E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBeyaz eşyacılar çelikte gümrük vergisinin kalkmasını istiyor---

Beyaz eşyacılar çelikte gümrük vergisinin kalkmasını istiyor

Beyaz eşyacılar çelikte gümrük vergisinin kalkmasını istiyor
20 Ekim 2021 - 11:18 borsagundem.com

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, çelikte yaşanan fiyat artışlarından dolayı beyaz eşya sektörünün olumsuz etkilendiğini ve yoğun kullanılan birkaç çelik ürününde geçici bir süre gümrük vergilerinin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, basın toplantısında beyaz eşyanın ana girdisi olan yassı çelik tedariki ile ilgili yaşanan sıkıntıya çözüm olabilecek talebini dile getirerek “Sektörümüzün karşılaştığı maliyet artışlarının bir kısmı küresel ölçekte pek çok sanayiyi etkiliyor. Çok sayıda ülke ulusal sanayinin rekabet gücünü koruyabilmek için küresel maliyetleri bertaraf edebilecek önlemler almaya çalışıyor." dedi.

Yavuz, "Örneğin, Çin ve Rusya çelik ürünlerinde ihracatı azaltacak girişimlerde bulunarak ulusal sanayilerinin bu kritik hammaddeden faydalanmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda bizim de sektörümüzün yoğun kullandığı birkaç çelik ürününde geçici bir süre gümrük vergilerinin kaldırılması yönünde talebimiz bulunuyor. Böylece kaçınılamayan maliyet yükünün bir miktar azaltılması ve ihracatta rekabetçiliğimizin zarar görmemesi mümkün olabilecek.” diye ekledi.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Artan girdi ve hammadde fiyatlarının uluslararası rekabet gücümüzü olumsuz etkilememesi adına hammadde ithalatında uygulanan ek vergilerde düzenlemeye gidilmesi üreticileri rahatlatacaktır” diye belirtti.

Enflasyonla mücadele için gümrük vergileri askıya alınmalı

Bloomberg HT’ye konuk olan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel de yerli markaların girdisinin önemli bir bölümünün Dövize dayalı olduğunu ve bunun doğrudan maliyetlere yansıdığını belirtmişti. Öncel, enflasyonla mücadele için gümrük vergilerinin askıya alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Öncel, “Navlunda beş kata varan artış söz konusu, gümrük vergisini bunun üzerinden ödüyoruz. Önümüzde çok önemli bir fırsat var, dış talepte çok yoğun bir artış var, bu firmaları elimizde tutmamız gerekiyor. Spekülatif artışlar, dış alımcılarla bir sonraki alımlarda uyumsuzluğa sebep oluyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Çelik üreticileri hükümetten yardım bekliyor

 

İthal edilen beyaz eşyaya enerji verimliliği denetimi

 

Çelikte beklenti düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)20 Ekim 2021 18:40

    Ya inanılır gibi değil :D özel sektor, indirimli mal alacak, yerli milli çalışan asgrai ücretliye satacak :D rekabet edecek, insanlar beyaz eşya alabılsın diye :D bir sürü cahilde aşağıda yorum yazmış kendince cevap :D yahuu, sen asgari ücretliden vergi alma, emekçi insandan aldığın vergiyi düşür, millet yararlansın . 20 yıllık ekonomı anlayışı ve  3 - 5 zengının talebi önemlide,  işsizin, emekçinin, maaşlının talepleri önemsiz mi ? bide ahmet otzbir yazmış cevap :D devlet çilik Atatük vb. senin kafa almaz. devletçilik ile bu ülke kalkındı bugunlere geldi. senin o sattığın SEKA, KAĞIDIN HAMMADDESİNİ TL ÜRETİYORDU, seka satıldı. Satın alan kili arsa, arazi, bınaları sattı ödediği paraları karşıladı. selüloz usd giriyor, tuvalet kağıdı bile usd ye endekslendı, defter, kıtap, herkağıt. devletçılık budur. iş sahası açar, TL üretim yapar, İthalaı keser, kur farkından ihracatı arttırır. USD neden tarihi rekor oldu ? anlamıyorlar hala :D

  • Mucise Reis ;)20 Ekim 2021 11:37

    Ya, ne olacak? yerli çelik üretim hatları bozulacak. Yerli çelik vb işlem merkezleri kapanacak. Yurtdışından ucuz çelik gelince... Tam tersi olsun, bu sefer üretim üstleri başka ülkelere gidebilir. çünku daha ucuz cazip çelik üreten üsler olduğu için. OLMASI GEREKEN, AYNI ÜRÜNLERİ DEVLET+ÖZELDEKTOR ortak üret. Türkiyede aynı mamul üretilince, TL ile üretilince en ucuz mamul olacak. Türkiye de üretşlen mallar dünyada en ucuz urunler en kaliteliler olacak :D ... çözüm budur. Böylece yabancı FİRMALAR, REEL YATIRIMDA ülkeye gelecek. Ama hala jöleli mantıgı ile, hareket diyorlar, hala geçici işlerle al montajla sat yapmayı uyguluyorlar. Merkez bankası başkadı AAA çelik hapalı kurla oynayayın, faizle oynayayım, swapla işlem yapatımda Türkiye firmalar üretsin mi diyecek ? ekonoımıstım diyenlerde tv lerde maaş alayımda, aman boşver peşinde, :D yılalrdı rkonuşuyor, aman hukumet kızar diye susuyor :D işgal etme o ekranları bak usd 9,30 lara vurdu

  • AhmetK20 Ekim 2021 16:33

    Bi oğrenmıssınız ataturkculuk, devletcılık mi kaldı global piyasada. Senin zihniyetten tusiad uyelerı yapsın yatırmı, engelleyen mi var. Herseyı devletın yaptıgı ulke mi kaldı. Basma kalıp laflarla edebiyat yapmayın, kendinizi guncelleyın..

  • Mucise Reis ;)20 Ekim 2021 12:56

    Yemişim Fransız Napolyonu, Biz Mustafa Kemal Atatürk ve Devletçilik modelini biliyoruz...Napolyonun da, Palyançoların da sana kalsın :D aklın yoksa, borç para alır yaşarsın ahanda böyle: )) 

  • Murat20 Ekim 2021 12:34

    Napolyon un dediği gibi haritadaki yerler parmakla alınsaydı.... akıl ne kadar ucuz... herkes akıl veriyor