E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden, Fed'de Powell ile devam edecek mi?---

Biden, Fed'de Powell ile devam edecek mi?

Biden, Fed'de Powell ile devam edecek mi?
29 Nisan 2021 - 13:05 borsagundem.com

ABD, Federal Merkez Başkanı Powell ‘ın görev süresi 2022 Şubat ayında doluyor. Biden’ın kararını önümüzdeki aylarda vermesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

New York (CNN Business) Başkan Joe Biden'ın karar vermesi gereken çok konu var. Ancak yakında Federal Rezerv'in (Fed) geleceği hakkında önemli bir karar vermesi gerekecek – bu, yönetimin önümüzdeki yıllarda ekonomik politikasını şekillendirmeye yardımcı olacak bir seçim.

Şu anki Fed başkanı Jerome Powell’ın merkez bankası başkanı olarak dört yıllık görev süresi Şubat 2022'de sona eriyor.

Görünüşe göre Biden için Powell'ı yeniden aday göstermesi kolay bir karar olmalı. Ancak Biden'ın selefi gibi Fed sandalyesi için kendi erkek ya da kadınıyla birlikte gitmesi için yapılması gereken bir dava da var.

Merkez bankası başkanı, ekonominin Kovid'den dolayı daha da derin bir resesyona girmesini önlemeye yardımcı olmak için geçen yıl hızlı bir şekilde yeni borç verme programları ve tahvil alımları başlattığı için Wall Street ve ekonomistlerden övgü aldı.

Ve Biden'in Powell'a sadık kalmasının emsali var, böylece merkez bankası bu ekonomik krize tepkisini yönetmeye devam edebili: Sonuçta, Biden'in eski patronu Barack Obama, Ben Bernanke'yi ikinci dönem için yeniden aday gösterdiğinde aynısını yaptı.

Interactive'in baş stratejisti Steve Sosnick, "Biden'ın akıntı ortasında atları değiştirmek istediğinden emin değilim. İlk dönemlerinde erken test edilen yeni Fed sandalyelerinin kötü bir geçmişi var ve Biden'ın bunu denemek istediğini sanmıyorum. Ayrıca Biden'in Powell'dan memnun olmadığını da düşünmüyorum. Powell'ın sadece borsa için değil, genel olarak ekonomi için yaptıklarını tartışamazsınız" diye konuştu.

Yine de, Biden'in Fed'e kendi damgasını koyması mümkün. Başkan Donald Trump, Powell ile birlikte Bernanke'nin halefi Janet Yellen'i yeniden aday göstermemeyi seçti. (Yellen artık Biden'in Hazine sekreteri.) Biden bir değişiklik yapmak isterse, pek çok seçeneği var.

Yeni bir Fed başkanı, DC'deki çeşitliliği daha da artırabilir

Wall Street muhtemelen şu anki Fed yöneticisi Lael Brainard, eski Fed başkan yardımcısı ve şu anki TIAA CEO'su Roger Ferguson veya Atlanta Fed şefi Raphael Bostic ile mutlu olabilir - hepsi Hazine sekreterliği için adı geçen isimlerdi..

Ve Biden Fed'e liderlik etmeleri için onları seçerse her biri tarih yazabilir.

Brainard, Fed başkanı olacak (Yellen'den sonra) yalnızca ikinci kadın olur ve Biden, Washington'un en güçlü ekonomik rollerinden ikisinde kadınlara sahip olmayı seçerse, adaylık güçlü bir mesaj gönderecektir. Ve yakında TIAA'dan emekli olacak Ferguson ya da Bostic, Fed'in 100 yılı aşkın tarihindeki ilk Siyah başkan olabilir.

Sosnick, CNN Business'a Fed'de "değişim uğruna değişime gerek olmadığını" söyledi. Diğer birçok piyasa gözlemcisi, Powell'ın istediği takdirde ikinci bir dönem alacağına inanıyor.

Ancak değilse, yatırımcılar muhtemelen Brainard, Ferguson veya Bostic ile rahat edeceklerdir. Stratejistler, hiçbirinin Powell'ın politikalarını önemli ölçüde değiştirmeyeceğini ve her birinin Fed'i öngörülebilir gelecekte faiz oranlarını sıfıra yakın tutmaya zorlayacağını söylüyor.

Kuşkusuz bu üçlüden hiçbiri, 1980'lerde enflasyonla mücadele eden Fed başkanı Paul Volcker'ın (ve Alan Greenspan'in selefi) görev süresi boyunca birçok kez oranları artıran ikinci gelişi olmayacak.

Brown Advisory'de sabit gelir sorumlusu Tom Graff, "Biden'ın seçenekleri arasında Fed'i Powell'dan çok daha farklı çalıştıracak kimse yok. Ve eğer ekonomi iyileşmeye devam ederse, Powell için Fed başkanı olarak bir dönem daha atanması mantıklı” diye yorum yaptı.

State Street Global'in baş yatırım stratejisti Michael Arone, "Pandemi hesabı değiştirdi. Fed, düşük faiz oranları ve daha yüksek varlık alımlarıyla Biden'ın ekonomi politikalarını desteklemeye devam ettiği sürece, Biden Fed'de Powell ile rahat edecek," dedi.

Arone, Powell'ın değiştirilmesinin ancak ekonomi sert bir şekilde soğumaya başlarsa mantıklı olduğunu ve bu durumun Wall Street'i yeni bir Fed başkanına daha açık hale getirebileceğini sözlerine ekledi.

Arone, "Biden, bir değişikliğin piyasalar ve ekonomi için ne kadar yıkıcı olacağını düşünmek zorundadır. Ancak iyileşme durursa, Powell günah keçisi olabilir ve Brainard veya Ferguson adını vermek kolay bir değişiklik olabilir, bu da daha geniş Biden çeşitliliği gündemine uyacaktır" dedi.

Biden'ın Fed kararının saati işlemeye başlıyor. Bağlam açısından, Başkan Obama ilk döneminin Ağustos ayında Bernanke'yi yeniden aday göstereceğini duyurdu. Başkan Trump, Kasım 2017'de Powell'ı aday gösterdi. Yani Biden'ın önümüzdeki aylarda bir seçim yapması gerekecek.

Beyaz Saray, Biden'ın Powell ile ilgili herhangi bir karar verip vermediği sorulduğunda CNN için bir yorum yapmadı.

Powell ayrıca sorulduğunda geleceğini tartışmayı defalarca reddetti ve Çarşamba günü geç saatlerde para politikasını tartışmak için bir basın toplantısı düzenlediğinde bunu tekrar yapması muhtemel.

Powell etrafta dolaşsa bile, uzmanlar Brainard, Ferguson veya Bostic yine de aday olarak kalacağını öngörüyor. Biden 2024'te yeniden seçilirse (veya Başkan Yardımcısı Kamala Harris aday olur ve kazanırsa), üçünden herhangi biri, 2026'da Powell'ın yerini alacak bir Fed başkanı olarak güçlü adaylar olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)