E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden seçilirse ABD-Türkiye ilişkileri bozulur mu?---

Biden seçilirse ABD-Türkiye ilişkileri bozulur mu?

Biden seçilirse ABD-Türkiye ilişkileri bozulur mu?
01 Kasım 2020 - 15:23 borsagundem.com

ABD seçimlerine çok az bir süre kala tüm dünyada seçilmesine kesin gözüyle bakılan başkan adayı Biden'ın uygulayacağı politikalar şimdiden konuşulmaya başlandı.

ABD Başkanı sadece ülkesinin lideri değil, muhtemelen gezegenimizdeki en güçlü kişi. Jeopolitik risklerle karşı karşıya olan, Akdeniz, Suriye ve Libya’de AB ülkeleriyle karşı karşıya gelen ülkemiz için yeni başkanın kim olacağı daha büyük önem taşıyor. Biden mi, Trump mı? Hangisi seçilerse Türkiye için avantajlı bir sonuç olur?

Çünkü ABD Başkanı’nın izlediği politikalar tüm dünyayı etkiliyor ve Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki ilk dönemi de böyle oldu. Ancak, anketler ve modellemeler Demokrat Parti adayı eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın yarışı önde götürdüğüne işaret ediyor. Ancak Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Başkan Donald Trump'ın dört yıl öncekine benzer şekilde bir sürprize imza atarak yeniden seçilme olasılığı da yabana atılmıyor.

TRUMP-ERDOĞAN ARASINDA YAKIN İLİŞKİ VAR

Başkan Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında son dört yılda yakın bir ilişki kurulmuş olmasına karşın, Türk-Amerikan ilişkileri de tutuklu ABD vatandaşları ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik askeri operasyonu gibi konularda bazı ciddi krizler de yaşadı.

Muhafazakarlara yakın düşünce kuruluşu Hudson Institute'un Orta Doğu uzmanı Michael Doran ise son dört yıldır görülen bu tavır farklılığının arkasında Trump'ın Türkiye'nin dünyadaki rolüne ilişkin doğru bir vizyona sahip olmasına karşın bunun yönetimdeki diğer yetkililer tarafından kabul görmemesinin yattığını savundu.

Doran, "Trump, genellikle içgüdüyleriyle hareket ediyor ve bence Türk-Amerikan ilişkilerine neden değer verdiğini anlatma konusunda çok iyi bir iş çıkardı. Trump yönetiminin eksikliklerinden birinin Trump'ın vizyonunun ekibi tarafından paylaşılmaması ve bu vizyonun nasıl detaylandırılacağı konusunda gerekli talimatları vermemiş olması olduğunu düşünüyorum" dedi.

ORTA DOĞU TÜRKİYESİZ OLAMAZ!

Doran, Trump'ın sahip olduğu bu vizyonu da ABD'nin Orta Doğu'daki varlığını azalttığı bir dönemde, bu bölgeyi istikrara kavuşturacak Türkiye'den başka bir aktör olmaması ve dünyanın bu bölgesinde bir şeyler yapılmak isteniyorsa bunun ancak Türkiye ile birlikte çalışılarak başarılabileceği olarak tanımladı.

TRUMP SEÇİLİRSE İLİŞKİLER DAHA İYİ OLABİLİR

BBC Türkçe'nin görüşlerine başvurduğu uzmanların ortak görüşü, Trump'ın tekrar seçilmesinin Türkiye ile ilişkiler açısından daha olumlu olacağı yönünde.

Doran bunun gerekçesini Trump'ın ABD devlet sistemi içerisindeki tüm aktörlere "Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmak istemesi ve bu ilişkiye değer verdiğini göstermesi" olarak açıkladı.

Trump'ın başkanlığının Türkiye ile ilişkiler konusunda ön plana çıkan bir diğer unsur da Erdoğan ile sahip olduğu yakın ilişkiler.

Trump, "canım arkadaşım" sözleriyle hitap ettiği Erdoğan ile ilişkilerinden bulduğu her fırsatta siyatişle bahsetti. Trump'ın bu yaklaşımı zaman zaman liberal kanadın ve Demokrat Parti'nin eleştirilerine yol açtı.

Özellikle Halkbank ile Gülen'in iadesi gibi konularda Trump'ın başkanlık yetkisini aşan sözler vermiş olabileceği iddiaları ortaya atılırken, görevden azil soruşturmasına Türkiye ile ilişkilerinin de eklemlenmesi gerektiğini savunanlar da oldu.

BİDEN SEÇİLİRSE İLİŞKİLERDE SORUN YAŞANABİLİR

Biden'ın seçimi kazanmasının ise ilişkileri daha olumsuz etkilemesi bekleniyor. Biden'ın hem Kongre ve dış politika kurumlarından gelen çağrılara uyma hem de ABD siyasi çevrelerinde "otoriterleştiği" düşünülen Türkiye ve Erdoğan ile arasına mesafe koymak isteme olasılığı daha yüksek görülüyor.

Biden'ın Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan konusundaki tutumuyla ilgili olarak dikkat çekilen olaylardan birisi de New York Times gazetesine Aralık ayında verdiği mülakat oldu.

Biden'ın henüz başkan adaylığı kesinleşmemişken verdiği bu mülakatın Türkiye ile ilgili kısmının görüntüleri Ağustos ayında sosyal medyada paylaşmış ve iktidarın tepkisini çekmişti.

Biden bu mülakatta, Erdoğan'a karşı farklı bir yaklaşım izlenmesi ve muhalefetin liderlerini desteklediklerini açık bir şekilde ortaya koymaları gerektiğini söylemişti.

Hudson Institute'dan Doran göre de seçim sonrası Türk-Amerikan ilişkilerine ilişkin en kötü senaryo "Biden'ın New York Times mülakatında sarf ettiği fikirlere göre hareket etmesi."

ABD tarihinin en kritik seçimi

 

ABD'de 3 Kasım seçim süreci nasıl işleyecek?

 

Biden'a oğlunun eski ortağından Çin ile ilgili şok suçlama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • s.tir etmeli03 Kasım 2020 17:26

    feto ya,  pkk ya vb TÜRKİYE aleyhine oluşumlara s.tir çekmesi lazım..

  • yunus02 Kasım 2020 14:27

    Bu moruğun seçileceğini zannetmiyorum.Trump yine kazanır.

  • fetoyla esaslı mücadele lazım02 Kasım 2020 13:26

    biden ın , jimmy carter benzeri bir türkiye politikası izleyeceği tahmin ediliyor. en önce abd den feto yu s.tir etse.. ve feto yu desteklemese ilişkiler düzelir. ama feto t.c içinde de gittikçe güçleniyor ..akp mücadeleyi  sadece sn cumhurbaşkanı eli ile yürütürse sonuç bu..

  • Dost kazığı01 Kasım 2020 20:54

    Esas tehlike bence Trump!

  • Atakan01 Kasım 2020 20:08

    Abd de ülke siyaseti var şahıs siyaseti yok kim gelirse gelsin sisteme ayak uydurmak zorundadır bu beklenti de zaten piyasalarda satışlar oldu döviz yükseldi

  • Boş evham01 Kasım 2020 20:07

    ABD de senatonun bakışı belli. Trump da gelse, Biden da gelse. önce havlarlar. sonra uzlaşırlar. Belki Biden da daha kalıcı uzun soluklu anlaşma olur. Çünkü trump huysuzun teki idi. Türkiye için uzun vadede daha iyi olur Biden.

  • BİR DOST01 Kasım 2020 19:39

    Kim seçilirse seçilsin hiç fark etmez, Türkiye için yapabilecekleri gizli-açık tüm yaptırımları uyguladılar ve sonuç alamadılar, gerisi blöften ibaret. 

  • TAMİZ KARTALGÖZ01 Kasım 2020 19:36

    korkmayın bir şey olmaz.olması gereken en kötü zamanları yaşıyoruz.bunun sonu uçurum değil çin ve rusya ile ittifak bunu göze alamazlar.

  • Nedim01 Kasım 2020 19:14

    Hiç iyi olmaz!  Üstelik  Trump ta sanki kaybetmek için  can atıyor.  Maske takmaması ve fevri davranışlarını sanki bilerek yapıyor.  Çünkü  hem malı hem da canı tehlikede!  

  • azmi01 Kasım 2020 18:43

    Biden seçilirse , Trump zamanında bulunanlara veda

  • HALK01 Kasım 2020 19:53

    Doğru dedin, Kemal'in felan suyu ısındı.  

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ01 Kasım 2020 17:34

    Bozulacağı kadar bozulmuş daha bozulacağımı kaldı.bundan sonrasını abd düşünsün.İnönü ne demiş idi.o zamanki abd başkanına bizim üzerimize fazla gelme.yeni bir dünya kurulur bizde orada yerimizi alırız demiş idi.ben şahsen yakın yıllarda 3.dünya savaşı bekliyorum şahsen çin ve abd arasında.abd yi sallayacak çin liler.

  • Kb01 Kasım 2020 17:12

    Bence de Türkiye ile köprüleri atamaz ama bir iki görüşme olacak Turp la aynı seviyelere gelir

  • ZELİHA KARAKAŞLI01 Kasım 2020 17:12

    Trump un başkanlığı çoktan kesinleştirdiler.çünkü israil in tarihindeki en büyük jestleri trump yapmıştır.abd nin sahibi israil dir.

  • Vatandaş 01 Kasım 2020 16:47

    Asıl dengesiz olan bugün dediğinin yarın tersini yapan Trump, biden bize uymayabilir ama abd çoğunluğu seçecek gibi, bize yansıması iyi olmaz, olan millete olur.

  • hayat01 Kasım 2020 16:26

    Bence algı yapıyorlar, Trump gelmeden önce de Türkiye aleyhine  saçma sapan ifadeler demişlerdi. Her şey olacağına varır. 

  • vatandaş'a...01 Kasım 2020 20:00

    bazı geri zekalılar da kaderi anlamadan kader namına yorum yaparlar... sen beynini kullan da trump gelsin, geliyor mu, bilmiyorsun değil mi, ben de dediklerini yapamayanlara geri zekalı diyorum... 

  • HÜLYA KOBALT01 Kasım 2020 17:22

    Tüm güçümüzle abd ile kapışıyoruz bakalım sonuç ne olacak.böyle gider ise abd bizi çin ve rusya ya kaptıracak.

  • Vatandaş01 Kasım 2020 17:01

    Bu milletin bir türlü makus talihini yenememesi işte senin gibi kaderci kafa yapılarından ötürüdür. Geri zekalı herkes kendi kaderini kendi çizer, Allah insanları yaratmış beyin vermiş kullan diye...Her şey olacağına varırmış...

  • Serkan01 Kasım 2020 16:10

    Seçim öncesi sözler seçmenlerin gazını almak siyasettir. Biden yada Trump seçilmesi abd siyasetinin yönüne göredir yani isimler çokda önemli değil arka planda yönetenlerin siyaseti ne diyorsa o olur

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ01 Kasım 2020 16:01

    ABD nin politikası öyle günü birlik değildir.50-100 yıllıktır saat gibi işler.Başkanların bence hiç bir fonksiyonları yoktur sdece bunlar sembollerdir.abd yi yuhudi sülaleleri denilen derin devlet yönetir.kim gelir se gelsin politikaları asla değişmez ancak geçikir.ne yapacak bizim şeyimizi kesecek Biden sanki kazığı Trump tan da yemedikmi.daha önce demokrat obaya müsülüman falan dediler kazığı müslümanlara sokmadımı sonra kendisi ne dedi ben kafir oğlu kafirim dedemidi.bence bir şey olmaz kaldığı yerden devam eder önemli olan biz ne yapacağız.ha biden dostu HDP ve onlarında dostları iktidara gelir ise ne olur Türkiye bir 40 sene daha geri gider bu hükümette süper mi değil kötünün iyisi işte.

  • Mehmet01 Kasım 2020 15:44

    Kim gelirse gelsin. Ister Türkiye dostu olsun ister Türkiye düşmanı olsun "Allahın dediği olur".

  • Mehmet01 Kasım 2020 19:54

    idrak yollarında sıkıntı olan bu sözü anlayamaz. Boş yere Kafa yormasin. Nekadar korkarak kork, ne kadar önlem alırsan al , ne kadar güçlü olursan ol bil ki Allahın dediği olur. Para na gücüne güvenme! makamına güvenme ! Dünyayı alt üst eden toplasan bir gram bile etmeyen virüs tur. Acziyetini anla. Düşmanın da en az senin kadar aciz. Umutsuz olma. Dua Et ..

  • Kapalı devre inanç01 Kasım 2020 16:36

    Mantığına göre bütün olaylar allah ın dediği şekilde cereyan ediyor yani bireylerin seçimlerinin bir önemi yok o zaman bu şekilde özgür bir iradeyle alınan bir karar ve ortaya çıkan bir sonuçta yok ve en sonunda bir imtahan ceza yada mükafat ta yok hadi o zaman kek yiyip bahçede yuvarlanmaya gidelim

  • Dolarci01 Kasım 2020 16:30

    Onlarin Dolari varsa bizim Allahimiz var oyle degil mi kardesim?

  • Yorum01 Kasım 2020 15:38

    Biden turmp tan daha tutarlı birisi bu çok açık en azından konuşulan mutabakata varılan şeyler havada kalmaz ayrıca çok yakınlaşmayada gerek yok