E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBeyaz Filo'da ortaklar satışa geçti---

Beyaz Filo'da ortaklar satışa geçti

Beyaz Filo'da ortaklar satışa geçti
24 Aralık 2015 - 07:07 borsagundem.com

İsmi sürekli manipülasyonla anılan Beyaz Filo hisselerinde fiyat yüzde 300 yükseltildikten sonra patronlar satışa geçti!

Halka açıldığı günden bugüne ismi manipülasyonla anılan Beyaz Filo hisselerinde yine olağan dışı gelişmeler yaşanıyor. 6 ayda yüzde 300 prim yaparak 1 liradan 4 liraya fırlayan hissede ortaklar satışa geçti. Şirket yönetim kurulu üyesi olan ve toplamda şirket sermayesinin yüzde 74'üne sahip Gürkan Gençler, Ahmet Can Teoman, Osman Turgut Fırat ve Metin Ziya Tansu, ellerindeki SPK kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüdeki paylarını Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kaydettirdi. Toplam 14.232.040 TL nominal değerli ve şirket sermayesinin yüzde 39.26’sına karşılık gelen kısmı Borsada satışa konu edildi. 

HALKA ARZ GİBİ ORTAK SATIŞI

Ortaklardan Osman Turgut Fırat, 3 milyon 684 bin TL tutarlı; Metin Ziya Tansu, 2 milyon 858 bin TL tutarlı; Gürkan Gençler, 4 milyon 32 bin TL tutarlı; Ahmet Can Teoman ise 3 milyon 658 bin TL tutarlı Beyaz Filo hissesinin kaydı için MKK'ya başvurdu. Ortakların bu kararı borsa çevrelerinde “Halka arz gibi ortak satışı” şeklinde yorumlandı.
Satışa gerekçe olarak da Borsa İstanbul’un 30.11.2015 tarihinde yürürlüğe giren ‘Kotasyon Yönergesi’nin 13/3 maddesi kapsamında gerekli niteliklerin taşınıyor olması gösterildi.

YENİ DÜZENLEMEYİ FIRSATA ÇEVİRMEK İSTİYORLAR

Söz konusu düzenlemeye göre, eski adıyla Gelişen İşletmeler Pazarı (GİP) yeni ismiyle Yıldız Pazar’da işlem gören şirketler, halka açıklık oranını yüzde 49’a kadar çıkarabilecek. Ancak halka açıklık oranı hiçbir zaman yüzde 49’u geçmeyecek. Yani söz konusu şirketlerin her zaman yüzde 51 hissesi patronların elinde kalacak. Bu maddeye sığınan ve fırsata çevirmek isteyen birçok Yıldız Pazar şirketi halka açıklık oranını yüzde 49’a çıkarmak için harekete geçti. Bunlardan biri de Beyaz Filo. Şirketin halka açıklık oranı yüzde 9.67. 
MKK’ya satış için yapılan kayıt dikkate alındığında şirketin halka açıklık oranı yüzde 48.93’e ulaşacak. 

HİSSELER 1 LİRADAN 4 LİRAYA FIRLADI, SATIŞ KARARI AÇIKLANDI

Halka arz edildiği günden bu yana ismi manipülasyonla anılan Beyaz Filo Oto Kiralama A.Ş. (BEYAZ) hisselerinde yeniden olağan dışı fiyat ve miktar hareketleri başladı. Hisseler 6 ay gibi kısa sürede yüzde 300 prim yaparak 1 liradan 4 liraya ulaştı. Satış kararından sonra bir miktar gerileyen hisseler 3.5 lira seviyesinden işlem görüyor.   

BEYAZ FİLO’NUN BORSA SİCİLİ KABARIK!

Beyaz Filo hisseleri, 2012 yılında halka arz edildiği günden bu yana benzer hareketlere devam ediyor.
SPK, yapılan manipülasyonu tespit ederek Beyaz Filo hisselerinde 28.03.2012-23.10.2012 döneminde gözlenen olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerinin mülga 2499 sayılı SPKn'nun 47/I-(A)-2 ve 6362 sayılı SPKn'nun 107/1 maddesinde tanımlanan piyasa dolandırıcılığı suçunun  unsurlarını oluşturması nedeniyle, işlemlerde sorumluluğu bulunan şahıslar hakkında SPKn'nun 107/1 maddesi kapsamında işlem yapılmak üzere, Kanun'un 115’inci maddesi uyarınca suç duyurularının yapılmasına karar verdi. Yasef Mitrani, Murat Buran ve Erkan Özcan hakkında suç duyurusu yapıldı. 28.03.2012, hisselerin işlem görmeye başladığı ilk gün.

MANİPÜLASYON İLK İŞLEM GÜNÜ BAŞLAMIŞ

Yani manipülasyon ilk günden başlamış. Hisseler 4.47 liradan önce 6.10 liraya kadar yükselmiş ardından sert düşüşler başlamış. 23.10.2012 tarihinde yani denetim için baz alınan tarihin sonunda hisseler 2.50 liraya kadar gerilemiş.

GENELLİKLE HIZLI ÇIKIŞLARIN ARDINDAN SERT DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

SPK tarafından, 4 Şubat 2013 - 5 Ağustos 2013 tarihleri arasında gözlenen olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerinin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/1 maddesinde sayılan piyasa dolandırıcılığı suçunun işlendiğine dair makul şüphenin bulunduğu sonucuna ulaşıldığı belirlendi. Gerçekleşen işlemlerle ilgili olarak Galip Baştürk isimli yatırımcı hakkında 6 ay süre ile işlem yasağı getirildi. Beyaz Filo hisseleri, SPK’nın dolandırıcılık yapıldığına inandığı tarihler arasında yüzde 100 değer kazanarak 2.26 liradan 4.54 liraya ulaşmıştı. 
Daha sonra her gün taban taban düşen hisseler 1 lira sınırına kadar gerilemişti.

KEMER COUNTRY ÇETESİ GİTTİ, KAYHAN A. GELDİ

Hisselerde Kemer Country  çetesi olarak bilinen gruptan sonra Kayhan A.’nın işlem yaptığı iddiası uzun süredir borsa kulislerinde konuşuluyor.
Öte yandan, halka arz sonrası alınacak komisyonda anlaşamayan manipülatörler birbirine girince noter aracılığıyla şirkete ihtarname bile çekmişlerdi!
Beyaz Filo’nun diğer halka açık şirketi Flap Kongre Toplantı Hizmetleri hisseleri de 1 liradan 3 liraya kadar yükselmiş, ardından yeniden 1 liraya kadar gerilemişti. Bu operasyonu da Kayhan A.’nın yaptığı ve patron hisselerinin satışına aracılık ettiği iddiaları kulislerde dile getiriliyor. 

4.90 LİRADAN HALKA ARZ EDİLDİ BUGÜN 1 LİRA

Gürkan Gençler, Ahmet Can Teoman, Osman Turgut Fırat ve Metin Ziya Tansu yani Beyaz Filo’da hisse satışı kararı alan kadronun aynısı Flap Kongre Toplantı Hizmetleri hisselerinde de yüklü satışlar yapmıştı. Ortakların hisse satış kararı öncesinde şirketin halka açıklık oranı yüzde 30.85 iken, satış sonrası yüzde 87.58’e ulaştı. Yani aynı ortaklar yıl ortasında Flap Kongre hisselerinde yüzde 57’e yakın hisse satmıştı. Yüzde 36’lık kısmı ise iki gün gibi kısa sürede satılmıştı!

1 LİRADAN 3 LİRAYA YÜKSELDİ SONRA TEKRAR 1 LİRAYA DÜŞTÜ

Bu arada belirttiğimiz gibi hisseler 1 liradan 3 liraya yükselmiş, ortak satışı sonrası hisseler yeniden 1 liraya düşmüştü. SPK o dönemde Flap Kongre Toplantı Hizmetleri hisselerinde yapılan işlemler nedeniyle, Nihal Kılınç, Sabahattin Turan, Seda Turan ve Mustafa Sungur’a işlem yapma yasağı kararı almıştı. 
Bugün 1 liradan işlem gören hissede patronlar, halka arzdan iki hafta sonra yüklü miktarda hisse satacaklarını açıklamıştı. Hissenin halka arz fiyatı ise 4.90 liraydı, bugün 1 lira.  
Beyaz Filo’daki tabloya bakınca yıl ortasında yaşanan hisse satışına çok benziyor. Hisseler 1 liradan 4 liraya yükseliyor, ardından ortaklar şirketin neredeyse yarısını borsada satma kararı alıyor. 
 
FİNANSAL TABLOLARININ HATALI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Beyaz Filo Ve Flap Kongre hisseleri sadece manipülasyonla anılmadı.  SPK, finansal tablolarda da hatalı işlemler yakaladı ve şirketi cezalandırdı.
SPK tarafından yapılan açıklamada, “2012 yılında yapılan sermaye avansı ödemelerinin 2012 ve 2013 yılı yıllık ve ara dönem finansal tablolarında yer almasının Seri:XI No 29 sayılı Sermaye Piyasasında finansal raporlamaya ilişkin esaslar tebliğinin (Seri:XI,No:29 Sayılı tebliği) 5'inci II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya ilişkin esaslar tebliğinin (II-14.1 sayılı tebliği) 9'uncu maddesi ile UMS/TMS'ye aykırılık teşkil etmesi nedeniyle Beyaz Filo Oto Kiralama hakkında 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 103 ve 105'inci maddeleri uyarınca 2013 yılı için belirlenen asgari idari para cezası tutarı olan 21.560 TL tutarında idari para cezası verilmesine karar verilmiştir” denildi.

SPK’DAN PATRON GÜRKAN GENÇLER’E DE CEZA!

SPK ayrıca, 30.06.2012 ve 30.06.2013 tarihli şirket finansal tablolarının tam tarafsız ve hatasız bir biçimde gösterilmemesi ve gerçeğe uygun olmamasının Seri XI, No:29 ve 5'inci II-14.1 sayılı tebliğin 9'uncu maddesi ile UMS/TMS'ye aykırılık teşkil etmesi nedeniyle, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 103 ve 105'inci maddeleri uyarınca, 2013 yılı için belirlenen asgari idari para cezası tutarı olan 21.560 TL tutarında idari para cezası verilmesine karar verdi. Aynı suçlama kapsamında patron Gürkan Gençler de aynı miktarlarda para cezasına çarptırıldı.

KAYHAN A. ŞİRKETE YAKIN İSİM

Kayhan A.’nın şirkete yakın bir isim olduğu, başka hisselerde yapılan operasyonlarda şirketin bazı yöneticileriyle birlikte hareket ettiği öne sürülüyor.
Şimdi gözler 6 ayda yüzde 300 prim yapan hissede yapılacak ortak satışına çevrilmiş durumda. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)