E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden seçim reformu tasarısına destek aradı---

Biden seçim reformu tasarısına destek aradı

Biden seçim reformu tasarısına destek aradı
14 Temmuz 2021 - 04:37 borsagundem.com

ABD Başkanı Biden, Kongre'de Cumhuriyetçilerin engeline takılan seçim reformu tasarısı için Philedelphia'da destek çağrısı yaptı

ABD Başkanı Joe Biden, Salı günü Philadelphia’da Cumhuriyetçiler’in muhalefeti nedeniyle Kongre engeline takılan oy verme hakları yasa tasarısının geçirilmesi için çağrı yaptı.

Geniş kapsamlı bir oy verme hakları yasasının geçirilmesinin ‘‘ulusal bir zorunluluk’’ olduğunu söyleyen Biden, Cumhuriyetçi bazı eyaletlerin bu hakları kısıtlayan yasalar geçirmesini ‘‘Amerikalılar’ın oy haklarına düzenlenen saldırıların yeni biçimler kazanması’’ olarak değerlendirdi.

Biden bu eyaletlerin kabul ettiği oy verme haklarını kısıtlayan yasaları geçmişte siyahların ve kadınların oy kullanmasını önlemek için çıkartılan yasalara benzetti. Biden, ‘‘Bunu o kadar zorlaştırmak istiyorlar ki bu kişilerin hiç oy kullanmamasını umuyorlar. İşte bütün mesele bu’’ diye konuştu.

Biden, Cumhuriyetçiler'i de oy kullanma haklarını kısıtlama çalışmalarının önlenmesine yardım etmeye çağırdı.

Başkan Biden, oy kullanma haklarının korunmasını "zamanımızın testi" olarak tanımladı, Cumhuriyetçi eyaletlerinin oy haklarını kısıtlayan yasalar geçirmesinin Amerikan değerlerine ters düştüğünü ve bunların demokratik olmadığını söyledi.

2020 başkanlık seçimlerinin çok sayıda davalar ve yeniden sayımlarla Amerikan tarihinin en çok irdelenen seçimi olduğunu söyleyen ve tüm bu süreçlerin sonunda seçim hilesine işaret eden tek bir delilin bulunamadığını vurgulayan Biden, seçim hilesi iddiaları için, “Büyük bir yalan” ifadesini kullandı.

Eski Başkan Trump’ın duruşunu eleştiren Biden, Trump’ın davranışını “insan doğasının en kötü hali” şeklinde niteledi. Biden, “Amerika’da kaybederseniz sonuçları kabul edersiniz, Anayasa'ya uyarsınız ve şansınızı yeniden denersiniz. Hoşunuza gitmiyor diye gerçekler için sahte demezsiniz. Bu devlet adamlığı değildir, bu bencilliktir” diye konuştu.

Eski Başkan Donald Trump’ın 2020 başkanlık seçimlerine usulsüzlük karıştığı iddialarının ardından Cumhuriyetçiler tarafından yönetilen çok sayıda eyalet oy verme haklarını kısıtlayan ya da oy verme kurallarını değiştiren tasarıları meclislerinde onaylamıştı.

Biden’ın destek aradığı oy verme hakları yasa tasarısı Kongre’de Cumhuriyetçiler tarafından engellendi. Yasa tasarısı geçirilemese de Biden’ın konuya odaklanmasının, Demokratlar’ın 2022 ara seçimlerinde Kongre’nin kontrolunu ellerinde tutma çabalarında Demokrat seçmenin desteğini kazanmasına yardım edeceği yorumları yapılıyor.

Senato’daki Cumhuriyetçiler, seçim gününden önce oy verme olanaklarının genişletilmesini, bazı seçim kampanyası bağışlarının daha şeffaf hale getirilmesini ve Temsilciler Meclisi üyelerinin seçim bölgelerinin belirlenmesiyle ilgili değişiklikleri içeren, Demokratlar tarafından desteklenen oy verme hakları tasarısının geçmesini engellemişti. Cumhuriyetçiler tasarının eyaletlerin kendi seçim yasalarını oluşturma yetkisini elinden aldığını öne sürüyor.

Biden konuşması için özellikle Amerikalılar’ın sembol şehirlerden biri olan Philadelphia’yı seçti. Bağımsızlık Bildirisi ve ABD Anayasası da Philadelphia’da imzalanmıştı.

Biden geçen hafta Cumhuriyetçiler’in muhalefetine rağmen kendisine oy verme hakları konusundaki mücadelesini sürdürme baskısı yapan medeni haklar savunucularıyla bir araya gelmişti. Biden’ın son haftalardaki önceliği 1,2 trilyon dolarlık altyapı paketini Kongre’den geçirmek.

New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne bağlı Brennan Center’a göre bu yıl en az 17 eyalet oy verme haklarını kısıtlayan yasalar hazırladı.

Yasaları eleştirenler bunların Demokrat seçmeni oluşturan siyahları, Latin kökenlileri ve genç seçmenleri hedef aldığını söylüyor. Cumhuriyetçilerse bu yasaların seçim yolsuzluklarıyla mücadele amacıyla kabul edildiğini öne sürüyor. Uzmanlara göre ABD’de seçim yolsuzluğu oranı çok düşük.

Teksas Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar eyaletten ayrıldı

Öte yandan Teksas’ta 50 Demokrat eyalet meclisi üyesi seçim haklarını kısıtlayan ve muhafazakar üyelerin diğer bazı tekliflerinden oluşan bir tasarının görüşülmesini önlemek için eyalet dışına çıktı. Demokrat yetkililer, oylamanın yapılmasına engel olabilmek için gerekli olduğu sürece Washington’da kalmaya devam edeceklerini ve federal düzeyde oy verme reformu için baskı yapacaklarını bildirdi.

Teksas eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi Alex Dominguez yaptığı açıklamada meclisin Demokrat grubunun 67 üyesinin neredeyse tamamının eyaleti terk ettiğini bildirdi.

Eyaletteki Demokrat Kongre üyeleri Cumhuriyetçi Vali Greg Abbott’ın kürtaja erişimin kısıtlanması, trans öğrencilerin istedikleri cinsiyet grubunda spor karşılaşmalarına katılmasının engellenmesi gibi maddelerin de yer aldığı tasarının özel oturumda görüşülebilmesi ve oylanması için gereken çoğunluğun sağlanmasını önlemeye çalışıyor.

ABD Anayasa Mahkemesi 1 Temmuz’da Arizona eyaletinde Cumhuriyetçiler tarafından desteklenen iki tasarıya destek vererek eyaletlerin oy verme kısıtlamalarını geçirmesini daha kolaylaştırmıştı.

Biden Philadelphia'daki konuşmasında bu karara da değindi. ABD Başkanı, bunu “zarar verici bir karar” olarak niteledi ancak Kongre’nin "bu zararı onarma kabiliyetini" kısıtlamayacağını belirtti.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 8 Temmuz’da yaptığı açıklamada Demokrat Parti’nin seçmen kaydı ve eğitim çabalarına 25 milyon dolar ayıracağını belirtmişti. (amerikaninsesi.com)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)