E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBeyaz Saray'daki kritik zirvede öne çıkanlar---

Beyaz Saray'daki kritik zirvede öne çıkanlar

Beyaz Saray'daki kritik zirvede öne çıkanlar
13 Kasım 2019 - 20:07 borsagundem.com

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın Beyaz Saray'daki kritik görüşmesi öncesi ve sonrasında öne çıkanlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki ikili zirve Beyaz Saray'da gerçekleştirildi. Liderlerin ikili görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü.

İkili görüşmenin ardından çalışma yemeğine geçildi. 

Son olarak Trump ve Erdoğan'ın ABD'li senatörlerle Oval Ofis'te bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Erdoğan ve ABD'li senatörler arasında kısa bir soru-cevap bölümü yapıldı.

SENATÖRLE TOPLANTI YAPILDI

ABC News’in Beyaz Saray muhabiri Karen Travers’ın verdiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başakanı Trump Oval Ofis’teki Senatörlerle toplantıya geçti.

Senatörlerin arasında Lindsey Graham, Tim Scott, Joni Ernst, James E. Risch ve Ted Cruz’un yer aldığı öğrenildi.

Senatörler bir kısmı basına açık yapılan toplantıda Türkiye’nin Rusya’nın yanında yer almamasını istedi. Kısa süren basına açık görüşme sırasında Türkiye ve ABD’nin dostluğunun altı çizildi ve ABD’nin S400 konusundaki endişeleri belirtildi. Senatörler ayrıca Suriye’deki Kürtlere karşı Türkiye’nin tavrını eleştirdi.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "(ABD Başkanı Trump'a) Sizin Kürt diye zikrettiğiniz, PYD/YPG. Bunlar terör örgütü, bunlar PKK'nın yan kuruluşlarıdır." dedi.

"FERHAT ABDİ ŞAHİN TERÖR ÖRGÜTÜ BAŞININ MANEVİ EVLADIDIR"

Erdoğan, "Ferhat Abdi Şahin (Mazlum Kobani), Apo denilen bölücü terör örgütü başının aslında manevi evladıdır." diye konuştu.

"GÜVENLİ BÖLGEYE 1 MİLYON MÜLTECİ YERLEŞTİREBİLİRİZ"

Erdoğan, güvenli bölgeye ilişkin, "6 ay ile 2 yıl arasında, Güvenli Bölge'ye 1 milyon mülteciyi yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka ve Deyrizor bölgesine yerleştirebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yatırımın 40 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Avrupa'dan bize gelen ise maalesef sadece 3 milyar avrodur." dedi.

TRUMP: AVRUPA ARTIK MÜLTECİLER KONUSUNDA SORUMLULUK ALMALI

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki durumdan kaynaklı olarak Türkiye'nin 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını ve Avrupa'nın artık mülteciler konusunda sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Toplantının basına açık bölümünde iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değinen Trump, birçok konunun kapsamlı şekilde ele alındığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz" şeklindeki sözlerine atıf yapan Trump, "Türkiye 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor ve ciddi harcama yapıyor. Artık Avrupa'nın bu konuda adım atarak daha fazla sorumluluk alması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin, bu mültecilerin Avrupa'ya geçişine izin vermesi durumunda milyonlarca mültecinin Avrupa'ya geçeceğini dile getiren Trump, Türkiye'ye mültecilere ev sahipliği yaptığı için bir kez daha teşekkür etti.

S-400'lerle ilgili bir soru üzerine Trump, "Bu konu üzerinde çalışıyoruz." yanıtını verdi.

İKİLİ GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Görüşme öncesi açıklama yapan iki lider gündemdeki konuların detaylıca görüşüleceğini belirtti.

TRUMP: CUMHURBAŞKANI İLE UZUN ZAMANDIR DOSTUZ

Trump toplantı öncesi, “Sizi burada ağırlamak büyük şeref. Kürtlerle görüştük gayet memnunlar. Ateşkes yerinde duruyor. Biliyorsunuz askerlerimizi belirli bir süre içinde çekmiştik. Artık diğer insanların sınırları için endişelenmeyi kesmemiz gerektiğini düşünüyorum. Kendi sınırlarımızı düşünmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanı’na teşekkür ediyorum yapmış olduklarından dolayı” şeklinde konuştu.

Trump, “Cumhurbaşkanı ile çok iyi dostuz. Uzun zamandır dostuz. Birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Nereden geldiğimizi çok iyi anlıyoruz ve sorunlarımızı çok iyi anlıyoruz. Bahsettiğimiz bölgede Türkiye’den birçok insan hayatını kaybetti. Bu konuda da bir şeyler yapmamız gerekiyor. S400 ve F-35 konularını da görüşeceğiz” dedi.

ERDOĞAN: BASIN TOPLANTISINDA HER ŞEYİ ANLATACAĞIZ:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise karşılama konuşmasında “Basın toplantısında her şeyi anlatacağız” açıklamasını yaptı.

Karşılama konuşması sonrası iki ülke heyetlerinin iki saat boyunca görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vedat Mürsel14 Kasım 2019 10:31

    Abd teröre destek veren ülkeler listesinde birinci sırada

  • belirsizlik14 Kasım 2019 00:57

    Daha saygılı bir Trump gördük inşallah değişmez, bence iki ülke için olumlu bir görüşme. Sorunlar yumağı içinde iki ülkenin bir anda her sorunu çözeceğini beklememek lazım fakat daha anlayışlı bir yaklaşım gördüm her iki liderde. İlişkiler iyi yönde gelişecek yeniden. Türkiyesiz olmayacağını iyi biliyor amerika.

  • Nihat13 Kasım 2019 23:17

    Mekan basmak diye buna denir!  Helalin var Reis!    O domuz suratlı senatörlere ağzının  payını verdin!  Şimdi aynı buradaki hödükler gibi mal mal bakıyorlar.  Allah ın izniyle selametle dönersin!  Buradaki alçaklar yine kahrolur!  Hatta kahrından mayasıl olur.  

  • rr13 Kasım 2019 23:36

    siz azotla mi yaşıyorsunuz lan

  • misafir13 Kasım 2019 23:26

    bordo klavyeli angut gelmiş yine

  • Nihat13 Kasım 2019 23:11

    Allah yar ve yardımcın olsun Reis!  Her türlü  riski göze alarak Amerika ya giderek sözünü lafını esirgemeden  milletin  için doğru olanı yaptın.  Buradan Reise gitmemesi için Trump a da Amerika ya çağırmaması için baskı yapan soysuz ve cahil hödük yancıları bir kez daha avucunu yaladılar!   Kendi Ülkesinin yanında olmamak yaptığı her şeyi kötülemek için adeta yarış eden cahil hödükler eğer bu ülkeyi karıştırmak gibi bir derdiniz varsa hiç heveslenmeyin!  Bu sefer öyle yapmayın etmeyin yok.  Hakkınızı avucunuza koyarız!   Hadi şimdi dağılın bakayım.

  • biracı13 Kasım 2019 23:30

    ama o gidiyor ayağına

  • Fırtına13 Kasım 2019 21:58

     '' Otur denildiğinde otursak, sus denildiğinde sussak, al denildiğinde alsak , ver denildiğinde versek  bu saldırıların hiçbiriyle karşılaşmazdık '' 1- Papazı ver dediler verdik mi ? VERDİK . Amerikadan 11 milyar dolarlık yolcu uçağı aldık mı ? ALDIK .  Operasyonu durdur dedi , durdurduk mu ?  DURDURDUK . Bir twet ile ekonomi durdu mu ? DURDU . Buraya gel dediler , gitti mi ? GİTTİ .  Daha ne konuşuyorsunuz ? Ama fotoda poz verdi 

  • ..13 Kasım 2019 23:05

    anlayacak olsa anlarlardı. cahille muhattap olmaya gerek yok

  • tam13 Kasım 2019 21:41

    Patates 6 tl sogan 7tl dometes patlıcan işte biz buruz bunlarla kandırtılar.....Daha çok kandırırlar merak etmeyın....

  • Trumpet 13 Kasım 2019 21:39

    Bu trumpet neyin kafasını yaşıyor

  • Farabi13 Kasım 2019 21:38

    Reis işini bilir, Cumhuriyet tarihinden beri hangi Cumhurbaşkanı bir ABD başkanı ile şu pozu vermiş... Muhakeme yeteneğinizi çalıştırın. Eskiden ABD başkanı bizi muhattap dahi almıyordu. İmamoğlu imamoğlu dediniz adam daha İstanbul'u yönetemiyor. Metro metrobüs kuyrukları insanı çıldırtıyor. Sular zırt pırt kesiliyor. Durmadan bişeylere zam vuruyor. Tüm bunlar olurken bir de hümanist açıklamalar yapıp duruyor. Anlamış değilim.

  • Azyobaz13 Kasım 2019 23:09

    Bravo yobaz kardesimiz seninleyiz ,,,sen ben biz yobazlar olmnasak nolcek bu memleketin hali ,,sen sindi cubbelinin tavsiyesi deve sidii de iciyosundur ,,,biz iciyoz gece 12 de ayisiina cikiyon tek seferde iciyon ii geliyo ,,,kafa mankurtlasiyo bolece devam yobaz katdesimuz seninleyiz

  • köfteci13 Kasım 2019 23:03

    ne kadar ha ha ezik düşünce

  • H&K13 Kasım 2019 22:07

    Farabi ismini kullanma adı kirlenmesin o senin gibi dünyadan bi haber değildi bu bir,ikincisi seninde dediğin gibi dünyada hiçbir Cumhurbaşkanı Türkiye tarihinde mektup hadisesindeki gibi bir duruma maruz kalmadı, bu bir ilkti sana kesinlikle hak veriyorum dostum,İmamoğluna gelince onu ağzına alacak kadar en azından kullandığın nick kadar hakkını verecek muhakeme yeteneğine sahip olmadığından onu anlama seviyesine ulaşman imkansız.Öncelikle çok okuman gerek ama okurken şu sözüde aklından çıkarma Okumak cahilliği alır eşşeklik baki kalır...Bu arada zamları imamoğlunun yapmadığını anlamayacak kadar kör,Bu zamları onun yaptığına kendini inandırdığın kadarda cahilsin.Senin adına gerçekten üzülüyorum.

  • haha13 Kasım 2019 21:50

    hahaha

  • akıllı olmalı13 Kasım 2019 21:44

    düşünmek lazım, karşılığında ne verildi de amerika istediğin gibi poz verebilirsin iznini verdi...salaklığın lüzumu yok

  • RECAİ13 Kasım 2019 21:32

    Cübbeli müslüman hristiyan ile dost olmaz, Erdoğan Trump ile dostum diyor. Trump gizli müslüman mı,

  • Nihat13 Kasım 2019 23:38

    Ne diyecek düşmanım mı diyecek!  Allah aşkına zırvalama be!

  • Vatandaş13 Kasım 2019 21:16

    Ekonomiyi dibe vurdur. Dış siyasette başta Suriye olmak üzere başarısız ol ve maliyeti Türk Halkı ödesin. Ohh ekmek elden su gölden.

  • reiss13 Kasım 2019 21:09

    pkk ve pyd terör grubu demiyor tump... hala kürtler diyor. ülke bütünlüğümüzü bozmak istiyor... f35 vermem diyor.. s400 aldırmam diyor... feto teslim etmem diyor... eeee sen ne görüşmeye gittin reiss? neyi koparcan gelcen trump dan... merakla riçindeyim. ama tvler şimdiden diploması zaferini ..kaçlarınla ve bakışlarınla yaptığın büyük ve dahihane mesajlarını konuşuyor... yeni bir desten bekliyoruz reis... davul zurna kefenlerle kava alanında karşılıcaz...

  • hayri13 Kasım 2019 21:38

    dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama Putin de PKK ve YPG için terörist ifadesini kullanmıyor

  • reisss..13 Kasım 2019 21:06

    trump diz çökecek.. reis yeni bir diplomasi zaferi ile dönecek.... reis küçük parmanı oynatsa, 

  • Tam komedi13 Kasım 2019 20:25

    Başkanın amerikaya gidişinin maliyeti kaç para acaba ? O uçan saray  gidiş geliş kaç lira yakıyor ? Başkan ve ekibi bu seyahatten ne kadar harcırah alıyor ? Vereceğimiz tavizlerin bedelini hesap etmek imkansız !!!  Orman yangınlarına müdehale edecek tek bir uçağımız yok amma başkanlık hangarında 13 uçak var ! 

  • Tam komedi13 Kasım 2019 21:14

    Çok yandaş az vatandaş insanlar sizin bu anlamsız cevaplarınız beni mutlu etmiyor daha bilimsel yazın ! Rakamlar konuşsun yok rakamlardan anlamıyorsanız SUSUN !!! Trumpla görüşmeden önce başkan kimlerle toplantı yaptı önce onu araştırın ! Ok  

  • Eskilerden 13 Kasım 2019 20:47

    Bencede trenle gitmeliydi ve devamlı kemer sıkmamızı söylemeliydi uçakla imf borç istemeye gitmeliydi emeklinin aldıgı üç kuruş maşıda vermemeliydi ve amarıkankarşısında el pençe durmalıydı bu çumhur başkanı iyi degil ama eskilerinden birazda olsa iyi birlik olabilsek dahada iyi şeyler olabileceğini düşünüyorum

  • trump13 Kasım 2019 20:45

    melania için uçan saray feda olsun demiş, yakıt dahil hiçbir masraftan kaçınmamışız demekki

  • Vatandaş 13 Kasım 2019 20:36

    Tam komedi denen zat. Bırak bu kafayı. Yolun yanlış, çıkmaz yol.