E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden Çin’li şirketlere yaptırımları genişletti---

Biden Çin’li şirketlere yaptırımları genişletti

Biden Çin’li şirketlere yaptırımları genişletti
04 Haziran 2021 - 11:00 borsagundem.com

Biden, ABD’nin askeri ve gözetim bağlantılı olduğu iddia edilen 59 Çinli şirkete yatırım yapmasını yasakladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü, ülkenin askeri ve izleme çabalarıyla bağları olduğu iddia edilen bazı Çinli şirketlere Amerikan yatırımları üzerindeki kısıtlamaları genişleterek, büyüyen bir kara listeye daha fazla firma ekledi.

Bir yürütme emriyle Biden, ABD’li yatırımcıları Çin hükümetinin jeopolitik emelleriyle bağlantılarından korktukları için 59 Çinli şirkette finansal çıkarlardan men etti ve eski Başkan Donald Trump’ın Pekin ile yaptığı görüşmelerde aldığı sert yaklaşımın bazı kısımlarını sürdürdü.

Beyaz Saray bir basın açıklamasında, “Bu başkanlık kararnamesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin, ABD’nin ve müttefiklerimizin güvenliğini veya demokratik değerlerini baltalayan Çinli şirketlere ABD yatırımlarını hedefli ve kapsamlı bir şekilde yasaklamasına izin veriyor” denildi.

Ayrıca tedbir, ABD dolarının “Çin savunma sektörünü desteklemesini engellerken, aynı zamanda ABD Hükümeti’nin, Çin’in hem içinde hem de dışında- dini veya etnik azınlıkların gözetimine katkıda bulunan veya baskıyı kolaylaştıran Çinli gözetim teknolojisi firmalarının tehdidini ele alma kabiliyetini genişletiyor ve ciddi insan hakları ihlalleri” diye belirtildi.

Yasaklanan 59 şirket arasında Aero Engine Corp. of China, Aerosun Corp., Fujian Torch Electron Technology ve Huawei Technologies yer alıyor. Yasaklar, 2 Ağustos saat 12:01’de yürürlüğe girecek.

Bu hamle, ABD’nin en büyük rakibine karşı bugüne kadarki en güçlü hamlelerden biri ve Biden yönetiminin, Trump yönetiminin Çin ile rekabet halinde kalma çabası içinde kullandığı birçok taktiği benimseyebileceğinin veya ilerletebileceğinin bir başka işareti.

Biden ve ekonomi danışmanları, bir dizi tarife ile ne yapılacağını ve Sincan bölgesinde ağırlıklı olarak Müslüman etnik azınlıkların toplu olarak gözaltına alınmasına karışan Çinli yetkililere yönelik yaptırımların artırılıp artırılmayacağına da karar vermeli.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir temsilci, basın mensuplarına Trump yönetiminin orijinal emrinin “gerçekleri tamamen göz ardı ederek” yerine getirildiğini söyleyerek Biden yönetiminin bu hamlesine karşı çıktı.

Sözcü Wang Wenbin Pekin’de gazetecilere verdiği demeçte, “ABD hukukun üstünlüğüne ve piyasaya saygı duymalı, hatalarını düzeltmeli ve küresel finansal piyasa düzenini ve yatırımcıların yasal hak ve çıkarlarını baltalayan eylemlere son vermeli” dedi.

Trump yönetiminin önceki emri 48 firmadan oluşan bir liste oluşturmuştu.

Ekonomiler düzelince, OPEC petrol üretimini artırıyor

 

Fed, ekonomiyi kurtaran bir programı kapatmaya başlayacak

 

Avrupa borsaları karışık seyirle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aqua05 Haziran 2021 11:13

    Ticari savaş kızışıyor, ABD rakip gördüğü Çin için önlem almaya , çekme takmaya çalışıyor.Çin hızlı gelişip rakip olacak gibi gözükse de er geç totaliter yapısının engellerini takılıp kalacak.