E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden suskunluğunu bozdu: Afganistan açıklaması---

Biden suskunluğunu bozdu: Afganistan açıklaması

Biden suskunluğunu bozdu: Afganistan açıklaması
16 Ağustos 2021 - 23:23 borsagundem.com

Afganistan'la ilgili eleştirilere yanıt veren ABD Başkanı Biden, "Afgan liderler ülkeden kaçtı, ordu savaşmayı denemedi bile" ifadelerini kullandı

Afganistan'ın Taliban'ın kontrolüne geçmesi sonrası yaşanan olaylara seyirci kalmakla eleştirilen ABD Başkanı Joe Biden, tepkilere yanıt verdi. Afganistan'dan asker çekme kararını veren Biden, pişman olmadığını belirterek, "Afgan liderler ülkeden kaçtı, ordu savaşmayı denemedi bile" dedi. ABD Başkanı sözlerinin devamında Taliban'ın ilerleyişiyle ilgili de "Olaylar beklediğimizden hızlı gelişti" itirafında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Afganistan'da Taliban'ın kontrolü eline almasıyla ilgili kameraların karşısına geçti. Amerika'nın bölgedeki askerleri çekmesinin ardından ne diyeceği iyice merak edilen Biden, mevcut durumla ilgili suçu Afgan hükümeti ve ordusuna attı. Biden, Afgan hükümetinin Taliban'a karşı savaşmayı seçmediğini belirterek, Afgan hükümetinin savaşmadığı yerde kendilerinin olmayacağını dile getirdi.

"DAHA ÖNCE TAHLİYELERİ BAŞLATMAMIZI İSTEMEDİLER"

Afgan hükümetinin tahliyeler için erken haber vermediğini aktaran Biden, "İşin aslı olaylar beklediğimizden de hızlı gelişti. Afgan ordusu çöktü. Afgan liderleri kaçtı, ordu savaşmayı denemedi bile. Eşref Gani ordusunun savaşacağına inanıyordu ama yanıldı. Afganistan'da gördüğümüz sahneler insanın içini acıtıyor. Diplomasi ile şiddetin önüne geçmeye çalışacağız. 6 bin askerin ülkeye gönderilmesine onay verdim. Afgan hükümeti daha önce tahliyeleri başlatmamızı istemedi" dedi.

"İHTİYAÇLARI OLABİLECEK HER ŞEYİ VERDİK"

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'ye Taliban'la anlaşmaları yönünde görüş verdiklerini belirten Biden, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

Askeri misyonun hedefi kendi insanımızı ülkeden çıkarmak. Afganistan'da misyonumuz 20 yılda birçok yanlış adım attı. ABD'nin en uzun savaşına son veriyoruz. 300 bin kişilik bir ordu kurduk. Kocaman bir güç oluşturduk. İhtiyaçları olabilecek her şeyi verdik. Maaşlarını bile biz karşıladık. Taliban'ın hava kuvveti yok ama biz hükümete bu gücü de verdik. Ama şunu veremedik. Savaşacak cesareti veremedik.

"TALİBAN'LA ANLAŞMALARI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİM"

Hiçbir şekilde 1 yıl daha 5 yıl daha ABD ordusunun orada kalmasının bir fark yaratması söz konusu değil. Ben buna inanıyorum. Afganistan'ın kendi askerleri savaşmayı istemedikten sonra savaşın demek doğru değil. Şimdi stratejik motivasyonumuz rakibimiz Çin ve Rusya bizim milyonlarca dolar harcamamızı isteyecekti. Bu onların işine gelecekti. Gani ile Temmuz'da konuştuğumuz dürüst bir görüşme yaptık. Konuştuğumuz tüm konularda sınıfta kaldılar. Taliban'la anlaşma yapmaları söyledim.

ABD Kabil'e ilave 1000 asker daha gönderiyor

 

Rusya: Afganistan istikrara kavuştu

 

Uluslararası Af Örgütü’nden Afganistan açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERİM17 Ağustos 2021 09:38

    ADAM NE DİYOR NİYE ŞİKAYET EDİYOR AFGAN HÜKÜMETİNE TALEBANLA ANLAŞIN DEMİŞ ONLARDA ANLAŞMIŞLAR.SİLAH BİLE ÇEKMEMİŞLER ARTIK ARALARINDA NASIL BİR ANLAŞMA OLDUYSA

  • Mucise Reis ; ) 17 Ağustos 2021 09:10

    ABD nin Afganistanı masada bölüp,  orada üs kurmak hayali vardı. son hamleside sempati duydukları Türk askeri ile bunu yapacaktı. O kadar çok sevindim ki. Bizi ABd taşeronu olarak Afgan halkı görmedi. Bizde hava limanında afganistan istemez ise gideceğiz dedi.... Çünkü Taliban , Çin ve pakistan yarıdımı alıyor, bu seviyeye geldi. ABd bizi kullanıp, askeri üs yapacak Afganistanda kalacaktı. Malesef bizleri seven pakistan ve taliban afganistan gurubu karşısına bizleri dikeceklerdi. Türkiye hiç bir devletin iç işine karışmamalı. Biz her durumda bu devlet yonetımınce saygı göreceğiz. Biz sadece altyapı, iyileştirme, eğitim, sağlık, modernize, vb taleplerine kulak vermeliyiz. Askeri adımlar, Aganistan yonetımını modelını kendı seçer, halk çoğunlugu zaten seçmiş. Bizi bağlamaz o kısım. Biz çocuklar, kadınlar, yaşlılar, guvenlıkleri anlamında İSTERLERSE yanında olmalıyız. 

  • Wers17 Ağustos 2021 07:26

    ABD her yerde olduğu gibi burada da kaybetti

  • baturayersin17 Ağustos 2021 09:19

    amerika aynısını suriye için yapıcaktı türk askeri girince oyunları bozuldu 

  • Türkoğlutúrk17 Ağustos 2021 08:22

    Kazandı amacına ulaştı,şimdi Rusya ve Çin kenarında terörist bir ülke var.kaldiki talibani Kur'an eğiten ABD

  • Alp16 Ağustos 2021 23:57

    Katil...seytan.. 20 yildir..isgal ettin..Afgan halkinin sucu neydi binlerce cana kiydin...senin leslerin devere kulak..topunuz geberin..rabbimden duam.. budur.

  • Türkoğlutúrk17 Ağustos 2021 08:23

    Yeşil kuşak projesinde bir adım daha atıldı.sira nerede.