E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBeyaz Saray'da Türkiye'ye yaptırım toplantısı---

Beyaz Saray'da Türkiye'ye yaptırım toplantısı

Beyaz Saray'da Türkiye'ye yaptırım toplantısı
23 Temmuz 2019 - 23:04 borsagundem.com

Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından ABD Kongresi tarafından onaylanan CAATSA yaptırımlarını görüşmek üzere Beyaz Saray'da düzenlenen toplantı 1 saat 10 dakika sürdü

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almasının ardından Türkiye'ye uygulanacak olası yaptırımları görüşmek için senatörlerle Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Toplantı 1 saat 10 dakika sürdü

Trump'ın Beyaz Saray'da Türkiye'ye yaptırımlar konusunda senatörlerle görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü.

Trump, toplantıda Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen isimleri Lindsey Graham ve Rick Scott gibi yaptırım konusunda baskı yapan senatörlerle de görüştü.

KARAR ÇIKMADI

New York Times gazetesinin Kongre muhabiri Catie Edmondson’ın konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre toplantıdan yaptırım konusunda bir karar çıkmadı.

Beyaz Saray’daki toplantıya katılan ve sonrasında New York Times muhabirine konuşan Senatör John Cornyn toplantının duyurulan resmi adı “Türkiye yaptırımları” olsa da görüşmede bütçe gibi ABD iç siyasetine ilişkin başka konu başlıklarının da gündeme geldiğini söyledi.

Demokrat senatörlerden Trump'a Türkiye mektubu

Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun Demokrat üyeleri ise Başkan Donald Trump'a mektup göndererek, Türkiye'ye yaptırımlar konusunda Demokrat senatörlerle görüşmemesinden "hayal kırıklığı" duyduklarını belirtti.

Demokrat senatörler mektupta, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımına güçlü bir karşılığın verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü ABD'dan kararlı adım gelmezse, NATO'daki duruşumuz ve Rusya'ya karşı yaptırım uygulamamızın gücü zarar görür. Ayrıca ümit ederiz ki Türkiye bir gün Doğu ile Batı arasında bir köprü olma, insan hakları ve demokratik ilkelere saygı gösteren yapıcı bir NATO üyesi olma konumuna geri döner" ifadesini kullandı.

Mektupta senatörler, "Yasayı takip etmenizi ve Türkiye'ye gecikmeksizin yaptırım getirmenizi bekliyoruz" dedi.

Açıklama beklenmiyor

Toplantıda alınan kararlara ilişkin basına bilgilendirme yapılması beklenmiyor.

Toplantıdan çıkabilecek yaptırımlar CAATSA yasasıyla destekleniyor. Trump, CAATSA'da listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda.

Türkiye'ye Rus yapımı hava savunma sistemleri S-400'lerin teslimatının başlamasından bu yana yapılan açıklamalar ve ABD basınında yer alan kulis haberleri Senato'nun Türkiye'ye yaptırım uygulanması için sert bir tavır aldığını gösterirken, Trump'ın daha uzlaşmacı bir tavır izlediği gözlemlendi. 

Senatörler Rick Scott ve Todd Young geçen hafta Kongre'ye sunduğu tasarıda Türkiye'yi kınamış ve Beyaz Saray'ın yaptırım uygulaması çağrısında bulunmuştu.

CAATSA nedir?

Amerika’nın Sesi’nde yer alan bilgilere göre, 2 Ağustos 2017'de Başkan Trump'ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA İran, Kuzey Kore ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların da dayanağı.

CAATSA, “Rusya Federasyonu'nun savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını” öngörüyor. Türkiye'ye Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören madde de bu.

ABD Başkanı Trump yasa gereği 70 sayfalık CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda.

Bu kalemler şöyle sıralanıyor:

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,

*Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,

*ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,

*Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,

*Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,

*Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,

*Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,

*ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,

*Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD'ye giriş yasağı,

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (44)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hamdi24 Temmuz 2019 08:37

    Ee ne oldu sonuç. Dün kapanıştan önce nakite geçtik bekleyelim bari.

  • Vatandaş24 Temmuz 2019 08:33

    Trump söz vermiş yaptırım yokmuş, lockheed Martin 2020'de projeden bizi resmen çıkartma kararı almış Biz de o üretilen parçaları ABD'de üreteceklermiş, yandaşlara duyurulur

  • nihata cevap24 Temmuz 2019 17:34

    Evet o kadar siyasetçi yanlış düşündüğü için bu haldeyiz,  çünkü artık bunlar zamanında liyakat değil, senin gibi eş dost akraba ve cahil cüheyla lar iş başında. Bu adamları gözünde çok büyütmüşsün sen. Geçenlerde imamoğlunun atadığı adamları gördünmü, liyakat öyle olur işte.

  • Nihat24 Temmuz 2019 10:54

    Aptala bak!  Amerikalı ''kucağa otur'' dese;  İlk önce bir an bile tereddüt etmeden hemen zıplar böylesi!  O kadar dış işleri ve siyasetçimiz yanlış düşünüyor Amerikalı doğru düşünüyor bu sivriye göre! 

  • Nihat24 Temmuz 2019 10:45

    Sen kimin yandaşı kimin vatandaşısın?  Biraz daha belli etsen kendini!  Duruma göre vaziyet vaziyete göre durum alan birine benziyorsun.

  • Sağlam analiz 24 Temmuz 2019 01:10

    ABD bize yaptırım yaparsa ayakgına sıkar Ortadoğu ABD için biter TÜRKİYE 🇹🇷 deki Noto üsttü sorgulanır TÜRK hakkı Yapılan yanlışı unutmaz Zor dönem biter elbet ABD süper Güç değil sıradan olur Kim bize düşman olmuşsa pişman olmuştur Bugün nün yarınlarında var İsrail Güvenliği kalmaz NATO 2 ci büyük ordusuna bunu yaparsalar Nato dahi yarınları sorgulanır Sonuç Münafıklar Müştiklerle Savaş eninde sonunda olacak Size dost görükürler ama dost değillerdir Dost Düşman olur direk ABD bitmiştir ondan sonra bizim için Ayosofya İbadet açılır 2 blok var Dünya da Türkiye Blok seçer tekrar buda ne israil in nede abd işine gelir Sonuç daha dayandığım binlerce madde Biz en fazla para kayıp ederiz onlarsa Dünyayı kayıp eder bu riskke gireceklerini sanmıyorum Türk ün düşmanlığını bilirler Tarih tevekkül den ibarettir. ..

  • Gökhan Çetinoğlu24 Temmuz 2019 10:27

    Sallama analiz olmuş. Yaptırım bir fiil yapılmakta ve biz bu politikaları izlemeye devam ettiğimiz sürece de devam eder. Her yaptırımda iki taraf da kaybeder. Kim daha fazla kaybetti, uzun vadede zararını kim daha çabuk kapatır. Kayıplara rağmen kimin ekonomisi  daha uzun dayanır gibi soruların cevapları önemlidir. Dünya da 2 blok falan yok! Her devlet kendi çıkarını düşünür. 1 başlığa takılı kalarak siyaset olmaz. Bir olayda taviz veren olursun diğerinde ise elin güçlü ise kazanan ve buna rağmen ikili ilişki devam eder. Günümüz teknolojisinde büyük ordunun da pek önemi kalmadı ve son yasa ile de büyük ordumuz kalmayacak zaten... 

  • Huseyin24 Temmuz 2019 09:46

    Amerika bizden izinsiz kuş ucuramaz dimi biraz okuyun iki gücü karsilastirin be

  • He he24 Temmuz 2019 08:59

    Anlat kızım melahat, bu kadar uzun yazmışsın içi tamamen bomboş

  • Yest24 Temmuz 2019 04:53

    He Gardaş

  • NTV deki yorumcu arkadaşa selam 24 Temmuz 2019 00:51

    Hani kardeşim yaptırım vs olmazdı her şey çok güzel olacaktı,İmamoğlu dan bir söz kaptınız hükümete monte ettiniz.Bu yorumculara birileri dava açıp tazminat istese ne güzel örnek teşkil eder aslında.Ağzı olan değil,dondurma yalamayı beceren çıksın yalasın pardon konuşsun o zaman öyle mi ?

  • Nihat24 Temmuz 2019 11:47

    Kültürsüz yobaz; önce antik yunan ağzıyla konuşmayı bırak. Sonra kendine bir isim bul!  Sonra da bir kişiliğini bul.  İnsanları aldatmak marifet değildir!  Adam gibi hizmet yapmak marifettir.  Hala Ak partinin yaptığı işlerle İstanbul  ve Türkiye Ayakta duruyor.  Üstüne daha bir tuğla eklenmedi! İnsanların bunu görmediğini sanma!  Halk düşmanı millet düşmanı alçakların foyası çok  çabuk düştü. 

  • nihat trolü24 Temmuz 2019 11:35

    imamoğlu %54 çakmış, acısını fena hissetmişsin herhalde osmanlı tokatının,  sen kendini ne sanıyorsun embesil 

  • Nihat24 Temmuz 2019 10:42

    İmamoğlu kim be?  Galiba sadece başlığı okuyup abuk subuk saçmaladın!  İşte bu  zevata oy verenler de senin gibi hezeyanlara kapılıp oyunu ve aklını ve da hakkını çaldırıyor!   Ah zavallı vah zavallı!  Eyvah ki eyvah!  Şu vatandaşların düştüğü hale bak. 

  • Mustafa24 Temmuz 2019 09:38

    Ne yaptırımı oldu içeren haber mi aldın uçak işi iptal burdaki üreticilere girdi

  • Ula kitapsızlar 24 Temmuz 2019 00:47

    Bu ne korku da ula borsa düşeceksa düşsün dolar çıkarsa çiksun hele şu faizi indirin bakayum 10 puan aşağu da nasıl canlanir inşaat işleri ,yıllardır inşaat ile besleduk sizi da bizi bitirdunuz faiz faiz diye kitapsuz heruflar

  • mehmet24 Temmuz 2019 00:40

    Mister blöff' ler ülkesi..sanki poker oynuyo herifler... kolaydı sanki Türkiye gibi stratejik bir ülkeyi harcamak.. Bizimkiler de "resti gördüm" deyip "natodan çıkıp çin-rus blokuna giriyom lan" desin. bakalım sonraki "el" ne olacak.

  • lale24 Temmuz 2019 09:30

    son 5yılımız suriyelileri bir salarsak blöfü ile geçti. herkes kimin blöf yaptığını, kimin tükürdüğünü yalayıp Deniz'i, papazı saldığını gözüyle görüyor

  • Heye 24 Temmuz 2019 04:54

    Poker mi oynuyoruz. Ülke böyle mi yönetilir

  • Gelsenkişnesen24 Temmuz 2019 00:40

    'Dow jones eksi 5le başlar artık.

  • Vatandaş 24 Temmuz 2019 00:04

    Bunların dış politikası tam manasıyla sıfır, hem keliz hem de fodul.

  • Broker24 Temmuz 2019 00:01

    İktidar Ülkemizi dünyada yanlız hale getirmeyi başardı, yesinler sizin dik duruşunuzu. Önemli olan ilmi siyaset.

  • Ali çetin24 Temmuz 2019 09:08

    Bu zamana kadar Can Dündar gibi başını eğerek yaşamışsın senin için normal alışkanlık yapmış sürüngen gibi yaşamaya devam et

  • Abuzitdin24 Temmuz 2019 05:22

    Hadi ordan

  • geçek24 Temmuz 2019 00:49

    senin gibi mallar egik duruyor işte

  • Yersen 24 Temmuz 2019 00:27

    Seni vatansız kripto seniiii...

  • Cahill24 Temmuz 2019 00:27

    😀 Yav cahil adam boş boş yorum yapma

  • minoltay23 Temmuz 2019 23:58

    CAATSA ismi güzel.......hisse olsa alınır...

  • Katılıyorum sana24 Temmuz 2019 01:15

    Türkiye ye özel oyun 😉

  • Tespit 23 Temmuz 2019 23:52

    Şaka gibi ya Nasıl bir dünya da yaşıyoruz sanki suc işledik yatacak yerin yok ey abd Allah büyüktür. Eder bulur.

  • Dd23 Temmuz 2019 23:44

    YILLARIN YANLIŞ POLİTİKALARI.  TÜRKİYE Yi. ŞAMAR OĞLANI HALİNE GETİRDİ. YAZIK...... 

  • kamil24 Temmuz 2019 05:23

    Yokya amerikan

  • Ezel23 Temmuz 2019 23:42

    Hiç bişey olmaz yaptırım yaptırım dediler piyasa uçta hepsi ayak piyasayı yükseltmek için

  • Okie Dokie23 Temmuz 2019 23:37

    Arkadaşlar Ohio senatörü olarak şu an toplantıdayım. Trump'ı senatörler fena hırpalıyor. Yarın borsada olanlara tanrı acısın.

  • Kemancı24 Temmuz 2019 00:51

    Bende ananın yanındayım trampın vekili olarak sen benim nasıl hırpaladığımı bir görsen

  • mehmet24 Temmuz 2019 00:33

    ne içiyosun... düşmanı dost,  alacaklıyı borçlu görüyosun. sürekli altın vuruş halindesin?

  • Okie bokie 24 Temmuz 2019 00:20

    Sen var ya sen tam vatanseversin bi yakalarsam seni öpücem alnından iyiki bu topraklardan besleniyorsun yoksa vay haline tohumun bozuk biraz galiba edirnede yerli tohum var okicim ekerim en derinden

  • gerçek24 Temmuz 2019 00:19

    hadi ya toplantıyı bırakıp buraya mesajmı yazdın coni.sen rahat ol endeks 105 görmeden dönmez.

  • Anafor24 Temmuz 2019 00:19

    Sana kim acıyacak oki doki.Çok güneşte kalma rengin degişmesin

  • Yahuda24 Temmuz 2019 00:00

    :))) bu da iyiydi

  • Gardaş24 Temmuz 2019 00:00

    Bu kafayı ne içerek yaşıyorsun

  • Devran23 Temmuz 2019 23:20

    İnşallah çok ılımlı bir toplantı geçer ve bizi hırpalamazlar.  :D 

  • Devran24 Temmuz 2019 10:58

    meto yı öpmeye geldim... meto, önce bir donuna bak, dünyayı faizle besliyorsun, o donun açık ve onların neler yapacağını görürsün... ben hissettim de sana şimdiden çok acıdım...

  • meto23 Temmuz 2019 23:37

    O kadar korkma.biraz kendi gücünü hisset.pısırıklığa gerek yok.özünde vatan millet duygusu varsa diyeceğin tek cümle" öleceksek adam gibi ölelim" diye.ama sende yok gibi.pardon kan grubun ne?