biden enflasyon mücadelesinde abd de maliyet artışlarına yol açıyor. Bİden hitler misali, enerji olmadan dunya hukmunu süremez. ülkesinde maliyet artışları için FED kararlı için enerjı artışları olumsuz. Heleki, ABD fed ile kendini düzlüğe çıkartacak ama bazı avrupa ülkeleri farlı yol seçer abd yi takip etmez ise o zaman işer kontrolden çıkar.. Biden bazı el altı tehditler ile sudilerin kulağını çekecek :D bazı savunma silahlarını geri çekmek, olası farklı alternatif iç ayaklanmaları desteklemek, bazı kişisel yaptırımlar uygulamak vb. ama bu var olan durumu dahada gereceğinden diyalog ve sopa göstermeyi tercih edecektır. İlk olumlu durumdada işine yaramayanları yönetimden indirme mevzuları baskıları ortaya çıkabilir. 

  • Artur12 Ekim 2022 06:17

    Araplar öyle korkaklaşmışlar ki, polis geldi desen altlarına salarlar. Ya medeniyetin, yani Türklerin himayesine girecekler, yada böle rezil yaşayacaklar...

  • MEHMET ALİ KIRMIZIGÜL11 Ekim 2022 23:53

    Bunların işi gücü tehdit santaj alavere dalavere.bunlardan asla dost olmaz.bunlarınkı hep kalıcı düşmanlıktır.bunların amacları iran ve sudi arabistanı savaştırmak ide ama tutmadı oyunları bunun acısını yaşıyorlar.ne yapacak adamlar petrolunü senin emrin ile beleşemi versin.sen ürettiğin uçak tank bomba otomobil her şeyi neden sudan uçuza vermiyorsun.

  • azmi11 Ekim 2022 21:26

    Gözden geçirince neye karar vereceksiniz. Silahları kime satacaksınız. Koruma bahanesiyle kurduğunuz üsleri mi kaldıracaksınız  :D  :D  :D